Παρασκευή 14.05.2021
More

  Πώς επανήλθε η προοπτική νέων Φυλακών

  Ως μοχλός πίεσης που κινητοποίησε εκ νέου την προοπτική δημιουργίας νέου σωφρονιστικού καταστήματος στην περιοχή της Κόντσικας φαίνεται πως λειτούργησε η υποβολή ερωτημάτων από την ΤΚ προς την πολιτική ηγεσία, φτάνοντας και στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

  Η ΤΚ Κόντσικας από την περίοδο που ανήκε διοικητικά στον δήμο Μπιζανίου είχε αποδεχθεί την πρόταση δημιουργίας νέου σωφρονιστικού καταστήματος στα διοικητικά της όρια και γι’ αυτό από το 2009 είχε προχωρήσει στην παραχώρηση της κοινοτικής έκτασης, συνολικά περίπου 90 στρεμμάτων, για το σκοπό αυτό.

  Η κρίση «έβαλε στον πάγο» τη συγκεκριμένη προοπτική, που επανέρχεται όμως στο προσκήνιο και με επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και αξιωματούχων, όπως του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτ. Οικονόμου και της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κας Νικολάου.

  Επίσης, το θέμα έφτασε και στη Βουλή με τη σχετική ερώτηση της βουλευτού Ιωαννίνων κας Κεφάλα, ενώ οι απαντήσεις που δόθηκαν αρμοδίως επιβεβαίωσαν, πως η προοπτική αυτή φαίνεται πλέον αρκετά πιθανή.

  Εκείνο ωστόσο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η άσκηση πίεσης από την Τοπική Κοινότητα της Κόντσικας, προς κάθε κατεύθυνση, με την επισήμανση, πως εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία για τις νέες φυλακές στη θέση που έχει παραχωρηθεί, η Κοινότητα θα κινηθεί για την ανάκληση της παραχώρησης.

  Όπως εξήγησε μιλώντας στο ITV, ο πρόεδρος της ΤΚ Κόντσικας Γ. Καραγιάννης, διατυπώθηκε το σχετικό ερώτημα με επιτακτικό τόνο, καθώς υπάρχουν επιχειρηματικές προτάσεις για την αξιοποίηση της ίδιας περιοχής.

  «Υπάρχουν προτάσεις που έχουν φτάσει στην Κοινότητα για την παραχώρηση της έκτασης ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, αφού η θέση θεωρείται ιδανική ενώ επιπλέον θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την κατανάλωση ενέργειας για τους κατοίκους. Ζητήσαμε λοιπόν να μας ενημερώσουν εάν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί η απόφαση για νέο σωφρονιστικό κατάστημα ή όχι, για να δούμε πως θα κινηθούμε στην συνέχεια» ανέφερε οκ. Καραγιάννης.

  Η έκταση συνολικού εμβαδού περίπου 90 στρεμμάτων έχει παραχωρηθεί από το 2009 με απόφαση της ΤΚ Κόντσικας και του δημ. συμβουλίου Μπιζανίου, ενώ η θέση του προβλέπεται και στο εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου.

  «Αν το θεωρούσαμε υποβάθμιση για την περιοχή δε θα είχαμε συναινέσει για την παραχώρηση. Το θέλουμε το σωφρονιστικό κατάστημα στην περιοχή γιατί θεωρούμε, ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξή της.

  Έχουμε ζητήσει εγγράφως από την περίοδο της παραχώρησης, ώστε το 50% των νέων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν να προέρχεται από κατοίκους του χωριού μας, που αντιμετωπίζουν την ανεργία», πρόσθεσε ο κ. Καραγιάννης.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ