Πέμπτη 23.09.2021
More

  Στ. Μπραΐμη: «Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα των Δήμων»

  H αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη για τους ΣΜΑ

  Στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και στην ολοκλήρωση των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη.

  Η αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης καθώς όπως ανέλυσε, οι δήμαρχοι θα κληθούν να σηκώσουν το κόστος, τόσο το πολιτικό όσο και το οικονομικό.

  Αναφορικά με την ολοκλήρωση των Σταθμών Μεταφόρτωσης, η κα. Μπραίμη υπογράμμισε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλοι πλην δυο: Της Πρέβεζας αλλά και του δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, που βρίσκεται σε απρόσιτο σημείο και αυτό δυσχεραίνει την ολοκλήρωση των έργων για να τεθεί σε λειτουργία.

  Η αντιπεριφερειάρχης αναφερόμενη σε όσα έχουν συζητηθεί για τον διαγωνισμό αλλά και τα χρόνια που θα δοθεί το έργο σε ανάδοχη εταιρεία υποστήριξε ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες παρά τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν κυρίως από έλλειμμα συνεργασίας. Ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με την δική της άποψη «η διαχείριση είναι θέμα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης. Εμείς ολοκληρώνουμε τις υποδομές και τις παραδίδουμε στους Δήμους. Υπάρχει θέληση αλλά οφείλουμε να συνεργαστούμε και να αναλάβουμε την ευθύνη. Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται συνολική διαχείριση των απορριμμάτων και όχι ο κάθε Δήμος μόνος του» είπε για να συνεχίσει «Κατά την δική μου άποψη, οσα περισσότερα χρόνια είναι η σύμβαση τόσο καλύτερα. Να μπορεί να το λειτουργήσει και να τεθεί η εμπειρία της εταιρείας ως προαπαιτούμενο. Ούτως η άλλως η κατασκευάστρια εταιρεία έχει την υποχρέωση να κάνει την δοκιμαστική λειτουργία Εκφράζω τη δική μου άποψη. Φανταστείτε να βγάλουμε προκήρυξη για έξι μήνες …μετά τι θα γίνει;».

  Η ολοκληρωμένη διαχείριση έχει κόστος!

  Η πρώην δήμαρχος και σημερινή αντιπεριφερειάρχης ξεκαθαρίζει ότι οι δήμαρχοι- όχι στο σύνολό τους αλλά οι περισσότεροι, γνώριζαν για το κόστος που θα αυξηθεί εξαιτίας της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων

  «Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα. Ξέραμε ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση θα είχε αύξηση του κόστους, όταν πετάς τα απορρίμματα στα ρέματα δεν κοστίζει… Όταν έχεις ολοκληρωμένη διαχείριση θα πληρώσεις! Ξέραμε όλοι ότι θα υπάρχει αύξηση» είπε καλώντας όλους να ρίξουν το βάρος στην ανακύκλωση τα στοιχεία της οποίας δείχνουν ο,τι ελάχιστα έχουν γίνει. «Είναι απογοητευτικά τα στοιχεία! Στις περισσότερες περιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

  Ερωτηθείσα για την άποψη που έχει εκφέρει ο περιφερειάρχης για συμμετοχή των Περιφερειών στην διαχείριση των απορριμμάτων απαντά «Ξέρω, ότι ο περιφερειάρχης έχει την άποψη συνεπικουρησης στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Εμένα η άποψη μου είναι ότι η διαχείριση είναι θέμα των Δήμων» καταλήγει.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ