Παρασκευή 31.03.2023
More

  ΟΚΠΑΠΑ: 175 άτομα βρήκαν καταφύγιο στον Ξενώνα Φιλοξενίας

  Την παρουσίαση του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.), που λειτουργεί από το 2013, έκανε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημ. Πάνου, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων, στη συνεδρίαση της οποίας συμμετείχε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου.

  Όπως ανέφερε, κάνοντας έναν απολογισμό, στα δέκα χρόνια λειτουργίας της δομής φιλοξενήθηκαν συνολικά 175 άτομα, από τα οποία 78 είναι γυναίκες και 97 παιδιά. Ο Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. είναι ο πρώτος ξενώνας, που άνοιξε από το Δίκτυο στο οποίο ανήκει με εποπτεύουσα αρχή την Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

  Έχει δυναμικότητα 20 κλινών και φιλοξενεί γυναίκες που είναι θύματα βίας, πρόσφυγες, ΑμεΑ, μονογονεϊκές, Ρομά (γυναίκες πολλαπλών διακρίσεων και κοινωνικών ανισοτήτων) και τα παιδιά τους. Οι παροχές της δομής περιλαμβάνουν την ασφάλεια, σίτιση, αξιοπρεπή διαμονή, κοινωνική υποστήριξη, ψυχολογική υποστήριξη, εργασιακή και νομική συμβουλευτική.

  Η εισαγωγή στη δομή γίνεται μετά από αίτημα των φορέων παραπομπής, εισήγηση προς την Ομάδα Διοίκησης Έργου του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. και ιατρικές εξετάσεις των ενδιαφερομένων. Η δομή στελεχώνεται με ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, διοικητικό, παιδοψυχολόγο, βοηθητικό προσωπικό και φύλακες.

  Ο πρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. τόνισε ότι οι ανάγκες της κοινωνίας είναι αυξημένες και κατέθεσε προτάσεις για τη βελτιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, όπως η μονιμοποίηση των εργαζομένων στους Ξενώνες, αφού πλέον οι ανάγκες για τις υπηρεσίες τους συνεχίζουν και υφίστανται. Επίσης, πρότεινε να υπάρχει η δυνατότητα μοριοδότησης των γυναικών για τη συμμετοχή τους σε προκηρύξεις εργασίας του Δημοσίου αλλά και να δοθούν κίνητρα σε εργοδότες του Ιδιωτικού τομέα για την πρόσληψή τους.

  Την Παρασκευή, έξω από το Δημαρχείο, θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό για τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ