Να χρησιμοποιούν τον ιστορικό τίτλο της Μητρόπολης ζήτησε από φορείς και πολίτες ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ Αλέξιος
Την αφορμή να υπενθυμίσει αφενός μία ιστορική πραγματικότητα και αφετέρου να δηλώσει μία ισχυρή διάθεση δημόσιας παρέμβασης σε θέματα όχι μόνο θεολογικού και θρησκευτικού Κανονιστικού πλαισίου, αλλά και σε θέματα ιστορικής μνήμης και προσέγγισης, αξιοποίησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ Αλέξιος το πρωί της Παρασκευής από το μαρτυρικό Κεράσοβο Πωγωνίου.
Η αφορμή δόθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης για το Ολοκαύτωμα του χωριού με τα 28 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του 1944, όταν επισημάνθηκε από ομιλητές η ιστορική αλήθεια του βίαιου και άδικου διαχωρισμού τη Επαρχίας Πωγωνίου, με πολλά χωριά να περνούν στο «μέσα» Πωγώνι, εντός του αλβανικού εδάφους. Επίσης όμως ο κ. Αλέξιος πήρε ως αφορμή και συζητήσεις αλλά και γραφόμενα στον Τύπο όπου ανά περιόδους η Μητρόπολη αναφέρεται ως Κονίτσης ή ως Πωγωνιανής, αλλά σπάνια με το πραγματικό της όνομα. Έτσι, απηύθυνε και μία έκκληση προς τους κατοίκους, τους φορείς και προς κάθε κατεύθυνση, όταν αναφέρονται στη Μητρόπολη να χρησιμοποιούν το ολόκληρο τίτλο της, αποφεύγοντας τις περικοπές και τις συντμήσεις.
«Εγώ είμαι πολύ ευαισθητοποιημένος σε αυτό το θέμα και θα ήθελα να πω σε όλους να είναι προσεκτικοί με αυτό. Δε ζω αλλού, προσγειωμένος είμαι στην πραγματικότητα. Ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει και υπάρχει εκκλησία στη γειτονική χώρα και υπάρχουν και άξιοι ιεράρχες στην Κορυτσά και στο Αργυρόκαστρο που δε χρειάζονται την κηδεμονία κανενός. Αν μπορείτε όμως στις ομιλίες σας και στο γραπτό σας λόγο και παντού, να χρησιμοποιείτε ολόκληρο τον τίτλο της Μητρόπολης που είναι Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.
Δε θέλω να λέτε ούτε Μητρόπολη Πωγωνιανής, ούτε Κονίτσης. Είναι έργο μας και υποχρέωσή μας να διασώζουμε και την ιστορική μνήμη και ο Μητροπολίτης εδώ παραμένει Δρυινουπόλεως. Δε διεκδικούμε τίποτε, ούτε έχουμε στο μυαλό μας τίποτε άλλο, ούτε και θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε κανέναν, αλλά δε μπορούμε να ξεχάσουμε το πώς χωριστήκαμε στο παρελθόν και πως μία Επαρχία μοιράστηκε σε δύο κομμάτια», ανέφερε ο κ.κ Αλέξιος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»







