Δευτέρα 28.11.2022
More

  «Ψυχροπολεμικό» κλίμα στο δημοτικό συμβούλιο

  Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου μεταξύ της Τατ. Καλογιάννη και του Μ. Ελισάφ, επανέφερε το «ψυχροπολεμικό» κλίμα μεταξύ των δύο παρατάξεων, που δημιουργήθηκε μετά την ανεξαρτητοποίηση των κ.κ Παππά και Αϊβατίδη αντίστοιχα.

  Στη διάρκεια της τοποθέτησής της για τα θέματα ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν σε προτεινόμενα έργα και δράσεις της επόμενης περιόδου και ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει σοβαρές παραλείψεις στις εισηγήσεις των θεμάτων, η κα Καλογιάννη επιτέθηκε με σφοδρότητα στον δήμαρχο και την παράταξή του.

  Η επόμενη τετραετία

  Αφορμή στάθηκαν πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ελισάφ, στις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με την κα Καλογιάννη πάντα, να διεκδικήσει ξανά το δημαρχιακό θώκο και την επόμενη τετραετία.

  «Ποιοι όλοι μαζί θα διεκδικήσετε τη δεύτερη τετραετία; Οι σήμερα συμπράττοντες; Έχουν προκαθοριστεί, ήδη, οι ρόλοι και οι ιδιότητες; Γιατί δεν ενημερώνετε ειλικρινά τους συνδημότες;

  Έχετε ξεκινήσει, ήδη, την προεκλογική σας εκστρατεία για το 2023; Σ’ αυτήν εντάσσονται οι άνευ λόγου και αιτίας – χρηματοδοτούμενες από τον προϋπολογισμό του Δήμου – παραστάσεις σας, αλλά και προσφωνήσεις σε κάθε είδους ημερίδες και εκδηλώσεις, χωρίς καμία αξία και ουσία, απλώς για πριμοδότηση των αφανών συμμαχιών σας;

  Δεν έχετε αντιληφθεί, ότι από την αρχή της θητείας σας, ταλανίζετε, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα άλλα όργανα ευθύνης του Δήμου, για να γνωματεύσουν επί διαφόρων τρεχόντων θεμάτων; Τα θέματα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, εισάγονται με ελλείψεις εισηγήσεων, με ανάγνωση κειμένων που απαγγέλουν άσχετοι με βάση το υπόβαθρο τους, συνάδελφοι, που έτυχε να απολαμβάνουν τα ωφελήματα της ιδιότητας, αλλά αντικειμενικά δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν την αρμοδιότητα που τους έτυχε, ή προκαθορίσθηκε ή προσυμφωνήθηκε.

  Σας παρακαλώ να ξεκαθαρίσετε μαζί τους, ότι άλλο η ονομαστική ιδιότητα και άλλο η λειτουργική επάρκεια. Να εργαστούν αν μπορούν και θέλουν, και να αμείβονται για παρασχεθέν έργο και όχι να αποζημιώνονται αέργως.

  Εμείς, η παράταξη μας, απορρίπτει το να συνεχίσουμε να είμαστε χειριστές ψήφου, για να καλύπτουμε τις ανεπάρκειες του πολιτικού δυναμικού της σύμπραξης που διοικεί το Δήμο. Προσπαθήστε να μας πείσετε ότι τουλάχιστον εργάζεστε. Αυτό αρκεί. Λάθη για αυτούς που εργάζονται, θα προκύπτουν και συγχωρούνται. Εμπαιγμός, όμως, από εκ φύσεως και εκ εκπαιδευτικής ανεπαρκείας τοπικούς διάσημους, δεν θα είναι αποδεκτός πλέον», ήταν η δήλωση της κας Καλογιάννη, την οποία διάβασε και λίγο αργότερα απέστειλε στα μέσα ενημέρωσης, αυτολεξεί.

  Η άμεση αντίδραση

  Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Ελισάφ, αλλά και των κ.κ Γκόντα και Μπαρτζώκα αντίστοιχα, με τον πρώτο να χαρακτηρίζει πρωτάκουστο, να διατυπώνονται αιχμές για αργυρώνητους δημοτικούς συμβούλους, αν και η συγκεκριμένη λέξη δεν ακούστηκε από την κα Καλογιάννη, ούτε και περιλαμβάνεται στο γραπτό κείμενο που έφτασε στα μέσα ενημέρωσης.

  Αντιθέτως, αποδίδεται στην κα Καλογιάννη με την πρώτη ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, αλλά δεν υπάρχει στο δεύτερο δελτίο τύπου, μετά τη δήλωση του δημάρχου το μεσημέρι της Πέμπτης.

  Ο Άρης Μπαρτζώκας σημείωσε, ότι το 2023 για το οποίο ζήτησε απαντήσεις η κα Καλογιάννη είναι πολύ μακρινό και στόχος της δημοτικής αρχής είναι, να απαντήσει στα σημερινά προβλήματα της πόλης.

  Ο δήμαρχος

  Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ μίλησε για προσχεδιασμένη, απρόκλητη και άστοχη επίθεση της κας Καλογιάννη. «Η κα Καλογιάννη θεωρεί ότι είμαι ένας τοπικός διάσημος που ταλαιπωρώ την πόλη με τις παρουσίες μου σε εκδηλώσεις για πριμοδότηση των αφανών συμμάχων μου. Λυπάμαι αν αυτό κατάλαβε. Λυπάμαι γιατί έχω μία πολύ μεγάλη διαδρομή και δεν έχω ανάγκη την προβολή μου μέσω εκδηλώσεων».

  Σε νέα, χθεσινή του δήλωση ο κ. Ελισάφ χαρακτήρισε συκοφαντική την αναφορά της κας Καλογιάννη για τον ίδιο και τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις και ημερίδες, «για πριμοδότηση των αφανών συμμαχιών», όπως ανέφερε.

  «Δε γνωρίζω τι εννοεί η κα Καλογιάννη ούτε μπορώ να παρακολουθήσω το παραλήρημά της. Φαίνεται πως το μόνο που την απασχολεί είναι οι εκλογές του 2023.

  Όμως ο ισχυρισμός της ότι δαπανώνται χρήματα από τον προϋπολογισμό του δήμου για πριμοδότηση αφανών συμμαχιών του δημάρχου αποτελεί βαριά συκοφαντία και δεν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και σφοδρής.

  Πρόκειται για λάσπη και δεν τιμά την ίδια. Ελπίζω να αντιληφθεί την ύβρη που διέπραξε.

  Η παρουσία του δημάρχου σε ημερίδες και εκδηλώσεις και οι προσφωνήσεις αποτελούν τιμή για τον θεσμό.

  Τον θεσμό αυτό θα τον τιμήσουμε μέχρι τέλους.

  Η κα Καλογιάννη μπορεί να συνεχίσει τον μοναχικό της δρόμο. Είτε αυτός οδηγεί στο 2023 είτε δεν οδηγεί πουθενά».

  H «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»

  Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» αναφέρει μεταξύ άλλων:

  «Η κα Καλογιάννη ξεπέρασε τον εαυτό της και κάθε όριο κοινής λογικής, καταγγέλλοντας συναδέλφους για αργυρώνητους, όταν η ίδια επί 9 συναπτά έτη ήταν «τρόφιμος» της Περιφέρειας Ηπείρου, κι ορθώς, χωρίς ποτέ της να θέσει τον εαυτό της στην κρίση των συμπολιτών της.

  Ακόμη και όταν αποφάσισε να αλλάξει επίπεδο αυτοδιοικητικό και να ασχοληθεί με τα δημοτικά πράγματα,  καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, η ίδια δεν είχε την ευθιξία να παραδώσει την θέση  για λόγους ηθικής τάξης  και δεν παραιτήθηκε από την αξίωση είσπραξης του μισθού της και μέχρι την τελευταία στιγμή τον ενθυλάκωνε χωρίς ποτέ να τον αποποιηθεί. Το να έρχεται τώρα όψιμα η κα Καλογιάννη και να παραβιάζει κάθε κανόνα δεοντολογίας και να επιτίθεται σε συναδέλφους της, κατηγορώντας τους για αργυρώνητους, επειδή τηρούν κατά γράμμα όσα ορίζει ο νόμος, ασκώντας τους κριτική, μάλλον λάθος πεδίον βολής επέλεξε για να δοξαστεί.

  Αυτού του είδους η συμπεριφορά, σαν την χθεσινή, αποδεικνύει την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ίδια και η παράταξή της και όσο πιο νωρίς αντιληφθεί τον νέο άμισθο ρόλο της, τόσο καλύτερα για την ίδια και την  ίδια της την παράταξή  από την οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα στελέχη της δεν θα συμμερίζονται όλοι ή τουλάχιστον ορισμένοι τέτοιου είδους απόψεις ούτε θα αισθάνονται υπερήφανα  για την επικεφαλής της», αναφέρεται σχετικά.

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ