Πέμπτη 13.05.2021
More

  Μνήμες από τους αγώνες εναντίον των κατακτητών στην περιοχή του Ξηροβουνίου

  Εσπερίδα με θέμα: «Μνήμες από τους αγώνες εναντίον των κατακτητών στην περιοχή του Ξηροβουνίου», με ομιλητή τον ιστορικό ερευνητή, Αλέκο Ράπτη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Σκλίβανη.

  Στην εκδήλωση, παρουσία του προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα, κατατέθηκε και ερμηνεύτηκε βάσει ιστορικών εγγράφων και στρατιωτικών αναφορών, η αντιστασιακή δράση του Ανεξάρτητου Συντάγματος Ξηροβουνίου, του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου, του ΕΔΕΣ, το οποίο στην διάρκεια της κατοχής συγκρούστηκε και πολέμησε τους επίλεκτους Ιταλούς αλπινιστές της ομάδας «Βάλλε», καθώς  και τους Γερμανούς καταδρομείς της μεραρχίας «Εντελβάις», στη μάχη που έγινε στο Ανώγειο, στο Ξηροβούνι στις 25 Ιουλίου 1943.

  Πέραν των βρετανικών αναφορών της SOE (Special Operations Exeuitive) Βρετανική Yπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων και των ημερήσιων αναφορών του αρχηγείου του ΕΔΕΣ, το πολεμικό ημερολόγιο και οι ημερήσιες αναφορές των καταδρομών της μεραρχίας «Εντελβάις» με ημερομηνία 25 Ιουλίου 1943 αποκαλύπτουν ότι:

  • οι επίλεκτοι Ιταλοί αλπινιστές της 2ης ομάδας «Βάλλε» ήρθαν αντιμέτωποι με επιθέσεις «ισχυρών εχθρικών δυνάμεων» και νότια του χωριού Σκλίβανη και ενεπλάκησαν σε σκληρές μάχες με 300 – 400 αντάρτες του Συντάγματος του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου, του ΕΔΕΣ, οι οποίοι και υπερασπίστηκαν δυνατά και μαχητικά με 9 πολυβόλα το Ανώγειο.
  • στις μάχες  15 Ιταλοί σκοτώθηκαν, 17 τραυματίστηκαν, ενώ 3 κηρύχθηκαν αγνοούμενοι»
  • στο τριήμερο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στο Ξηροβούνι (25 – 26 – 27 Ιουλίου 1943), οι Γερμανοί καταδρομείς απέστειλαν το 3ο τάγμα του 98ου συντάγματος της «Εντελβάις», (ταγματάρχης Ράινχολντ Κλέμπε) για να βοήθησαν τους Ιταλούς αλπινιστές της 2ης ομάδας «Βάλλε» που είχε εγκλωβιστεί από τους αντάρτες του ΕΔΕΣ του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου στο Ανώγειο και την Σκλίβανη.
  • οι Γερμανοί καταδρομείς της «Εντελβάις» απεγκλώβισαν τους Ιταλούς αλπινιστές της 2ης ομάδας «Βάλλε» και ενώ έκαψαν 8 χωριά και σκότωσαν 16 χωρικούς, δεν σκοτώθηκε κανένας Γερμανός καταδρομέας.

  Το ζητούμενο που πραγματεύτηκε η εκδήλωση ήταν ότι με βάση τις αρχειακές πηγές και την τρέχουσα ιστοριογραφία των μεταπολεμικών ιστορικών ερευνητών θα μπορούσε να αρχίσει ένας νέος κύκλος συζητήσεων και ιστορικών αναζητήσεων στην κρίσιμη εκείνη δεκαετία του 1940 – 1950.

  Η 1η ορεινή μεραρχία ορεινών καταδρομών «Εντελβάις» αποτέλεσε έναν από τους πιο εγκληματικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς της γερμανικής Βέρμαχτ στην διάρκεια του Β΄Π.Π.

  Δολοφόνησε πάνω από 60.000 αμάχους στη Ρωσία, στα Βαλκάνια και ειδικότερα στα χωριά της Ηπείρου, που βιώσαν τραγικά τη ναζιστική βαρβαρότητα της γερμανικής μεραρχίας καταδρομών «Εντελβάις».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ