Πέμπτη 30.05.2024
More

  Παράταση κυρώσεων στη διαβίβαση στοιχείων μέσω της εφαρμογής e-send

  Από 1η Νοεμβρίου η έναρξη επιβολής

  Παράταση λίγων ημερών με έναρξη ισχύος την 1η Νοεμβρίου έδωσε η ΑΑΔΕ για την έναρξη επιβολής των κυρώσεων στη μη διαβίβαση των λιανικών πωλήσεων μέσω της εφαρμογής e-send.

  Η διάταξη αφορά το σύνολο εκείνων των επιχειρήσεων που διαθέτουν και χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές, οι οποίοι υποχρεούνται να διαβιβάζουν άμεσα μέσω του e-send τα εκδοθέντα παραστατικά λιανικής πώλησης. Η αρχική προθεσμία συμμόρφωσης έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου, δόθηκε όμως παράταση και η έναρξη ισχύος της νέας διαδικασίας όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ιωαννίνων Σπ. Μπέκας, ορίστηκε η 1η Νοεμβρίου.

  Μάλιστα, επέστησε την ιδιαίτερη προσοχή των επιχειρήσεων, καθώς όπως προβλέπεται, σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ και δεν έχουν αποσταλεί στη νέα εφαρμογή, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται στο μη διαβιβασθέν στοιχείο.

  Το πρόστιμο αυτό δε μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των πεντακοσίων (500) ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

  Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και χιλίων (1.000) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

  «Αυτό που θα πρέπει να αντιληφθούν οι επιχειρήσεις είναι πως αυτά δεν αποτελούν υποχρεώσεις των λογιστών τους, αλλά υποχρεώσεις των ίδιων των επιχειρήσεων που θα πρέπει να συμμορφωθούν. Το μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων έχει συμμορφωθεί, αλλά υπάρχει κι ένας αριθμός που δεν έχει συμμορφωθεί. Στην πράξη, έτσι όπως εξελίσσονται οι διαδικασίες, αυτό που βλέπουμε εμείς, ότι από τις αρχές του 2023, όποιος δε θα συμμορφώνεται θα κλείνει», ανέφερε ο κ. Μπέκας.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ