Τρίτη 02.03.2021
More

  Σε δύο χρόνια η έκδοση του ΠΔ της λίμνης

  Το 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που είναι απαραίτητες για τη θεσμοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου «Natura 2000» κάτι που σημαίνει ότι το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης πάει για δύο χρόνια μετά.
  Αυτό προκύπτει από δήλωση του Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος ασχολείται με το θέμα της πορείας υλοποίησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), η έγκριση των οποίων είναι αναγκαία για τη θεσμοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου “Natura 2000” σε όλη την επικράτεια και το έχει φέρει επανειλημμένα στη Βουλή με Ερωτήσεις του προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

  Ο κ. Καλογιάννης δημοσιοποίησε απάντηση του Υφυπουργού Ν. Ταγαρά που κοινοποιεί έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

  «Η Υπηρεσία μας έχει αναθέσει από το Φεβρουάριο του 2019 και εκπονούνται για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 της χώρας, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και Σχέδια Διαχείρισης για αυτές, που θα καταλήξουν στην έκδοση και θεσμοθέτηση Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) καθορισμού χρήσεων γης και δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές. Ο συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου αναμένεται να είναι εντός του 2021». Παράλληλα παρουσιάζει το ύψος των συμβάσεων, τους Αναδόχους των μελετών και τις περιοχές που καλύπτει το έργο
  Στη δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει: «Από την απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά προκύπτουν τα εξής:

  «Επιβεβαιώνεται ο εμπαιγμός των συμπολιτών μας από τη συγκυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ, η οποία τον Ιούνιο 2019, δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, είχε αποστείλει στους τοπικούς φορείς σχέδιο ΠΔ της λίμνης Παμβώτιδας, δήθεν για διαβούλευση, ενώ η σχετική μελέτη είχε ανατεθεί μόλις λίγους πριν, βρίσκεται δε ακόμη και σήμερα υπό εκπόνηση!

  Δεδομένου ότι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις προστατευόμενες περιοχές του Νομού Ιωαννίνων (Μελέτη 11) θα ολοκληρωθεί το 2021 σύμφωνα με τον Υφυπουργό, και πρέπει να ακολουθήσουν: η έγκρισή της από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, διαβούλευση με τους Φορείς, ενσωμάτωση παρατηρήσεων, σύνταξη σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος και υποβολή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τελική έγκριση, εκτιμώ ότι για την έκδοση του ΠΔ προστασίας της Παμβώτιδας απαιτείται τουλάχιστον μία διετία.
  Έχω ήδη επικοινωνήσει με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, στην κατεύθυνση να επιταχυνθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες για τον περιβαλλοντικό, αλλά και τον χωροταξικό σχεδιασμό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, και τους ευχαριστώ για την ανταπόκρισή τους».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ