Δευτέρα 28.11.2022
More

  Σε εκκρεμότητα αιτήσεις του εξοικονομώ

  Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος παρακολουθεί τις εξελίξεις.

  Έχει δρόμο ακόμη το εξοικονομώ καθώς ακόμη μένουν πολλά να γίνουν και απαιτείται χρόνος. Ωστόσο το αίτημα για παραπάνω χρόνο δημιουργεί και επιμέρους ζητήματα καθώς από την μια ο χρόνος τρέχει και κάποιοι ζητούν παράταση αλλά από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που ανησυχούν για τα κονδύλια που μπορεί να χαθούν.

  Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος παρακολουθεί τις εξελίξεις. Όπως εξήγησε μια από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες είναι η υποβολή των δικαιολογητικών υπαγωγής και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία είναι απαραίτητη για τον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων νομιμότητας, χρήσης, επιφάνειας και παλαιότητας του ακινήτου και για την κατάταξη των αιτήσεων.

  Στα τέλη Απριλίου είχε ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που είχαν υποβληθεί ο οποίος ανερχόταν σε 87.246.

  Οι  40.012 από αυτές τις αιτήσεις χαρακτηρίστηκαν ως αρχικά επιλέξιμες και οι 47.234 ως επιλαχούσες. Για τις αρχικά επιλέξιμες αιτήσεις, από τις 20 Μαΐου ξεκίνησε η περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών που απαιτούνται και ιδίως της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία λήγει στις 19 Ιουλίου.

  Και ενώ η προθεσμία εκπνέει σε λίγες μέρες εκκρεμούν ακόμη πολλές χιλιάδες αιτήσεις που χρειάζεται να συμπληρωθούν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα καθώς διαφορετικά διακινδυνεύουν να μην ενταχθούν στους Προσωρινούς Πίνακες επιλέξιμων αιτήσεων που θα εκδοθούν ανά Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος και να καταταγούν στους πίνακες των απορριπτέων αιτήσεων.

  «Η εκκρεμότητα αυτή δεν βοηθά καθόλου στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να υπάρξουν  τα οριστικά αποτελέσματα και να γίνει η ένταξη των προτάσεων, που θα επιτρέψει την χρηματοδότηση των έργων. Εάν σε αυτή την δυσκολία συνυπολογίσει κάποιος τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση από πλευράς των υπηρεσιών ή όποιες άλλες υπάρχουν, έχει την συνολική εικόνα» υπογραμμίζει ο κ. Τσίγκρος.

  Για το πρόγραμμα και φυσικά για τους δικαιούχους  μεγάλος «βραχνάς» παραμένουν οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να βάλουν περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους και αυτό είναι σίγουρα, για πολλούς, μια ανυπέρβλητη δυσκολία. «Οι ανατιμήσεις των υλικών είναι ένα μεγάλο θέμα που το έχουμε θέσει και εμείς ως διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Είναι πρόβλημα μεγάλο για όλους» τόνισε ο κ. Τσίγκρος.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ