Νέα Αριστερά Ιωαννίνων: Άμεση ανάγκη για λύσεις στην τάφρο Λαψίστας

Την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος ρύπανσης της τάφρου Λαψίστας επισημαίνει η Νέα Αριστερά Ιωαννίνων, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και να δώσουν σαφείς απαντήσεις για την ποιότητα των υδάτων.

Όπως αναφέρει, το ζήτημα της ρύπανσης της τάφρου, ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος που συνδέεται άμεσα με τη λίμνη Παμβώτιδα και τον ποταμό Καλαμά, επανέρχεται εδώ και χρόνια στην τοπική επικαιρότητα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εντοπιστεί με σαφήνεια η πηγή του προβλήματος ούτε να έχει δοθεί οριστική λύση.

Η Νέα Αριστερά κάνει λόγο για διαδοχικές συσκέψεις μεταξύ αρμόδιων φορέων, δημόσιες τοποθετήσεις και αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των υδάτων. Παράλληλα, όπως σημειώνει, οι άδειες για την άρδευση καλλιεργειών έχουν κατά περιόδους εκδοθεί, ανακληθεί και επανεκδοθεί, δημιουργώντας επιπλέον αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να προσδιοριστεί η πηγή της ρύπανσης, ενώ παραμένει ζητούμενο να υπάρξουν τεκμηριωμένες διαβεβαιώσεις για την ασφαλή χρήση του νερού της τάφρου στην άρδευση.

Η Νέα Αριστερά Ιωαννίνων θέτει σειρά ερωτημάτων προς τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας μεταξύ άλλων να δημοσιοποιηθούν τα διαθέσιμα αποτελέσματα των μετρήσεων και να διατεθούν στους επιστημονικούς φορείς της περιοχής, ώστε να αξιολογηθούν και να τεκμηριωθεί η καταλληλότητα των υδάτων για άρδευση.

Παράλληλα, ζητά να διευκρινιστεί ποια δεδομένα οδήγησαν στην περσινή ανάκληση της άδειας άρδευσης και ποια ήταν τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η φετινή επαναχορήγησή της. Ερωτήματα τίθενται επίσης για τον αριθμό των τακτικών και έκτακτων ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς και για τα αποτελέσματά τους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης των χημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων των υδάτων, με τη Νέα Αριστερά να ζητά να γίνει γνωστό εάν υπάρχει σχεδιασμός για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου μηχανισμού ελέγχου.

Επιπλέον, ζητείται να διευκρινιστεί εάν έχει εκπονηθεί υδρολογική μελέτη για τις σημερινές και μελλοντικές δυνατότητες αξιοποίησης των υδάτων της Παμβώτιδας και της τάφρου Λαψίστας για την άρδευση, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, η Νέα Αριστερά θέτει το ζήτημα της διερεύνησης εναλλακτικών τεχνικών λύσεων για την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής.

«Το πρόβλημα της ρύπανσης και της συνετής χρήσης των υδατικών πόρων επείγει», σημειώνει η Νέα Αριστερά Ιωαννίνων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες και κατάλληλες παρεμβάσεις.

Καταλήγει καλώντας τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στη δρομολόγηση συγκεκριμένων λύσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ