Παρασκευή 07.08.2020
More

  Όταν η ελληνική γραφειοκρατία «μπλόκαρε» τον οίκο Bvlgari

  Έχουν περάσει λίγες ημέρες από το θάνατο της Άννας Βούλγαρη, της μοναδικής απογόνου του ιδρυτή της δυναστείας που δημιούργησε τον κορυφαίο οίκο κοσμημάτων Bvlgari, Σωτήριου Βούλγαρη και στον τόπο καταγωγής της, την Παραμυθιά σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα για την συνέχιση της επικοινωνίας των τελευταίων ετών με την οικογένεια.

  Η 93χρονη Άννα ακόμη και τα τελευταία χρόνια της ζωής της, επισκεπτόταν την Παραμυθιά, είχε αναπτύξει στενές επαφές με τους εκπροσώπους του δήμου Σουλίου από την προηγούμενη δημοτική θητεία, αλλά και με κατοίκους της περιοχής.

  Σε αυτήν τη σχέση άλλωστε καθοριστικός παράγοντας ήταν το γεγονός, ότι η Άννα μιλούσε και καταλάβαινε την ελληνική γλώσσα, όπως αποτυπώθηκε και στο σχετικό βιντεοσκοπημένο υλικό από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου Σουλίου με επικεφαλής την πρώην δήμαρχο και νυν αντιπεριφερειάρχη Στ. Μπραϊμη.

  Η επίσκεψη έγινε τον Μάρτιο του 2019 με την αποστολή του δήμου Σουλίου να έχει σκοπό την ενημέρωση της οικογένειας Bvlgari για την αξιοποίηση του παλιού δημοτικού σχολείου στην Παραμυθιά και το πώς η οικογένεια θα μπορούσε να συμμετέχει ενεργά σε αυτό. Η ιστορία αυτή ξεκίνησε βέβαια πολλά χρόνια πριν, όταν ένα από τα παιδιά της Άννας, επισκέφθηκε ακριβώς για τον λόγο αυτό, την Παραμυθιά, ήρθε σε επαφή με την τοπική κοινωνία και εκδήλωσε το ενδιαφέρον και τη διάθεση της οικογένειας να φτιάξει από την αρχή, με δικά της έξοδα το σχολείο.

  Πώς ο ΟΣΚ σταμάτησε τον οίκο Bvlgari

  Ο οίκος Bvlgari μπορεί να τα κατάφερε περίφημα στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη και στην πορεία των ετών να δημιούργησε μία πραγματική αυτοκρατορία, με ένα brand name αξίας πολλών δισ., δεν κατάφερε όμως να τα βγάλει πέρα με την ελληνική γραφειοκρατία.

  Όταν η οικογένεια εξέφρασε την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την ανακατασκευή του παλιού σχολείου της Παραμυθιάς, που είχε προσφέρει στην πόλη, ο Σωτήριος Βούλγαρης, οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο. Είχαν φτάσει μάλιστα σε αρκετά προχωρημένο σημείο, αφού η οικογένεια είχε παρουσιάσει και σχέδια για το κτήριο και πώς αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί παράλληλα και ως εργαστήριο προβολής και εκμάθησης για τη δημιουργία κοσμημάτων. Όταν όμως χρειάστηκε να ενημερωθεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, η προσπάθεια έμεινε στη μέση, αφού ο ΟΣΚ ζήτησε από την οικογένεια να καταθέσει σε λογαριασμό του το ποσό της δωρεάς και στη συνέχεια θα αναλάμβανε ο ίδιος τον τρόπο αξιοποίησής του… Η οικογένεια «πάγωσε» τα σχέδιά της τότε, χωρίς ωστόσο οι επαφές με την τοπική κοινωνία να σταματήσουν.

  Η συνάντηση τον Μάρτιο του 2019

  Όπως ανέφερε η κα Μπραΐμη αρκετά χρόνια μετά και ενώ η Άννα συνέχιζε να επισκέπτεται την Παραμυθιά, ωρίμασε εκ νέου η πρόταση για την ανακατασκευή του σχολείου, σε μία διαφορετική όμως βάση.

  «Ενημερώσαμε την οικογένεια, ότι προχωράμε στην ανακατασκευή του κτηρίου, χωρίς όμως να τους ζητήσουμε τίποτε. Εκπονήθηκαν οι μελέτες, βρήκαμε χρηματοδότηση από το ΕΠΑΝΕΚ, εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες και όταν φτάσαμε σε προχωρημένο στάδιο, λίγο πριν τη δημοπράτηση επισκεφθήκαμε την οικογένεια στην Ιταλία, για να τους ενημερώσουμε. Τους ξεκαθαρίσαμε από την αρχή, ότι αυτό που θέλουμε, είναι να βοηθήσουν στη δημιουργία μίας αίθουσας του σχολείου, που θα έχει το όνομα του Σωτηρίου Βούλγαρη, σε αίθουσα τέχνης, πολιτισμού και εκπαίδευσης. Δε χρειάζεται να ενισχύσουν με χρήματα την προσπάθεια, αλλά να αποφασίσουν αυτοί με ποιον τρόπο θα ήταν εφικτό να δημιουργηθεί μία αίθουσα προβολής της επεξεργασίας, του σχεδιασμού και της δημιουργίας κοσμημάτων, ένας εκθεσιακός χώρος όπου θα μπορούν να γίνονται περιοδικές εκθέσεις, αντίστοιχες με αυτές που διοργανώνει ο οίκος και η ανταπόκρισή της οικογένειας και προσωπικά της Άννας, ήταν συγκινητική», ανέφερε η κα Μπραΐμη.

  Ο δήμος Σουλίου καλείται πλέον να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου, αφού όπως αναφέρει η κα Μπραΐμη, τα διαδικαστικά έχουν ολοκληρωθεί και η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Αλ. Καχριμάνης: Να αρχίσει ξανά η ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία για τα τοπικά κρούσματα

  «Ως Περιφέρεια Ηπείρου και ως Πολιτική Προστασία δεν έχουμε την ενημέρωση που θα έπρεπε για τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται», ανέφερε σε σημερινές δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή τα τρία τελευταία που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα από τον Ε.Ο.Δ.Υ..

  Ταυτοποίηθηκαν τα άγνωστα κρούσματα των Ιωαννίνων

  Σε άτομα νεαρής ηλικίας ανήκουν τα δύο θετικά κρούσματα που ανακοινώθηκαν στα Γιάννενα από τον ΕΟΔΥ. 

  Αύξηση της ανακύκλωσης, ελάχιστη ταφή απορριμμάτων

  Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για τη δεκαετία 2020-2030, που φιλοδοξεί να επιτύχει την προσέγγιση της Ελλάδας με την Ευρώπη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 21 Αυγούστου.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του σήμερα Παρασκευή 7 Αυγούστου

  Τριετής φυλάκιση σε 53χρονο που προσέβαλε ανήλικες αθλήτριες από τα Γιάννενα

  Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλλε στον άνδρα την ποινή της τριετούς φυλάκισης με τριετή αναστολή

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.