Τρίτη 07.02.2023
More

  Σε αναζήτηση ψυχραιμίας κόντρα στις φήμες

  Διπλός είναι ο αγώνας που καλούνται να δώσουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας απέναντι στον κορωνοϊό.

  Ο πρώτος και πλέον καθοριστικός, είναι αυτός του άμεσου εντοπισμού κρουσμάτων και της ιχνηλάτησης των ατόμων, που έχουν έρθει σε επαφή με αυτό, ένας τομέας στον οποίο ο ΕΟΔΥ και οι Επιτροπές που έχουν συσταθεί, τα πηγαίνουν περίφημα.

  Ο δεύτερος αγώνας όμως, που είναι αυτός της δημιουργίας ενός κλίματος ψυχραιμίας στους πολίτες είναι ένας εξίσου δύσκολος, δυστυχώς και άνισος αγώνας, για τους υγειονομικούς, αφού ξεπερνά και τα δικά τους όρια και πολλές φορές κα την κοινή λογική.
  Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από χθες στη χώρα να φτάνει τα 45, εκ των οποίων ένας νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο του Ρίου, ενώ οι υπόλοιποι είναι με ήπια συμπτωματολογία, η χώρα ετοιμάζεται να μπει στη δεύτερη φάση της νόσου, που είναι η εκδήλωση περισσότερων κρουσμάτων στην κοινότητα.

  Πριν όμως ακόμη γίνει αυτό, η πόλη των Ιωαννίνων βρέθηκε αντιμέτωπη με μία κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτόγνωρη, με αφορμή την παρουσία στο Ισραήλ ενός γκρουπ επισκεπτών στους Αγίους Τόπους από το ΚΑΠΗ Ανατολής.
  Η αποστολή των 50 ατόμων από τα Ιωάννινα επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα, φτάνοντας αεροπορικώς αρχικά στην Αθήνα και οδικώς στη συνέχεια για τα Γιάννενα.
  Και σε αυτή την περίπτωση, όπως όμως και νωρίτερα, με μία ανυπόστατη και ανυπόγραφη ανάρτηση σε τοπικό ιστολόγιο, οι φήμες οργίασαν με αποτέλεσμα για δύο περίπου ώρες, η πόλη να βρεθεί σχεδόν σε… κατάσταση πολιορκίας από τον κορωνοϊό.

  Ο πανικός κόπασε λίγο αργότερα μετά τις επίσημες διαψεύσεις τόσο από τη διοίκηση του ΠΓΝΙ, όσο και από τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ.
  Μέχρι αργά χθες το απόγευμα κανένα από τα μέλη της αποστολής δεν είχε παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα, όλοι ήταν καλά στην υγεία τους ενώ υπήρχε άμεση και συχνή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, που έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες.

  Η εκδρομή είχε προγραμματιστεί από τους ίδιους, αρκετές μέρες νωρίτερα και πριν προκύψει οποιοδήποτε κρούσμα κορωνοϊού στην περιοχή.
  Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ είχε από το πρωί σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με την Ελληνική Πρεσβεία και το Προξενείο ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εκδρομέων από την Βηθλεέμ στην Ιερουσαλήμ.
  «Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», τόνισε ο δήμαρχος.

  Σε κατ’ οίκον περιορισμό

  Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου τόνισε η επιστροφή των εκδρομέων θα γίνει τελικά σήμερα, νωρίτερα από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί και με βάση όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

  Σύμφωνα με αυτές αν κάποιος ασθενήσει μέσα στις επόμενες ώρες δεν θα ταξιδέψει με την ίδια πτήση αλλά θα παραμείνει στο Ισραήλ, αν ασθενήσει στη διάρκεια της πτήσης θα μείνει στην Αθήνα ενώ αν κάποιος ασθενήσει φτάνοντας στα Γιάννενα θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

  Για τις επόμενες 14 ημέρες όλοι οι εκδρομείς θα παραμείνουν στο σπίτι τους, σε περιορισμό και θα είναι σε καθημερινή επαφή με την Διεύθυνση Υγείας ώστε αν εκδηλωθεί ύποπτο σύμπτωμα να αντιμετωπιστεί άμεσα.
  Ο κ. Πάνου έκανε γνωστό ότι το ΚΑΠΗ της Ανατολής θα μείνει κλειστό για μία βδομάδα ενώ θα ξεκινήσει διαδικασία απολύμανσης τόσο στα ΚΑΠΗ όσο και στους παιδικούς σταθμούς.

  Σχολεία – Πανεπιστήμιο

  Ο δήμαρχος με την ιδιότητα του Καθηγητή Παθολογίας, ερωτηθείς για την γενικότερη κατάσταση αλλά και τις προτάσεις επιστημόνων για κλείσιμο σχολείων – Πανεπιστημίων, τόνισε ότι απαιτείται ψυχραιμία και εγρήγορση ενώ επισήμανε ότι τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται μετά από μεγάλη σκέψη.

  «Η κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη. Η λήψη μέτρων πρέπει να είναι ανάλογη με τα κρούσματα που εκδηλώνονται. Προς το παρόν αυτό γίνεται. Στην δική μας περιοχή δεν έχουμε κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής», κατέληξε.

  Άμεση διάψευση

  Από το απόγευμα της Πέμπτης άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φήμες για επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΠΓΝΙ, αλλά και για διακομιδές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από το Ρίο στο ΠΓΝΙ. Χθες το πρωί, σε «ενημερωτικό» τοπικό site υπήρξε ανάρτηση που ανέφερε, ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στο ΠΓΝΙ και ότι εκκενώνεται(!) η Καρδιολογική Κλινική…

  «Η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ανακοινώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 στο Νοσοκομείο μας», ήταν η ανακοίνωση του ΠΓΝΙ, λίγη ώρα αργότερα.

  Το κακό όμως είχε ήδη γίνει, με τους εμπνευστές της φανταστικής ιστορίας, να μην απολογούνται καν, για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αφού δε μπήκαν καν στον κόπο να διασταυρώσουν την πληροφορία που είχαν (αν υποτεθεί ότι είχαν) στη διάθεσή τους.

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ