Τετάρτη 02.12.2020
More

  Συστράτευση για να μη χαθεί η ευκαιρία

  Κανείς δεν περίμενε στην πράξη ότι υπάρχει προοπτική έλευσης φυσικού αερίου στην Ήπειρο στο εγγύς μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι κανένα δίκτυο και αγωγός δεν θα ενταχθεί στον δεκαετή σχεδιασμό της χώρας, μεταδίδει ένα ασφυκτικό αίσθημα αποκλεισμού.

  Γιατί συσσωρεύονται και οι ενδείξεις μίας νέας απομόνωσης. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού ως την Κακαβιά, όπως και δεν υπάρχει καμία προοπτική για τη σιδηροδρομική σύνδεση.

  Όμως το ζήτημα της ενεργειακής πρόσβασης είναι κρίσιμο γιατί με την κρίση, οι Ηπειρώτες έμειναν μόνο με το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης, χωρίς να έχουν άλλες εναλλακτικές επιλογές όπως άλλοι κάτοικοι της χώρας ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν ανισότητες στην παραγωγή.

  Εύλογες συνεπώς οι αντιδράσεις.

  Ο Δήμος Ιωαννιτών

  Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την απένταξη του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής- Θεσπρωτίας από το Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης για το διάστημα από το 2021 μέχρι το 2030 του ΔΕΣΦΑ.

  Εκφράζει επίσης την έντονη διαμαρτυρία του καθώς στο πρόγραμμα έργων της δεκαετίας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την  τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο.

  «Δεν είναι ώρα για επιμερισμό ευθυνών αφού μεγάλες και σημαντικές ευκαιρίες χάθηκαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Είναι ώρα για συστράτευση δυνάμεων και κοινή διεκδίκηση» τονίζει στην ανακοίνωσή του και ακριβώς επειδή το σχέδιο του ΔΕΣΦΑ είναι σε δημόσια διαβούλευση για το επόμενο διάστημα, ο Δήμος Ιωαννιτών αναλαμβάνει πρωτοβουλία να συνεργαστεί άμεσα με όλους τους δήμους της Ηπείρου, την Περιφέρεια, τους  θεσμοθετημένους φορείς και το Πανεπιστήμιο και να καταθέσει πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση.

  Πέραν αυτού, θεωρεί ότι πρόκειται και για «πολιτικό ζήτημα» και καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να παρέμβουν άμεσα και να δρομολογήσουν την πλέον κατάλληλη και άμεσα υλοποιήσιμη λύση ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει και στην Ήπειρο.

  Η Ενότητα Πολιτών

  Για την παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» του Θωμά Μπέγκα πρόκειται για «μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για τον τόπο». Αποδίδει δε ευθύνες και στις τοπικές αρχές:

  «Για μια ακόμη φορά οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες δεν μπόρεσαν να προτεραιοποιήσουν τον στόχο και να ενώσουν τις δυνάμεις τους  για μια διεκδίκηση η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, διασφαλίζοντας και στην Ήπειρο φθηνή ενέργεια, ως βασικό εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η σημερινή Δημοτική Αρχή με τις ισχυρές προσβάσεις στην κυβέρνηση ήταν για μια ακόμη φορά παντελώς απούσα από ένα ζήτημα  στρατηγικής σημασίας για τον τόπο».

  Αναφερόμενη στη θητεία της στη δημοτική αρχή αναφέρει ότι «στη διάρκεια της θητείας μας, ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν ο μόνος πολιτικός φορέας που με στοχευμένες ενέργειες προσπάθησε να  αναδείξουμε το μέγεθος της διεκδίκησης.

  Πιο συγκεκριμένα ως Δημοτική Αρχή συμμετείχαμε με ολοκληρωμένη πρόταση στη διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)  σχετικά με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. για την περίοδο  2018-2022, ενώ δε διστάσαμε να συγκρουστούμε με τη Διοίκηση της ΡΑΕ στην ημερίδα που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της Διεθνούς  Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε το επενδυτικό πλάνο για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου στην χώρα μας το οποίο  παρέπεμπε την έλευση φυσικού αερίου στην Ήπειρο στον πολύ μακρινό ορίζοντα» σημειώνει και καταλήγει:

  «Το τίμημα αυτών των ενεργειών το πληρώνουμε τώρα.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως η  παράταξή μας, «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», είναι παρούσα με όλες τις δυνάμεις της σε οποιαδήποτε συλλογική πρωτοβουλία, προκειμένου να διεκδικήσουμε την ανατροπή του σχεδιασμού της ΔΕΣΦΑ, για το καλό του τόπου».

  Οι Ορίζοντες Ηπείρου

  Τέλος, για την περιφερειακή παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου»:

  «Η Ήπειρος είναι η μόνη περιοχή που απουσιάζει από τις 71 σελίδες του Σχεδίου Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ (Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) 2021-2030, το οποίο εκτέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη. Ή σωστότερα, ή ακόμη πιο τραγικά, οι υποδομές του φυσικού αερίου για την Ήπειρο είναι οι μόνες που περιλαμβάνονται στα έργα που  απεντάσσονται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030».

  «Η Περιφερειακή Αρχή δεν είχε ποτέ στις προτεραιότητές της το φθηνό καύσιμο, για τα νοικοκυριά της και για τις παραγωγικές  μονάδες της που χρειάζονται φθηνή ενέργεια για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές.

  Οι Ορίζοντες Ηπείρου από την πρώτη στιγμή που αρθρώσαμε προγραμματικό λόγο, αναδείξαμε το φυσικό αέριο σε κεφαλαιώδες  διεκδικητικό ζήτημα για τον τόπο μας. Τόσο στο πρόγραμμα με το οποίο ζητήσαμε την ψήφο των Ηπειρωτών το Μάιο του 2019 όσο και  στο επικαιροποιημένο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά μας με τίτλο «Γέφυρα στο Μέλλον», η ανάγκη έλευσης του φυσικού αερίου στην Ήπειρο,  με κάθε πρόσφορο τρόπο, τονίστηκε ως μια από τις κεντρικές, ουσιαστικές διεκδικήσεις που οφείλει να προτάξει η περιοχή μας για  τα επόμενα χρόνια», προσθέτει και καταλήγει:

  «Όλοι μαζί είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να καλύψουμε αυτό το κενό του σχεδιασμού και της ωρίμανσης των απαραίτητων έργων και να ανατρέψουμε το πολύ σε ένα χρόνο από σήμερα το σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ, ώστε να συμπεριλάβει και την Ήπειρο στο πρόγραμμα ανάπτυξης».

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Πέτσας για παράταση lockdown: «Θέλουμε περισσότερο χρόνο»

  Παράταση του lockdown προανήγγειλε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με σημερινές δηλώσεις του

  Σειρά πήραν τα πλατάνια στην Βορ. Ηπείρου

  Μετά τα πλατάνια που κόπηκαν στο παραλίμνιο και στο Κάστρο, σειρά πήραν τρία ακόμη μεγαλύτερα σε ηλικία και μέγεθος δένδρα, στη νησίδα της Βορ. Ηπείρου

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου

  «Λυγίζουν» από τα βάρη οι επιχειρήσεις

  Παρέμβαση από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.