Πέμπτη 28.05.2020
More

  Παραδόθηκαν οι πρώτες 3D προσωπίδες στο ΠΓΝΙ

  Στη διάθεση των ιατρών του ΠΓΝΙ βρίσκονται ήδη οι πρώτες προσωπίδες υψηλής προστασίας που εκτυπώθηκαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, από μέλη μίας ομάδας καθηγητών και υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και ιδιωτών.

  Οι πρώτες προσωπίδες που παρέχουν υψηλή μικροβιακή προστασία για το ιατρικό και
  νοσηλευτικό προσωπικό του ΠΓΝΙ, παραδόθηκαν ήδη και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται, όπως ανέφερε ο εκ των εμπνευστών και σχεδιαστών της πρωτοβουλίας Δημ. Ζήνας, τρεις τρισδιάστατοι εκτυπωτές και εντός των ημερών θα αξιοποιηθεί και ένας ακόμη.

  Ο Δημ. Ζήνας, εικαστικός και τοπογράφος – μηχανικός στο επάγγελμα, αλλά και υποψήφιος δρ στις ψηφιακές τέχνες μίλησε στο ITV για το πώς ξεκίνησε η ιδέα που χρειάστηκε, για να υλοποιηθεί μόλις μία ημέρα, για να παραδοθούν οι πρώτες προσωπίδες στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου. Ο ίδιος συνεργάζεται με τον Κώστα Μασαλά, μηχανικό ιδιωτικής εταιρείας, ενώ η προσπάθεια υποστηρίζεται από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Τρ. Αλμπάνη, τον κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Κατσικούδη και από τους καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.κ. Ξενοφώντα Μπήτσικα και Χρήστου Σκαλκώτο αντίστοιχα.

  «Από τη στιγμή που κάναμε την πρώτη συζήτηση με τον γιατρό και φίλο κ. Κιτσάκο, (σ.σ είναι το πρόσωπο που φορά την προσωπίδα στις φωτογραφίες) την επόμενη ημέρα είχαμε ήδη εκτυπώσει τις πρώτες προσωπίδες και βρισκόμαστε στη διαδικασία και άλλων εκτυπώσεων.

  Είναι μία πρωτοβουλία που γίνεται δωρεάν από την ομάδα του Πανεπιστημίου και στόχος μας είναι άμεσα να μπορούμε να εκτυπώσουμε μέχρι και 100 μάσκες υψηλής προστασίας για τους ιατρούς του ΠΓΝΙ, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης του έργου τους», ανέφερε ο κ. Ζήνας.

  Ζητούν και αναπνευστήρες

  Από την πρώτη στιγμή που διαδόθηκε η πληροφορία για την παραγωγή των προσωπίδων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το ιατρικό προσωπικό, εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για την μαζικότερη παραγωγή τους, για την ενίσχυση και άλλων νοσοκομείων της χώρας, όπως όμως και για το ενδεχόμενο τρισδιάστατης εκτύπωσης και αναπνευστήρων. Ο κ. Ζήνας τόνισε, ότι τεχνικά, είναι πολύ εύκολο να γίνουν και αναπνευστήρες, πλην όμως, η ομάδα δε μπορεί να αναλάβει μία τέτοια πρωτοβουλία, γιατί πρόκειται για ένα μέτρο προστασίας του ασθενούς.

  «Προφανώς για να εκτυπώσουμε και αναπνευστήρες είναι κάτι σαν παιχνίδι. Στη Σχολή Καλών Τεχνών άλλωστε, οι φόρμες γλυπτικής που χρησιμοποιούμε και εκτυπώνουμε, είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκες, όμως δε μπορούμε να αναλάβουμε εμείς την ευθύνη να το κάνουμε, για τους ασθενείς, εκτός κι αν μας επιτάξουν για αυτό», κατέληξε.

  Και άλλη προσφορά

  Στην ίδια κατεύθυνση στο μεταξύ κινείται και η πρόθεση του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας Fab Lab Ioannina, που στεγάζεται στο ΚΕΠΑΒΙ, που με ανακοίνωσή του δηλώνει τη διάθεσή του, προχωρήσει στην τρισδιάστατη εκτύπωση προστατευτικών μασκών, αλλά και βαλβίδων για αναπνευστήρες.

  «Αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα έλλειψης υλικών που καταγράφονται στα νοσοκομεία της χώρας, βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε τοπικά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας και εθνικά οπουδήποτε χρειαστεί, παράγοντας αναλώσιμα υλικά πρώτης ανάγκης.

  Για την κατασκευή των βαλβίδων αναπνευστήρων και προστατευτικών μασκών προσώπου χρησιμοποιούμε τρισδιάστατα μοντέλα σε λογισμικό CAD/CAM, τα οποία στη συνέχεια εκτυπώνουμε τρισδιάστατα σε 3d Printer σε σύντομο χρονικό διάστημα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κέντρου.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ανακοινώθηκε το σχέδιο στήριξης των αερομεταφορών – Μέτρα 115 εκατ. ευρώ

  Τους άξονες στήριξης τού κλάδου των αερομεταφορών ανακοίνωσαν με κοινό δελτίο Τύπου τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Μεταφορών.

  Παράταση οικοδομικών αδειών μέχρι και το 2022

  Παράταση οικοδομικών αδειών μέχρι και το 2022 σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

  Χρειάζονται περισσότερα μέτρα στήριξης στην εστίαση

  Για την αποκατάσταση μίας αδικίας σε βάρος πολλών επιχειρήσεων εστίασης στην πόλη, που δεν εκμισθώνουν τα ακίνητα από τον δήμο Ιωαννιτών, έκανε λόγο σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ Εστίασης Ιωαννίνων Χρ. Τάτσης

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου.

  Τα νοσοκομεία της Ηπείρου στη νέα 3η ΥΠΕ με έδρα τα Ιωάννινα- “Σπάει” η 6η ΥΠΕ

  Ιδρύεται νέα Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία θα υπάγονται πλέον τα νοσοκομεία της Ηπείρου, τα οποία μέχρι σήμερα ανήκαν στην 6η ΥΠΕ με έδρα την Πάτρα.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.