Παρασκευή 09.12.2022
More

  Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο αντιγριπικός εμβολιασμός

  Τα φαρμακεία έχουν ξεκινήσει να προμηθεύονται τα εμβόλια

  Μεγάλο αριθμό εμβολίων αντιγριπικών έχουν στη διάθεσή τους τα φαρμακεία σύμφωνα με τον φαρμακοποιό και ταμία του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ιωαννίνων Γιάννη Μπουσβάρο.

  Ήδη, οι πολίτες ρωτούν για την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού προκειμένου να είναι θωρακισμένοι για το χειμώνα. Ωστόσο, φέτος δεν θα υπάρχουν λίστες εξαιτίας της μεγάλης διαθεσιμότητας.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα έχει παραλάβει ένα εκατομμύριο αντιγριπικά εμβόλια και η χορήγηση θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου μήνα. «Το εμβόλιο, χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό» τονίζει ο κ. Μπουσβάρος.

  Τα εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης κι έχουν ένδειξη για ενήλικες και παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω. Χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.

  Την ίδια ώρα έχουμε έξαρση ιώσεων εξαιτίας των καιρικών αλλαγών, ενώ εκτιμάται ότι θα έχουμε και έξαρση των περιστατικών γρίπης

  «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός ξεκινά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και διαρκεί έως και τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε τα εμβόλια να μπορέσουν να δράσουν τους μήνες κατά τους οποίους συνήθως εμφανίζεται η γρίπη. Συνήθως, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου».

  Ωστόσο, φέτος αναμένονται οδηγίες από το υπουργείο Υγείας για πιθανή έναρξη των εμβολιασμών νωρίτερα.

  Προσωπικός γιατρός

  Ο κ. Μπουσβάρος αναφέρθηκε και στην αυξημένη προσέλευση σε όλα τα φαρμακεία προκειμένου οι πολίτες να εγγραφούν στην πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού. Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη. Η πλατφόρμα είναι χρηστικά απλή και οι φαρμακοποιοί γνωρίζοντας τον ΑΜΚΑ μπορούν πολύ γρήγορα να συμπληρώσουν τα υπόλοιπα στοιχεία και να γίνει η επιλογή του γιατρού «είναι μια διαδικασία εύκολη» είπε ο κ. Μπουσβάρος τονίζοντας ότι αναμένεται να μπουν- πλην των παθολόγων- και άλλες ειδικότητες.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ