Ομόφωνα αρνητική χωρίς αστερίσκους μάλιστα ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου επί της ΜΠΕ για την εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος 103 MW, στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Άρτας.
Μία πρόταση που επανήλθε χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις με το παρελθόν, προκαλώντας όμως εκ νέου σωρεία αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία κυρίως λόγω της έκτασης που προτείνεται να καταλάβει επί της επιφάνειας των υδάτων της λίμνης και σε συνδυασμό με τα τεχνικά έργα που απαιτούνται στον πυθμένα της.
Την εισήγηση της υπηρεσίας που είναι αρνητική ανέγνωσε στο Σώμα ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Βασιλης Γοργόλης με την εισήγηση να γίνεται αποδεκτή από το Σώμα. Συγκεκριμένα, οι ενστάσεις της υπηρεσίας συμπυκνώνονται στα εξής:
Η έκταση της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου είναι 18,233 Km2 ενώ η κάλυψη του ΦΒ πάρκου θα είναι 1,075 Km2 , το πάρκο δηλαδή θα καταλαμβάνει το 5,9% της εκτάσεως της λίμνης.
Η λίμνη Πουρναρίου καθώς και η παρόχθια περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
Η κάλυψη ενός µεγάλου µέρους της λίµνης από τα φωτοβολταϊκα πάρκα θα δηµιουργήσει πρόβληµα στον βυθό µε τις εκατοντάδες τσιµεντένιες ή µεταλλικές βάσεις καθώς και τις αγκυρώσεις αυτών οι οποίες δύναται να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στους βενθικούς οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών τόσο στο βυθό όσο και στην παρόχθια ζώνη.
Με την δημιουργία του πλωτού φωτοβολταϊκού εκτιμάται ότι θα επηρεασθεί σε μεγάλο βαθμό το μικροκλίμα της περιοχής τόσο εντός της λίµνης όσο και εκτός αυτής (παρόχθια περιοχή) σε ότι αφορά την ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας, την εκτιμώμενη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, την εκτιμώμενη αύξηση των ποσοστών της υγρασίας στην περιοχή της λίμνης από την μείωση της εξατμισοδιαπνοής που θα προκύψει από την κάλυψη μεγάλου μέρους της επιφάνειας της λίμνης από ΦΒ στοιχεία και την πιθανή εναλλαγή και διαφοροποίηση των εποχών στην ευρύτερη περιοχή.
Υπάρχει η εκτίμηση ότι ένα τόσο μεγάλο σε έκταση Φ/Β σύστημα θα είναι ευάλωτο σε διακυμάνσεις της ταχύτητας του ανέμου και για το λόγο αυτό υπάρχει η πιθανότητα μικρού ή μεσαίου εύρους ατυχήματος (συγκρούσεις Φ/Β στοιχείων μεταξύ τους) από τυχόν κυματισμούς που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στην περιοχή εγκατάστασης του Φ/Β πάρκου.
Θα επέλθει αλλαγή στην αισθητική του τοπίου της περιοχής της λίμνης από την προτεινόμενη κατασκευή του εν λόγω έργου.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ΟΧΕ της λίμνης Πουρναρίου.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης
Αρνητική στάση εκφράστηκε από τους εκπροσώπους των παρατάξεων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος με τον κ. Κορωναίο από το «Κοινό των Ηπειρωτών» να επισημαίνει πως σε περίπτωση υλοποίησης ενός τέτοιου έργου, επί της ουσίας θα καλυφθεί το μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειας της λίμνης.
Τον προβληματισμό του για το τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια ανεξάρτητα από τη γνωμοδότηση της Επιτροπής εξέφρασε ο Χ. Λιούρης από την παράταξη «Ήπειρος Όλον» με το σκεπτικό ότι οι αποφάσεις και οι αδειοδοτήσεις λαμβάνονται και εκδίδονται από το ΥΠΕΝ. Ο Γ. Πρέντζας τόνισε από την πλευρά του πως και το συγκεκριμένο προτεινόμενο έργο εντάσσεται στη μεγάλη λίστα της επέλασης των ΑΠΕ, με χαρακτηριστικά ευκαιρίας και τυχοδιωκτισμού από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Επίσης αρνητική ήταν η στάση που κράτησε και ο εκ0προσωπος των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπ. Υφαντής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ