Σάββατο 20.07.2024
More

  Σε κανονική λειτουργία η ΜΕΘ covid στο «Χατζηκώστα»

  Απόφαση και για 4η μονάδα λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό αν χρειαστεί

  Σε κανονική λειτουργία τέθηκε η ΜΕΘ για ασθενείς covid στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, διαθέτοντας συνολικά τέσσερις κλίνες, οι οποίες προστίθενται στις 16 που έχει θέσει σε λειτουργία το ΠΓΝΙ.

  Από την πρώτη κιόλας ημέρα της λειτουργίας της ΜΕΘ στο Χατζηκώστα, προέκυψε η ανάγκη για τη διασωλήνωση ενός 74χρονου ασθενούς που νοσηλευόταν τις τελευταίες στη ΜΕΛ του νοσοκομείου, ενώ είναι πιθανό το ενδεχόμενο να χρειαστεί διασωλήνωση και  ασθενής από τη ΜΕΛ. Στη ΜΕΛ του νοσοκομείου Χατζηκώστα νοσηλεύονται συνολικά 20 ασθενείς.

  Νέα ΜΕΛ στο Πανεπιστημιακό

  Αντίστοιχα στο ΠΓΝΙ, έχει ληφθεί η απόφαση της διοίκησης να τεθεί σε λειτουργία εφόσον χρειαστεί και η 4η ΜΕΛ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων κλινών σε 79, όπως και ο αρχικός σχεδιασμός που είχε εφαρμοστεί τον περασμένο χειμώνα. Επίσης, εάν απαιτηθεί, ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει και την ανάπτυξη μία τρίτης ΜΕΘ για ασθενείς με covid, που θα προσθέσει έξι ακόμη κλίνες, στις υπάρχουσες 16.  Η πληρότητα της ΜΕΘ του ΠΓΝΙ αγγίζει το 100% με 15 διασωληνωμένους χθες, σε σύνολο 16 κλινών, ενώ έχει μειωθεί τα δύο τελευταία 24ωρα ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΛ, που είναι λίγο πάνω από τους 40.

  Η πίεση εξακολουθεί να υφίσταται ωστόσο λόγω της διατήρησης των αριθμών των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, όχι μόνο στα Ιωάννινα, αλλά σε ολόκληρη την Ήπειρο, αν και οι αριθμοί παρουσιάζουν μία μικρή τάση μείωσης.

  Τάση αποκλιμάκωσης στα κρούσματα

  Η εικόνα των τελευταίων ημερών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συγκρατημένα ενθαρρυντική ως προς τα νέα κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων και την Ήπειρο γενικότερα. Μπορεί οι νέες μολύνσεις να επιμένουν σε τριψήφιο αριθμό στα Ιωάννινα, κινούνται όμως με καθοδική τάση, από τον μέσο όρο των δύο προηγούμενων εβδομάδων που ήταν 150 περίπου κρούσματα ημερησίως, με κάποιες ημέρες να καταγράφονται περισσότερες από 170 νέες μολύνσεις.

  Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε και στον πίνακα των ενεργών κρουσμάτων στα Ιωάννινα, που τη Δευτέρα είχαν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Από 1.152 ενεργά κρούσματα τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα μετά, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Ιωαννιτών ήταν 983, μειωμένα κατά 169.

  Ρεκόρ πενταμήνου με 1.770 εμβολιασμούς την Τρίτη

  Το εξαιρετικά ενθαρρυντικό είναι η αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των καθημερινών εμβολιασμών στα Ιωάννινα , που άγγιξαν την Τρίτη το ρεκόρ των 2.000 εμβολιασμών σε μία ημέρα, που είχαν γίνει τις πρώτες ημέρες μετά τη λειτουργία του Mega Εμβολιαστικού Κέντρου στους Αμπελόκηπους, στο τέλος Ιουνίου. Την Τρίτη, στα εμβολιαστικά κέντρα των Ιωαννίνων έγιναν συνολικά 1.770 εμβολιασμοί εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα, 1.309 αφορούσαν την τρίτη, αναμνηστική δόση, ενώ έγιναν και 366 εμβολιασμοί για την πρώτη δόση. Η κίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα θυμίζει την αντίστοιχη του Μαΐου και του Ιουνίου και αυτό είναι ένα αισιόδοξο σημάδι για την προσπάθεια αναχαίτισης του νέου κύματος που έχει πλήξει σοβαρά και την περιοχή.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Sourceele.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ