Πέμπτη 30.05.2024
More

  Παραμένουν τα προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού

  Σαφείς και διακριτές αποστάσεις από την αισιοδοξία και βεβαιότητα που εξέφρασε ο Γεν. Γραμματέας των Υπηρεσιών Υγείας από τα Γιάννενα την Πέμπτη, κράτησε η πρόεδρος της ΕΙΝΗ, σχετικά με την ετοιμότητα υλοποίησης του σχεδίου ανταπόκρισης των νοσοκομειακών δομών της περιοχής στη δεύτερη φάση της πανδημίας.

  Οι σχετικές ανακοινώσεις που έγιναν από τον κ. Κωτσιόπουλο λίγο πριν τη συνάντησή του με τον δήμαρχο κ. Ελισάφ και την παρέμβασή του στο δημ. συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης προκάλεσαν την αντίδραση της προέδρου της ΕΙΝΗ κας Κιτσανού που με δηλώσεις της στο ITV έκανε λόγο για ανακοινώσεις που στερούνται βάσης, τη στιγμή που τα βασικά προβλήματα, όπως αυτά της κάλυψης των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού και στα δύο νοσοκομεία δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

  Αφού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ΕΙΝΗ για το γεγονός, ότι δεν κλήθηκε να λάβει μέρος στις συσκέψεις και να καταθέσει τις προτάσεις της, η κα Κιτσανού τόνισε, ότι το ζητούμενο δεν είναι να ανακοινώνεται η λειτουργία νέων Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων στο ΠΓΝΙ ή η ένταξη του Χατζηκώστα σε αυτή τη μάχη, με δύο Μονάδες για τη νοσηλεία ολιγοσυμπτωματικών ασθενών covid, αλλά να βρεθεί το προσωπικό που θα τις λειτουργήσει.

  «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δε μας βρήκε έτοιμους και αυτό είναι πασιφανές, όμως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα. Έγινε μεταφορά κάποιων Κλινικών στο ΠΓΝΙ, όμως οι νέες ΜΕΛ δε γίνεται να λειτουργήσουν με εφημερεύοντες ιατρούς άλλων ειδικοτήτων πλην παθολόγων και πνευμονολόγων. Το ίδιο συμβαίνει και στο Χατζηκώστα. Οκτώ ήταν οι παθολόγοι πριν την πανδημία, οκτώ εξακολουθούν να είναι και σήμερα, χωρίς να υπάρχει κανείς πνευμονολόγος. Με το υφιστάμενο προσωπικό, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν περισσότερες μονάδες», ανέφερε η κα Κιτσανού για να προσθέσει, ότι έπρεπε ήδη να έχουν μπει στη μάχη τα Κέντρα Υγείας, και οι ΤΟΜΥ.

  «Ακούμε συνέχεια, ότι οι ΤΟΜΥ είναι έτοιμες, ότι τα Κέντρα Υγείας είναι πανέτοιμα να προσφέρουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης όμως επί της ουσίας αυτό δε γίνεται, γιατί το ΚΥ των Ιωαννίνων λειτουργεί μέχρι τις 15.00. Αν αυτό δεν αλλάξει, δε μπορούμε να μιλάμε για συνδρομή του στην αναχαίτιση της πανδημίας. Το ίδιο ισχύει και για τις ΤΟΜΥ, όπου οι γιατροί θα πρέπει να βοηθήσουν το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί, όπως και οι αγροτικοί ιατροί. Σε αυτήν τη δύσκολη συνθήκη, δεν περισσεύει κανείς», ανέφερε η κα Κιτσανού.

  Ενημέρωση του δημ. συμβουλίου

  Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας κ. Κωτσιόπουλος είχε την δυνατότητα να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για την προετοιμασία των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

  Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι εκτός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, από την ερχόμενη Τρίτη και το «Χατζηκώστα» θα νοσηλεύει επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

  Ο κ. Κωτσιόπουλος έκανε λόγο για άρτια προετοιμασία, ενώ σημείωσε ότι η προστασία του συστήματος υγείας επαφίεται στους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να τηρούν αυστηρά τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί.

  Ο δήμαρχος κ. Ελισάφ υπογράμμισε ότι έχει ανοίξει μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας με τα δύο Νοσοκομεία, την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο από το οποίο ζήτησε την άμεση προκήρυξη θέσεων για την ενίσχυση των νοσοκομείων.

  Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

  Οι ανακοινώσεις των κ.κ Κωτσιόπουλου και Καρβέλη το βράδυ της Πέμπτης βρέθηκαν στο στόχαστρο της κριτικής και της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που χαρακτηρίζει «αλαζονικές» τις σχετικές δηλώσεις και ειδικά την μόνιμη σχεδόν επωδό των κυβερνητικών στελεχών, όπως αναφέρει περί ατομικής ευθύνης για την προστασία του συστήματος υγείας.

  «Την ώρα που οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το άλλο υγειονομικό προσωπικό δίνουν μάχη, απουσιάζει η ανάληψη ευθύνης για τις τραγικές καθυστερήσεις στην ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ στο Νομό Ιωαννίνων ιδιαίτερα με το ανάλογο προσωπικό και μόνιμες προσλήψεις, ενώ «αναζητείται» ένα σαφές επιχειρησιακό σχέδιο.

  Απουσιάζει οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης για την απουσία προκηρύξεων σε ολόκληρη την Ήπειρο για εντατικολόγους και στο τι θα γίνει με τα κρεβάτια ΜΕΘ, με δεδομένη την εξυπηρέτηση σε τριτοβάθμιο υγειονομικό επίπεδο όλης της Β.Δ Ελλάδας, τόσο για την πανδημία, αλλά και για όλα τα άλλα σοβαρά και χρόνια νοσήματα.

  Απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στην ένταξη μέρους της Πρωτοβάθμιας Υγείας την τελευταία στιγμή (Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων), χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, για  εκπαίδευση του προσωπικού και υλικοτεχνική υποδομή και στην επάρκεια του συστήματος γενικά, να αντιμετωπίσει την ισχυρή πίεση από την επιθετική έξαρση της πανδημίας.

  Συνεχίζεται η σκόπιμη κυβερνητική επιλογή με τα test, που δεν συνταγογραφούνται και ο κόσμος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη του, η ελλιπέστατη διαδικασία ελέγχων σε εργασιακούς χώρους αυξημένου κινδύνου, με την ταυτόχρονη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ