Παρασκευή 29.03.2024
More

    Η αβεβαιότητα αύξησε το άγχος και την λήψη ψυχοφαρμάκων

    Ο ψυχίατρος Ευάγγελος Παππάς, για τα διφορούμενα μηνύματα

    Να ανοίξουν τα σχολεία, να κλείσουν τα σχολεία. Μεταδίδουν τα παιδιά, δεν μεταδίδουν τα παιδιά. Να απαγορευτεί η κυκλοφορία από τις έξι και μετά, να μην απαγορευτεί η κυκλοφορία από τις έξι και μετά

    Αυτά, είναι μερικά μόνο από τα αντικρουόμενα μηνύματα που τις τελευταίες ημέρες αποτελούν το καθημερινό γίγνεσθαι σε όλα τα μέσα επικοινωνίας αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Μηνύματα διφορούμενα, αντικρουόμενα και πολίτες χαμένοι στην μετάφραση…καθώς κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τι θέλει να πει τελικά ο επιστήμονας… Τι από όλα ισχύει και ποιος έχει δίκιο τελικά;

    Τις τελευταίες ημέρες αυτή η κατάσταση είναι καθημερινότητα. Μέσα σε μισή ώρα ενημέρωσης, στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα, μπορεί κανείς να εκτεθεί σε όλες τις απόψεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Κυριολεκτικά όλες όμως…

    Η κοινή γνώμη ψυχολογικά εξουθενωμένη, κουρασμένη από τα ήξεις αφίξεις…

    χάνει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και την πίστη της στα υγειονομικά μέτρα και στην σημασία αυτών.

    Ο ψυχίατρος κ. Ευάγγελος Παππάς ρωτήθηκε για αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι και που επιτείνεται εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλείται από τα αντικρουόμενα μηνύματα και τις απόψεις που αλλάζουν πια από ώρα σε ώρα. Πόσο μπορεί να αντέξει η κοινή γνώμη;

    «Το ερώτημα που θέτετε βάζει και την απάντηση. Στις καταστάσεις αβεβαιότητας πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις! Εκείνο που θα έλεγα σαν ψυχίατρος είναι να είναι κανείς έτοιμος και να έχει στο νου του ότι η όλη κατάσταση θα κρατήσει περισσότερο από ότι πιστεύαμε. Η καθυστέρηση των εμβολίων μας θυμώνει όλους. Και ειδικά ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα των εμβολίων και του εμβολιασμού η Ευρώπη», τονίζει ο κ. Παππάς.

    Τα διφορούμενα μηνύματα είναι το μεγάλο ζήτημα με το οποίο ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι. Όταν οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν μπορούν να συμφωνήσουν και εμφανίζονται καθημερινά με διαφορετικές απόψεις, οι οποίες αλλάζουν πολύ γρήγορα, τότε ο πολίτης αποπροσανατολίζεται και αισθάνεται ότι όλη η προσπάθεια που καταβάλει πέφτει στο κενό:

    «Εγώ σαν γιατρός, και αυτό προτείνω όταν με ρωτούν, ακούω μόνο την επίσημη ενημέρωση και πληροφόρηση. Αυτή η ενασχόληση καθημερινά με τον ιό δεν προσφέρει παρά μόνο άγχος. Ένα μέτρο λοιπόν, είναι να ασχολούμαστε λίγο με την πληροφόρηση και να μην είμαστε συνέχεια σε αυτή την κατάσταση. Άλλωστε, αυτό είχε επισημάνει από την αρχή της πανδημίας και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

    Αυξήθηκε η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων

    Ο κ. Παππάς ρωτήθηκε για τις συνέπειες αυτής της κατάστασης που σε λίγες ημέρες συμπληρώνει έναν ολόκληρο χρόνο. Ένας χρόνος με απαγορεύσεις, στερήσεις, δυσκολίες, φοβίες. Πόσο αυξήθηκε στο διάστημα αυτό η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων;

    «Έχει αυξηθεί η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων. Εδώ, χρειάζονται φάρμακα άνθρωποι που δεν περίμενα να έχουν θέμα με τον εγκλεισμό. Και όμως μου ζητήθηκε να λάβουν ηρεμιστικά για να μπορέσουν να κοιμηθούν το βράδυ. Είναι μια κατάσταση με έντονο στρες. Έχει χαρακτηριστικά πολέμου και χρειάζεται υπομονή και αλληλεγγύη. Επισημαίνω ότι ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί στα παιδιά, στους ηλικιωμένους που βιώνουν την μοναξιά και βεβαίως στους ανθρώπους με ψυχιατρικά προβλήματα που λαμβάνουν θεραπείες», είπε καλώντας μας όλους να κάνουμε υπομονή με την ελπίδα ότι σε λίγους μήνες και με την αύξηση των εμβολιασμών θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα που έχουμε ο καθένας απολέσει.»

     

     

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ