Παρασκευή 29.03.2024
More

    Προτάσεις Καχριμάνη για ενίσχυση και προστασία της κτηνοτροφίας

    Προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση και την προστασία της Ελληνικής κτηνοτροφίας υπέβαλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης.

    Οι προτάσεις αφορούν τόσο την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και για άλλα χρονίζοντα.

    Για την καταβολή έκτακτης αποζημίωσης λόγω κορωνοϊού ο Περιφερειάρχης προτείνει να ληφθούν υπόψη αντικειμενικά στοιχεία, όπως η απογραφή του ζωϊκού κεφαλαίου 2019, η εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης της βρουκέλλωσης, τα στοιχεία σφαγών αμνοεριφίων όπως εμφανίζονται στο σύστημα «Άρτεμις», οι τριμηνιαίες δηλώσεις παράδοσης γάλακτος κ.α.

    «Πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιοι παίρνουν τις επιδοτήσεις, ποιοι έχουν ζώα και ποιοι δεν έχουν» τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαστε σε μια χώρα που ποτέ δεν έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Είναι ώρα να μπουν».

    Οι προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. και το φρέσκο γάλα.

    Για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π.. ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η νομοθεσία που προωθεί ο Υπουργός είναι πολύ καλή και πρέπει να τελειώνει αυτό το θέμα. Στις προτάσεις που υπέβαλλε, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στη λήψη μέτρων ώστε να αποκλειστεί πλήρως η δυνατότητα παραγωγής «φέτας» εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας.

    Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι πρέπει να αφαιρείται ο κωδικός αριθμός έγκρισης της εγκατάστασης όταν στη γραμμή παραγωγής φέτας, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν συνδεδεμένα συστήματα αντίστροφης ώσμωσης RO ή υπερδιήθησης UF.

    Όσον αφορά το γάλα, ο Περιφερειάρχης προτείνει την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε η διάρκεια του παστεριωμένου γάλακτος που επεξεργάζεται σε υψηλή θερμοκρασία να καθορίζεται σε πέντε ημέρες (συν την ημερομηνία άλμεξης) και το γάλα που δεν έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία και η διάρκεια συντήρησής του να μην υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσής του να φέρει την ένδειξη «γάλα ημέρας». «Με το γάλα μακράς διάρκειας, το μόνο που έγινε, είναι να γίνονται εισαγωγές και τελικά το μόνο που μένει είναι το χρώμα και από συστατικά στους 120 βαθμούς Κελσίου δεν υπάρχουν», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

    Στις προτάσεις περιλαμβάνονται επίσης εισηγήσεις για έλεγχο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και της διακίνησης ζώων.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ