Τρίτη 28.09.2021
More

  Παλαιό Πανεπιστήμιο – Στο χορό της διεκδίκησης και η Περιφέρεια Ηπείρου

  Και η περιφέρεια Ηπείρου έχει αιτηθεί την παραχώρηση του κτηρίου

  Μία κεκαλυμμένη δυσαρέσκεια για την πρωτοβουλία του δημάρχου, Μ. Ελισάφ, να υποβάλλει αίτημα στον Πρωθυπουργό για την παραχώρηση του κτηρίου στη Δομπόλη, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα ανέγερσης νέου δημαρχείου ή να στεγαστούν δημοτικές υπηρεσίες, εκφράζεται από την περιφέρεια Ηπείρου και τον Αλ. Καχριμάνη.

  Η ανακοίνωση, βέβαια, για την πρόταση αυτή και την καταρχάς αποδοχή του αιτήματος από τον Πρωθυπουργό έγινε με ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού, αλλά με κύκλους της δημοτικής αρχής να τονίζουν, ότι αυτή η παράμετρος τέθηκε ως ενδεχόμενο και όχι ως οριστική απόφαση του δήμου, παραπέμποντας σε μία διαδικασία διαβούλευσης για την τελική πρόταση.

  Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αλ. Καχριμάνης ρωτήθηκε σχετικά, υπενθυμίζοντας, ότι και η περιφέρεια Ηπείρου έχει αιτηθεί την παραχώρηση του κτηρίου, με την επισήμανση, ότι ακόμη και σήμερα δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο εάν η αναφορά στα έγγραφα της Κτηματικής για την παραχώρηση στην Περιφέρεια αναφέρεται στην αιρετή ή στην Αποκεντρωμένη.

  «Πουθενά δεν αναφέρεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, υπενθυμίζοντας την πρόταση που έχει καταθέσει η περιφέρεια από το 2013 για την αξιοποίηση του κτηρίου με την κατασκευή συγκροτήματος επιπλωμένων διαμερισμάτων για φοιτητές με εμπορικές χρήσεις στο ισόγειο, μέσω της σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτη. Μία πρόταση, όμως, που είχε απορριφθεί από την τότε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία με έγγραφα της συντονίστριας κας Ευταξά προέβαλλε το επιχείρημα, ότι στο κτήριο πρέπει να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες και το έργο να γίνει με κρατική χρηματοδότηση.

  «Έχουμε υποβάλει φάκελο για την παραχώρηση στην Περιφέρεια, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε με όλους για τι δεν πρέπει το κτήριο να μείνει άλλο έτσι. Η κα Ευταξά τότε δε βοήθησε στην πρότασή μας. Δεν είμαστε ούτε θετικοί, ούτε αρνητικοί με την πρόταση του κ. δημάρχου. Το θέμα είναι, το κτήριο να αποκτήσει οντότητα. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις, όπως και αυτή του κ. δημάρχου. Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια, εάν μας πέφτει λόγος, θα συνεργαστούμε με όλους και θα αποφασίσουμε από κοινού», κατέληξε ο κ. Καχριμάνης, φανερώνοντας μία σχετική δυσαρέσκεια για την αποτύπωση τουλάχιστον στο γραπτό κείμενο της πρότασης που φέρεται να κατέθεσε ο κ. Ελισάφ στον Πρωθυπουργό.

  Είχε αποπληρώσει το δάνειο

  Η εμπλοκή και ενασχόληση της Περιφέρειας με το συγκεκριμένο κτήριο έρχεται από το παρελθόν, αφού για την επισκευή και διαρρύθμιση του παραχωρηθέντος κτιρίου για την στέγαση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Περιφέρειας Ηπείρου είχαν συναφθεί μεταξύ του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η κάλυψη των τοκοχρεωλυτικών δόσεων προέκυψε από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού, που εγγραφόταν αντίστοιχα στον προϋπολογισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Η τελευταία δόση αποπληρώθηκε στις 31.12.2017.

  Από την Περιφέρεια Ηπείρου έχει εκφραστεί διαχρονικά, το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ακινήτου, με την προϋπόθεση βέβαια να είναι «καθαρό» ως προς την κυριότητά του και ως προς τη χρήση του.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ