Σάββατο 04.02.2023
More

  Μηνύματα στην Τουρκία μέσω… Αλβανίας έστειλε ο Λευτ. Οικονόμου

  Ο Υφ. Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε στην Κακαβιά και συναντήθηκε με τον Υφ. Εσωτερικών της γειτονικής χώρας

  Μηνύματα από την Ελλάδα στην Τουρκία μέσω… Αλβανίας έστειλε χθες, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, που συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας στην Κακαβιά. Ήταν η τρίτη συνάντηση των δύο πολιτικών ηγεσιών των συναρμόδιων υπουργείων σε θέματα αστυνόμευσης και διασυνοριακής συνεργασίας, τους τελευταίους μήνες, η πρώτη όμως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και των εξελίξεων που συμπαρασύρει και προκαλεί σε διεθνές επίπεδο. Με την Τουρκία να προσπαθεί εδώ και χρόνια άλλωστε να εδραιώσει την παρουσία της στη γειτονική Αλβανία, η Ελλάδα που είναι η χώρα που στηρίζει όσα καμία άλλη, το οικονομικό και όχι μόνο, γίγνεσθαι της γειτονικής χώρας, θέτει τους δικούς της όρους και επιχειρεί να υπενθυμίσει σε κάθε ευκαιρία τη στενή συνεργασία και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και δύο λαών αντίστοιχα.

  Έτσι, μόνο τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές του κ. Οικονόμου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, δύο φορές μάλιστα, στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και στη στενή συνεργασία με την Ελλάδα στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

  «Να επισημάνω τη σταθερή θέση για την στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανία και είμαστε φίλοι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας και ένα μήνυμα στο οργανωμένο έγκλημα ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», ανέφερε αρχικά, για να προσθέσει λίγο αργότερα πως «η κοινή αυτή παρουσία και η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας αποτελεί την καλύτερη δυνατή απάντηση και σε εκείνους τους κύκλους που όπως είπε, «βλέπουν» συνεχώς προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. «Τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν. Ήμασταν και παραμένουμε και φίλοι και στρατηγικοί σύμμαχοι», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

  Διασυνοριακή συνεργασία

  Οι δύο υφυπουργοί επιβεβαίωσαν μετά την συνάντηση που έγινε στο Τελωνείο της Κακαβιάς από την πλευρά της Αλβανίας, ότι το κοινό σημείο επαφής, που είχε ανακοινωθεί πριν μερικούς μήνες στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο Αστυνομιών και των τελωνειακών αρχών, θα τεθεί σε λειτουργία εντός του έτους.

  «Σκοπός είναι να κάνουμε αποδοτικότερη τη συνεργασία μας. Θέλουμε η διασυνοριακή συνεργασία να είναι σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα και 365 μέρες τον χρόνο. Σε αυτό θα βοηθήσει η λειτουργία εντός του έτους του Κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών που θα είναι στελεχωμένο με στελέχη και των δύο χωρών», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

  Εν αναμονή της αυξημένης κίνησης

  Από το κάδρο των συζητήσεων, παρουσία των αστυνομικών και τελωνειακών αρχών της χώρας σε υψηλό επίπεδο, δεν έλειψαν και οι παραινέσεις και διαβεβαιώσεις παράλληλα, ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η κίνηση των εκδρομέων από και προς την Αλβανία για τις ημέρες του Πάσχα να συναντήσει τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Αυτά βέβαια εντοπίζονται διαχρονικά στην καθυστέρηση του διαβατηριακού ελέγχου, που είναι όμως απαραίτητος για την Ελλάδα, με βάση τις συμφωνίες που υπάρχουν στο πλαίσιο της Ε.Ε και της Συνθήκης Σένγκεν.

  «Θα λάβουμε όλα τα πρακτικά μέτρα και στις δύο πλευρές ώστε όσοι ταξιδέψουν από τα μεθοριακά σημεία να διευκολύνονται στην κίνησή τους και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στο παρελθόν. Ζητάμε από σήμερα, από όσους πρόκειται να ταξιδέψουν για τις ημέρες του Πάσχα, να είναι υπομονετικοί, να έχουν κατανόηση και να βοηθούν με τη στάση τους το έργο των αρχών, ώστε οι καθυστερήσεις να είναι όσο το δυνατό, μικρότερες», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ