Πέμπτη 30.06.2022
More

  Προβληματισμός για την απόφαση αύξησης εισακτέων στα περιφερειακά πανεπιστήμια

  Οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, η Ελάχιστη Βάση και η προοπτική κατάργησης ή συγχώνευσης Τμημάτων

  Νέο προβληματισμό προκαλεί η πρόσφατη απόφαση του υπ. Παιδείας, να αναζητήσει τρόπους, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων σε Τμήματα των περιφερειακών Πανεπιστημίων, που «πλήρωσαν» πέρυσι την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, βλέποντας τον αριθμό των εισακτέων να μειώνεται δραματικά.

  Αυτό θα επιτευχθεί με την μείωση του αντίστοιχου αριθμού εισακτέων στα μεγάλα κεντρικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με το υπ. Παιδείας. Μπορεί, η πρόθεση του υπουργείου να στοχεύει στην ενίσχυση των Τμημάτων που «μέτρησαν» πολλές απώλειες φοιτητών πέρυσι, από την άλλη όμως, όπως εξήγησε ο Τριαν. Αλμπάνης, δημιουργείται ζήτημα τη στιγμή που η αρμόδια Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν έχει ακόμη καταλήξει στις εισηγήσεις της για τις καταργήσεις ή τις συγχωνεύσεις Τμημάτων.

  Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τόνισε πως υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πρόθεση του υπουργείου, αποδίδοντας στην πολιτική ηγεσία μία προφανή προσπάθεια να «θεραπεύσει» τις πληγές που δημιούργησε η εφαρμογή της ΕΒΕ.

  Οι προτάσεις για εισακτέους

  Τη Μεγ. Τετάρτη θα αποσταλούν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι προτάσεις των Τμημάτων για τον αριθμό των εισακτέων τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, αν και διαχρονικά, το υπ. Παιδείας εφαρμόζει τις δικές του αποφάσεις με τα δικά του κριτήρια, αγνοώντας τις προτάσεις των Τμημάτων.

  Καθυστερούν τα μηχανογραφικά

  Τέλος, ο κ. Αλμπάνης σημείωσε πως στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χάρτη των ελληνικών πανεπιστημίων, η Σύγκλητος έχει αποστείλει μία και μοναδική πρόταση που αναφέρεται στη μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα, με τον ίδιο όμως να τονίζει, ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μηχανογραφικών, οδηγεί στην εκτίμηση, ότι το Τμήμα θα παραμείνει ως έχει και για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και δε θα μεταφερθεί στα Ιωάννινα από τον Σεπτέμβριο.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ