Τετάρτη 30.11.2022
More

  Οι Μωμόγεροι «κατέλαβαν» το κέντρο της πόλης! (φωτογραφίες)

  Για πρώτη φορά από την αναβίωση του εθίμου στην Ανατολή, από την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών, οι Μωμόγεροι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.

  Μία ημέρα πριν την επίσημη εμφάνισή τους, ανήμερα των Θεοφανείων, αμέσως μετά την Κατάδυση του Τιμίου Σταυροί, με επίκεντρο φυσικά την Ανατολή, οι Μωμόγεροι έκαναν την έκπληξη και βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης, ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία και φτάνοντας μέχρι την πλατεία Μαβίλη.

  Στη διάρκεια της διαδρομής τους, οι Μωμόγεροι, το έθιμο που συμβολίζει τη νίκη του καλού απέναντι στο κακό, χόρεψαν σε ξέφρενους ρυθμούς, έχοντας στη μέση φυσικά, τη νύφη, το γαμπρό, τον γέρο και τη γριά, αλλά και μεταμφιεσμένους σε ζώα.

  Οι φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά των επισκεπτών και των κατοίκων της πόλης που βρέθηκαν μπροστά στο απροσδόκητο θέαμα «πήραν φωτιά» απαθανατίζοντας μοναδικές στιγμές από ένα έθιμο που μπορεί να χάνεται στους αιώνες, ωστόσο στα Γιάννενα, μόλις την τελευταία δεκαετία άρχισε και πάλι να αναβιώνει.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ