Κυριακή 13.06.2021
More

  «Όχι» στις αλλαγές στα Πανεπιστήμια

  Στους δρόμους καθηγητές και φοιτητές για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

  Την κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και αφορά τα Πανεπιστήμια δήλωσαν φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπρόσωποι του συλλόγου ΔΕΠ του Ιδρύματος, Διοικητικοί Υπάλληλοι και η ΑΔΕΔΥ.

  Παρά το τσουχτερό κρύο και το χιονόβροχο, ύψωσαν πανό  και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να πάρει πίσω το νομοσχέδιο που συναντά αντιδράσεις και από τις Πρυτανικές αρχές.

  Η πρόεδρος του συλλόγου ΔΕΠ Μαρία Πουρνάρη έκανε λόγο για συκοφάντηση του δημόσιου πανεπιστημίου και μίλησε για «κυβέρνηση που παρανομεί» θέτοντας θέματα που έχουν να κάνουν σχεδόν με το σύνολο του νομοσχεδίου: «Βάλλεται και συκοφαντείται το δημόσιο πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση παρανομεί. Δεν προσλαμβάνει καθηγητές στην θέση αυτών που συνταξιοδοτούνται. Επιπλέον, θέτει καινούριους φραγμούς στην μόρφωση, βάζει βάσεις στις εισαγωγικές εξετάσεις και αφαιρεί την δυνατότητα από τον εργαζόμενο φοιτητή να τελειώσει τις σπουδές του. Θέτει πειθαρχικούς κανόνες, με απόγειο να τοποθετεί την αστυνομία μέσα στο αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο» είπε.

  Συνεχίζοντας στάθηκε στο θέμα που αφορά την φύλαξη «Η κυβέρνηση, αντί να πληρώνει για τις ανάγκες του πανεπιστημίου, δίνει τα χρήματα σε νέους φρουρούς για την αστυνόμευση. Αυτή η τακτική εξασθενεί το ήδη αδυνατισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο» είπε ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση της Συγκλήτου που είναι «ενάντια στην αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών χώρων» τόνισε ενώ έστειλε και το μήνυμα ότι  «Και αν περάσει αυτός ο νόμος θα τον καταργήσουμε στην πράξη…» κατέληξε.

  Η Ντορέτα Ρίζου, πρόεδρος του συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είπε ότι «Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία για να περάσει κατάπτυστα νομοσχέδια» ενώ συνέχισε λέγοντας πως «το νομοσχέδιο θα διώξει χιλιάδες παιδιά από τη δημόσια εκπαίδευση» χαρακτηρίζοντάς το «χουντικής έμπνευσης».

  «Εδώ έρχεται το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια. Φανταστείτε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων …με γκλοπ και χειροπέδες» είπε χαρακτηριστικά.

  Στο πλευρό φοιτητών και καθηγητών ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρήστος Γρίβας, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες».

  Τέλος,  εκ μέρους του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών η Νάντια Τζώρτζη μίλησε για ένα νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο.

  «Θέλουν να μειώσουν τους εισακτέους, να διαγράψουν όσους φοιτητές έχουν ξεπεράσει τα προβλεπόμενα όρια φοίτησης και να μειώσουν ραγδαία τον αριθμό των σπουδαστών. Θέλουν να επιβάλλουν μια λογική πειθάρχησης στο εσωτερικό του πανεπιστημίου, όπου θα απαγορεύει, κάθε κινηματική διαδικασία, κάθε συλλογική διεκδίκηση, κάθε αυθόρμητη διεκδίκηση των φοιτητών για να μπορέσει να ολοκληρώσει το σχέδιό της για την μετατροπή των πανεπιστημίων σε «σούπερ μάρκετ» γνώσεων, εμπορευματοποιώντας πλήρως τα προγράμματα σπουδών» είπε μεταξύ άλλων.

  Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ