Πέμπτη 20.06.2024
More

  Νέο κέντρο υποδοχής προσφύγων έρχεται στην Άρτα

  Ούτε σε κάποιο από τα στρατόπεδα της Άρτας, ούτε και στον Αμμότοπο που ήρθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες θα δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο δήμο Αρταίων.

  Αντιθέτως, οι φορείς που συμμετείχαν από την Άρτα και την Ήπειρο στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών για τις δομές που πρόκειται να δημιουργηθούν στην Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα βρέθηκαν μπροστά σε μία νέα πρόταση που σε μεγάλο βαθμό φαίνεται ως ειλημμένη απόφαση.

  Όπως παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη τα συναρμόδια υπουργεία και η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν εντοπίσει μία έκταση 60 περίπου στρεμμάτων που ανήκει σε ιδιώτη στο Χανόπουλο Άρτας και υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για την δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων.

  Η πρόταση παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, με την επισήμανση ότι πρόκειται να δημιουργηθεί μία δομή ανοιχτού τύπου, ελεγχόμενη δε, με τους διαμένοντες που υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 500, να έχουν ελεύθερη μετακίνηση, με την επίδειξη σχετικών εγγράφων στην πύλη.

  Και δεύτερη πρόταση

  Επίσης, στην ίδια σύσκεψη τονίστηκε ότι υπάρχει και μία δεύτερη προτεινόμενη έκταση, που ανήκει στο δημόσιο και βρίσκεται στον Καλόβατο.

  Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη διατυπώθηκαν από τον δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις, ανάλογες με αυτές που εκφράστηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προ ημερών, χωρίς πάντως να υπάρχουν ενδείξεις υποχώρησης από τις θέσεις της κυβέρνησης.

  Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Αρταίων στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αναφέρει τα εξής:

  «Στη σημερινή σύσκεψη που μας κάλεσαν στο Υπουργείο Εσωτερικών, ήμουν κατηγορηματικά αντίθετος στη δημιουργία Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών στην Άρτα. Ανέπτυξα τα επιχειρήματά μου λεπτομερώς.
  Μας ανακοίνωσαν την δημιουργία Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών σε ιδιωτική έκταση 50 στρεμμάτων (στην περιοχή Χανόπουλο, Ρόκκα, Καλαμιά) με δυνατότητα φιλοξενίας 1.500 μεταναστών.
  Μπορώ να κατανοήσω την αναγκαιότητα υπό συνθήκες πίεσης, να φιλοξενηθούν σε ιδιωτικό χώρο 400 μετανάστες – δηλαδή το 1% του Δήμου μας. Αλλά είμαι αντίθετος στο να δημιουργηθεί «μια πόλη μέσα στην πόλη», φέρνοντάς μας 1.500 μετανάστες σε μια ήδη επιβαρυμένη από μετανάστες, περιοχή.
  Όσοι με την ευθυνοφοβία τους ή την αδιαφορία τους για τον λαό της Άρτας αποδυναμώνουν αυτά τα επιχειρήματα της κοινής λογικής που εξέθεσα σήμερα, ή με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους που καλλιέργησαν το προηγούμενο διάστημα, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ας βγουν στον Αρτινό λαό να τον πείσουν. Γιατί εγώ ένα τέτοιο λάθος δεν θα το στηρίξω».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ