Δευτέρα 27.06.2022
More

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΩΗΣ-Να ωθήσει τους πολίτες στον εμβολιασμό η ιατρική κοινότητα

  Ο κ. Ζώης κάλεσε τους πολίτες να ενημερωθούν από την ιατρική κοινότητα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού

  «Μαύρος» είναι ο Δεκέμβριος σε ό,τι αφορά τους δείκτες της πανδημίας, με τους ειδικούς να παρακολουθούν με αγωνία τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επίδραση της παραλλαγής Όμικρον.

  Με 99 απώλειες ανθρώπινων ζωών την Τρίτη και τον αριθμό των διασωληνωμένων να είναι μεγάλος, τα σενάρια δυστυχώς είναι δυσοίωνα.

  Η επιστημονική κοινότητα είναι ανήσυχη ενώ την ίδια ώρα αναμένουν και τις μελέτες αναφορικά με το στέλεχος «Ο» και την μεταδοτικότητά του.  Η παραλλαγή «Όμικρον» βρίσκεται πλέον και στην Ελλάδα, αφού τα δύο κρούσματα που ελέγχθηκαν γονιδιακά, αποδείχθηκε ότι φέρουν το νέο στέλεχος. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στη χώρα ανέρχονται πλέον σε τρία και έχουν όλα ήπια συμπτώματα.

  Ο πνευμονολόγος και μέλος του Συλλόγου Ιδιωτών Πνευμονολόγων Ηπείρου κ. Παναγιώτης Ζώης ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο της επιστήμης απέναντι στον κορωνοϊο και τις μεταλλάξεις αν και κράτησε αποστάσεις από την επιβολή της υποχρεωτικότητας. «Τι θα γίνει όταν αυτοί οι άνθρωποι χρειαστεί να κάνουν επαναληπτική δόση ή αναμνηστική. Η ιατρική κοινότητα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και να ωθήσει τους πολίτες στον εμβολιασμό» τονίζει ο κ. Ζώης.

  Στο μεταξύ αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των παιδιών από 5-12 ετών.

  Στις 10 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών 5 – 11 ετών, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στη χώρα μας θα φτάσουν τα εμβόλια στις 13 Δεκεμβρίου και στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech κατά του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

  Ο κ. Ζώης κάλεσε τους πολίτες να ενημερωθούν από την ιατρική κοινότητα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού «πρέπει να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου. Εμείς είμαστε εκείνοι που θα πρέπει να τους εξηγήσουμε το κέρδος των εμβολίων και να τους επισημάνουμε τους κινδύνους που υπάρχουν από τον μη εμβολιασμό» είπε για να συνεχίσει λέγοντας ότι είναι αναμενόμενο να  εμφανίζονται νέα στελέχη του SARS-CoV-2 καθώς όσο ο ιος μεταδίδεται τόσο θα αυξάνονται οι μεταλλάξεις.

  «Τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, νοσηλείας και θανάτου από COVID-19. Οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίου συνίστανται για όλους τους ενήλικες» κατέληξε ο κ. Ζώης.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ