Σάββατο 20.04.2024
More

  Πρωτοβουλία για την αναζήτηση χρηματοδότησης

  Την πρωτοβουλία για την αναζήτηση χρηματοδότησης που ξεπερνά τα 12 εκ. ευρώ σε επίπεδο αρχικού προϋπολογισμού για την επέκταση και αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΙ αναλαμβάνει μετά την απένταξη του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Περιφέρεια Ηπείρου.

  Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Αλ. Καχριμάνης στη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφ. συμβουλίου και της απάντησης στην επερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» σχετικά με το ζήτημα της απένταξης του ΤΕΠ χωρίς φυσικά να είναι σε θέση να δεσμευτεί για κάτι αφού αυτό είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας. Στον νέο υπουργό κ. Γεωργιάδη άλλωστε θα απευθυνθεί ο κ. Καχριμάνης στην πρώτη τους συνάντηση εντός των επόμενων ημερών, συζητώντας το θέμα, με προτεραιότητα όμως όπως ανέφερε την υλοποίηση της δέσμευσης του κ. Χρυσοχοΐδη για τη δημιουργία μίας νέας ΥΠΕ για την Ήπειρο.

  «Ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στην ενίσχυση των δομών Υγείας, όπως είναι η ένταξη του ΤΕΠ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά και η περαιτέρω βελτίωση των δομών των άλλων νοσοκομείων της Ηπείρου», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

  Την επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέγνωσε ο επικεφαλής της Γεώρ. Πρέντζας κάνοντας αναφορά στα τεράστια προβλήματα που επισήμανε και με επιστολή του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ο διευθυντής του ΤΕΠ, επισημαίνοντας πως υπάρχουν τεράστια ζητήματα ασφάλειας για την υγεία τόσο των ασθενών όσο και των εργαζόμενων.

  Στο πρώτο σκέλος της απάντησής του ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως στα θέματα δημόσιας υγείας δε χωρούν αντιπαραθέσεις και πως η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αποδείξει όλα τα χρόνια το ενδιαφέρον της σε έμπρακτο επίπεδο για την βελτίωση των υποδομών στην Ήπειρο.

  Ο περιφερειάρχης έκανε εκτενή αναφορά στη μελέτη που εκπονήθηκε για την επέκταση του ΤΕΠ, στη συνδρομή της Περιφέρειας για την εξεύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, ενώ αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου για τη βελτίωση των υποδομών των Δημόσιων Δομών Υγείας. Επανέφερε επίσης την πρότασή του για τη μεταφορά της αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας στις περιφέρειες.

  Οι ελλείψεις και η μελέτη

  Οι ελλείψεις σε χώρους και υποδομές στο ΤΕΠ είναι υπαρκτές καθώς πέραν των άλλων αυξήθηκε σημαντικά και ο αριθμός των προσερχόμενων προς εξέταση. «Από λίγες δεκάδες χιλιάδες που ήταν προ δεκαετίας σε περισσότερους από 70.000 που προσήλθαν  το 2023», σημείωσε αρχικά.

  Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία κτιρίου με υπόγειο και δυο ορόφους σε εγγύτητα και συνέχεια με το υπάρχον ΤΕΠ.

  Ο προϋπολογισμός του έργου ανέχεται στα 12 εκ. ευρώ. Περιλαμβάνει την ανέγερση του νέου κτιρίου που θα στεγάζει τις λειτουργίες που αναφέρονται στην επερώτηση και πολλές  άλλες αναγκαίες σήμερα που απαιτούνται για την λειτουργία ενός υπερσύγχρονου ΤΕΠ σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.

  «Την αναγκαιότητα της επέκτασης του ΤΕΠ και του εκσυγχρονισμού διαπίστωσαν όλοι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που επισκέφτηκαν τα Ιωάννινα, η κα  Γκάγκα παλαιότερα, η Γ.Γ. κα Βιλδιρίδη και ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης υιοθέτησαν το ρυθμιστικό σχέδιο και υποσχέθηκαν ότι θα   αναζητήσουν χρηματοδοτικές πηγές για την υλοποίησή του.

  Όσον αφορά στην χρηματοδότηση από  το Ταμείο Ανάκαμψης, το ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για το ΤΕΠ ήταν 1,7 εκ. ευρώ. Είναι ποσό σημαντικά μικρότερο από το απαιτούμενο για την υλοποίηση του έργου της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού του ΤΕΠ και βέβαια δεν αρκούσε για την υλοποίηση της μελέτης που είχε συνταχθεί», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης

  Οι άλλες παρεμβάσεις

  Στην απάντησή του τέλος ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και σε μία σειρά άλλων παρεμβάσεων της Περιφέρειας για την ενίσχυση των δομών υγείας σε όλη την Ήπειρο όπως:

  «Ειδικά για το ΠΓΝΙ χρηματοδοτήθηκε η ταχεία διαμόρφωση χώρων και η μετατροπή τους σε μονάδες νοσηλείας περιστατικών COVID  με αρνητική πίεση, 4 μονάδες ενηλίκων και μια στην παιδιατρική.

  Κατασκευάσαμε επίσης το προκάτ κτίριο για τη λειτουργία του ΤΕΠ, όπως και το προκάτ για το νοσοκομείο της Πρέβεζας.

  Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε αναλάβει την μεταφορά δειγμάτων, μέχρι να οργανωθεί ο έλεγχος εδώ τοπικά από το μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου και ακόμα και μέχρι σήμερα προσφέρει αναλώσιμο υλικό. Είχαμε προμηθευτεί και εγκαταστήσει μηχανήματα ελέγχου για covid. Συνδράμαμε τη λειτουργία των ΚΟΜΥ, ενώ σε ταχύτατο χρόνο μεταμορφώσαμε στην κυριολεξία τους χώρους του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ στους Αμπελόκηπους σε ευπρεπείς και λειτουργικούς, στο οποίο σήμερα λειτουργεί σύγχρονο και ασφαλές εμβολιαστικό κέντρο.

  Να αναφέρω επίσης τη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας με 845.000 ευρώ την αναβάθμιση του νοσοκομείου Πρέβεζας, την ολοκλήρωση του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και τη συνδρομή σε πολλά ζητήματα που μας έχουν τεθεί κατά καιρούς για το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας, όπως συντηρήσεις κτιρίων, προμήθεια καυσίμων και επιπλέον προμηθεύσαμε ένα ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Βουργαρελίου», κατέληξε ο περιφερειάρχης.

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ