Πέμπτη 28.05.2020
More

  Προβληματισμός αντιπολίτευσης για δωρεά στον ΟΚΠΑΠΑ

  Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το ιδιοκτησιακό του ιδρύματος της χορηγίας με αναφορές στον Τζορτζ Σόρος και η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ενάντια σε «θεωρίες συνομωσίας».

  Θέμα με τη χορηγία 50 χιλ. δολαρίων που δέχτηκε ο Δήμος και ο ΟΚΠΑΠΑ από ίδρυμα του εξωτερικού προέκυψε με δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης να θέτουν το ζήτημα και τον τρόπο που έγινε η επικοινωνία με το ίδρυμα από τη δημοτική αρχή και της αναγκαίας ενημέρωσης αλλά και το ζήτημα της ιδιοκτησίας του και τη σχέση του με τον γνωστό διεθνή επενδυτή Τζόρτζ Σόρος.

  Η παράταξη της Τ. Καλογιάννη με επιστολή της προς τον Δήμαρχο ζητάει να ενημερωθεί για τη δωρεά που έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ. του ΟΚΠΑΠΑ στο οποίο δεν μετέχει εκπρόσωπος της παράταξης ως τακτικό μέλος και αναρωτιέται «εάν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΠΑΠΑ γνώριζαν ποιο είναι το Ίδρυμα «Open Society Foundations», το οποίο ανήκει στον κ. George Soros…», ενώ παράλληλα ζητάει να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια για την απεύθυνση του δήμου στο ίδρυμα, η επιστολή του δημάρχου, οι υποχρεώσεις που να αναλαμβάνει ο ΟΚΠΑΠΑ κλπ και ζητάει να κατατεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα αιτήματα του Δημάρχου προς ιδρύματα και οι απαντήσεις.

  Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρεται στην ανακοίνωσή της επίσης στο ίδρυμα ενώ ερωτηματικά θέτει και η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» του Θωμά Μπέγκα. «Οι εκπρόσωποι της παράταξής μας υπερψήφισαν την αποδοχή βοήθειας ύψους 50.000 δολαρίων από το ίδρυμα «OpenSocietyFoundations», χωρίς να γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες για το
  ιδιοκτησιακό του καθεστώς και πιστεύοντας ότι κάθε βοήθεια για τους σκοπούς που διατυπωνόταν στην εισήγηση του θέματος είναι ευπρόσδεκτη.

  Όμως, μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου Ιδρύματος (ιδιοκτησία Τζορτζ Σόρος) γεννούνται πολλά ερωτήματα.

  Ξεκινώντας από το πιο σημαντικό, γιατί ο Δήμαρχος επέλεξε να απευθυνθεί με προσωπική επιστολή σε αυτό το Ίδρυμα και όχι σε κάποιο άλλο, μετά τις ανακοινώσεις επί του θέματος που προηγήθηκαν από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ιωάννινα_2023» όπου τέθηκαν μια σειρά ερωτημάτων, θεωρούμε κι εμείς με τη σειρά μας ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις», τονίζει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

  Η παράταξη Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή του Λ. Νάτση η οποία συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΚΠΑΠΑ, όπως αναφέρει «τοποθετήθηκε θετικά στην αποδοχή της δωρεάς επιφυλασσόμενη όμως αναφορικά με τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε και αφορούσαν συνοπτικά α) σε στοχευμένες- μετρήσιμες παροχές για την ανακούφιση και αναγκών οι οποίες μπορεί να ανακύψουν περαιτέρω β) αποφυγή δράσεων οι οποίες αναφέρονται στην εισήγηση και ήδη πραγματοποιούνται από υπηρεσίες του Δήμου και του ΟΚΠΑΠΑ αλλά και γ) την στοχοθεσία, απολογισμό όλων των σχετικών δαπανών να «περάσουν» μέσα από το ΔΣ. Λαμβάνοντας γνώση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ιδρύματος, ερωτάται η Δημοτική Αρχή για ποιο λόγο επέλεξε την μη παροχή σχετικής ενημέρωσης Προέδρου και μελών τουΔΣ του ΟΚΠΑΠΑ».

  Η απάντηση

  Στην απάντηση του Δήμου τώρα τονίζεται ότι «ο Δήμαρχος Ιωαννίνων εδώ και καιρό έχει απευθυνθεί σε ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού επιδιώκοντας είτε την συνεργασία τους σε συγκεκριμένες δράσεις που αναπτύσσονται στην πόλη είτε χορηγίες» και αναφέρεται στη «συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί όπως και με το Ίδρυμα Κακογιάννη με το οποίο ήδη υπάρχει προγραμματική σύμβασή του με το Πνευματικό Κέντρο». Αναφέρει ακόμα ότι «όταν ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού ο Δήμαρχος απευθύνθηκε και πάλι σε ιδρύματα που δραστηριοποιούνται καθόλα νόμιμα είτε στην Ελλάδα είτε και στο εξωτερικό.

  Ένα απ’ αυτά που ανταποκρίθηκαν άμεσα είναι το Open Society Foundations το οποίο ήδη ενισχύει Δήμους μεταξύ των οποίων είναι οι δύο μεγαλύτεροι της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο ΟΚΠΑΠΑ με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του αποδέχθηκε την ενίσχυση με το ποσό των 50.000 δολαρίων για να υλοποιήσει μία σειρά σημαντικών δράσεων προς όφελος των ηλικιωμένων κατοίκων και των ευπαθών ομάδων μέσω του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ιωαννιτών.

  Ούτε ο Δήμος, ούτε ο ΟΚΠΑΠΑ έχουν αναλάβει καμία άλλη δέσμευση ή υποχρέωση έναντι του συγκεκριμένου ιδρύματος». «Ο δήμαρχος θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια,
  εξαντλώντας και τις προσωπικές του γνωριμίες, ώστε να διασφαλίσει χορηγίες και δωρεές και από άλλα Ιδρύματα. Για παράδειγμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα έρθει προς συζήτηση η αποδοχή χορηγίας από τον ΔΟΜ (Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης) για αντίστοιχες κοινωνικές δράσεις.

  Θα συνεχίσει να το πράττει με την δέσμευση ότι η διαχείριση όλων των πόρων που φτάνουν θα γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Θεωρίες συνωμοσίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας μόνο καλό δεν κάνουν στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνει η πατρίδα μας», καταλήγει.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

   

   

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ανακοινώθηκε το σχέδιο στήριξης των αερομεταφορών – Μέτρα 115 εκατ. ευρώ

  Τους άξονες στήριξης τού κλάδου των αερομεταφορών ανακοίνωσαν με κοινό δελτίο Τύπου τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Μεταφορών.

  Παράταση οικοδομικών αδειών μέχρι και το 2022

  Παράταση οικοδομικών αδειών μέχρι και το 2022 σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

  Χρειάζονται περισσότερα μέτρα στήριξης στην εστίαση

  Για την αποκατάσταση μίας αδικίας σε βάρος πολλών επιχειρήσεων εστίασης στην πόλη, που δεν εκμισθώνουν τα ακίνητα από τον δήμο Ιωαννιτών, έκανε λόγο σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ Εστίασης Ιωαννίνων Χρ. Τάτσης

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου.

  Τα νοσοκομεία της Ηπείρου στη νέα 3η ΥΠΕ με έδρα τα Ιωάννινα- “Σπάει” η 6η ΥΠΕ

  Ιδρύεται νέα Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία θα υπάγονται πλέον τα νοσοκομεία της Ηπείρου, τα οποία μέχρι σήμερα ανήκαν στην 6η ΥΠΕ με έδρα την Πάτρα.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.