Παρασκευή 12.07.2024
More

  Οι ευθύνες μεταφέρθηκαν στους δήμους και τους πολίτες

  Τις ευθύνες της Πολιτείας η οποία επιχείρησε μέσω του νέου Νόμου για την πυροπροστασία των ακινήτων να τις μεταθέσει στους δήμους, αλλά και στους πολίτες, μην αναγνωρίζοντας στην πράξη το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προστασίας των ιδιοκτησιών τους από το κράτος, ανέδειξαν τα μέλη της διοίκησης της ΠΕΔ Ηπείρου στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

  Ο Νόμος για την πυροπροστασία των ακινήτων που έχει τεθεί σε εφαρμογή έχοντας προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και πέραν των άλλων επιβαρύνοντας χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλα χρηματικά ποσά για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των οικοπέδων τους σε ασφυκτικές προθεσμίες και με την απειλή εξοντωτικών προστίμων, βάλλεται πανταχόθεν, αν και επί της ουσίας της εφαρμογής του μέτρου, αναγνωρίζεται ότι έχει πρακτικό αποτέλεσμα. Ιδιοκτησίες που ουδέποτε είχαν καθαριστεί, εμφανίζουν πλέον μία διαφορετική εικόνα, ενώ παρά τις δυσκολίες, συνεχίζεται η προσπάθεια των δήμων και να ενημερώσουν τους πολίτες αλλά και να συνδράμουν με τις δικές τους λειψές δυνάμεις στον καθαρισμό.

  Από εκεί και ύστερα όμως, όπως επισήμανε και η ΚΕΔΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, είναι εξαιρετικά άδικο να επιβαρύνονται οι δήμοι με μία τεράστια αρμοδιότητα που ανήκει στο κράτος και όχι στην αυτοδιοίκηση, χωρίς μάλιστα να αποδίδονται και οι ανάλογοι πόροι, το προσωπικό και τα μέσα.

  Το χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που καταγράφεται σε όλους σχεδόν τους δήμους, αστικούς και μη, όπου δήμοι και πολίτες καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, όμως δεν υπάρχει καθορισμένος χώρος στον οποίο θα πρέπει να τα μεταφέρουν. Το αποτέλεσμα όπως επισήμαναν οι δήμαρχοι κ.κ Βαϊτσης, Πλιάκος και Ζαχαριάς είναι να έχουν σχηματιστεί «βουνά» από κομμένα χόρτα σε διάφορα σημεία που αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες που είναι έτοιμες να εκραγούν οποιαδήποτε στιγμή.

  Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Παν. Νταής στη αρχική του τοποθέτηση επέμεινε στην ανάγκη εφαρμογής των μέτρων πρόληψης από τους δήμους, μέσα σε ένα πλαίσιο όμως συγκεκριμένων και καθορισμένων αρμοδιοτήτων αναλογικά με τις πραγματικές ευθύνες του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης. «Και ο Συνήγορος του Πολίτη το ίδιο αναφέρει, ότι είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους, η προστασία των ιδιοκτησιών και όχι της αυτοδιοίκησης. Να παραδεχθούμε όμως πως για πρώτη φορά έγινε και πραγματική δουλειά από τους ιδιοκτήτες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προχώρησαν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους, αναλαμβάνοντας όμως ένα ακόμη κόστος», τόνισε ο κ. Νταής.

  Για μία «κουτοπονηριά» της Πολιτείας να μεταθέτει τις ευθύνες στους δήμους και τους πολίτες έκανε λόγο ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νικ. Βαϊτσης, ενώ για μία κατάσταση που δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος μίλησαν οι δήμαρχοι Πάργας Νικ. Ζαχαριάς και Γ. Καραϊσκάκη Περ. Μίγδος αντίστοιχα.

  «Όπου κι αν γυρίσουμε το βλέμμα μας θα δούμε σωρούς από κλαδέματα και χόρτα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πιάσουν φωτιά. Θα μπορούσε να δοθεί μία επιδότηση στους δήμους ώστε να πάρουμε από έναν θρυμματιστή και δύο υπαλλήλους με πεντάμηνη σύμβαση ώστε όλα τα κλαδέματα να πηγαίνουν σε συγκεκριμένο σημείο. Υπάρχει επίσης και μία τεράστια επιβάρυνση των πολιτών, όπως στο Μιχαλίτσι, όπου μια γιαγιά πλήρωσε 1.500 ευρώ για τον καθαρισμό του οικοπέδου της και τα κλαδέματα και τα χόρτα τα πέταξαν σε ένα ρέμα», ανέφερε ο κ. Βαϊτσης.

  Τέλος, για μία «παγίδα» για τους δήμους και την ΚΕΔΕ συνολικά έκανε λόγο ο δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης, αναφερόμενος στην προσφυγή στο ΣτΕ που έχει συμβολικό περισσότερο και όχι ουσιαστικό περιεχόμενο.

  Ζητούν μέτρα για το ενεργειακό κόστος

  Με τις τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας να παίρνουν την ανιούσα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, οι δήμοι καλούνται να πληρώσουν ακόμη περισσότερα χρήματα για την κάλυψη των ενεργειακών τους δαπανών, ενώ ήδη χρωστούν μεγάλα χρηματικά ποσά από προηγούμενες χρήσεις. Η ΚΕΔΕ όπως και η Ένωση των ΔΕΥΑ της χώρας έχει ήδη απευθύνει έκκληση προς την Κυβέρνηση ώστε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί συνολικά, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Έτσι, τα χρέη των δήμων προς τους παρόχους ενέργειας διογκώνονται και ακόμη κι αν κανείς δεν είναι διατεθειμένος να «κατεβάσει τον διακόπτη» για να αφήσει χωρίς ρεύμα τα δίκτυα των δήμων (άρα και χωρίς πόσιμο νερό τους πολίτες) τα χρέη θα ακολουθούν τους φορείς για δεκαετίες.

  Ο δήμαρχος Πάργας Νικ. Ζαχαριάς έθεσε το ζήτημα της κάλυψης του ενεργειακού κόστους με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των δήμων και η ΠΕΔ αποφάσισε ομόφωνα να αποσταλεί κείμενο υποστήριξης της πρότασης της  ΚΕΔΕ που περιλαμβάνει πέντε βασικά σημεία, τα οποία ανέγνωσε στο Σώμα, ο πρόεδρος Παν. Νταής.

  Αυτά συνοψίζονται στη μετατροπή της χρέωσης του ρεύματος που καταναλώνουν οι δήμοι από οικιακό σε βιομηχανικό, στην επιδότηση μέρους των χρεών των δήμων προς τους παρόχους, στη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ, στην ενίσχυση των έργων ενεργειακής αναβάθμισης και τέλος στη δυνατότητα των δήμων να μετέχουν σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και απόκτησης ενεργειακής αυτονομίας όπως μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ