Σάββατο 02.07.2022
More

  Στα 40 εκατ. το κόστος για το νέο Κέντρο Έρευνας

  Το 50% θα πρέπει να αναζητηθεί σε ειδικό δάνειο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

  Περισσότερες από 1.000 καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν, όταν το Κέντρο Έρευνας και Υψηλής Τεχνολογίας της Περιφέρειας Ηπείρου θα φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή του.

  Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο Αλ. Καχριμάνης στη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης, όπου έκανε μία εκτενή ενημέρωση για την πορεία του εγχειρήματος της δημιουργίας του νέου αυτού πόλου ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων στην περιοχή.

  Η διαδικασία όπως εξήγησε, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της εκπόνησης των μελετών για την έναρξη κατασκευής του κτιρίου, ενώ σε διπλανό οικόπεδο θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει το data center, για το οποίο είχε μιλήσει ο υπουργός κ. Πιερρακάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή.

  Επίσης ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός ακόμη data center έχει εκφράσει και η εταιρεία P&I, ενώ στην ευρύτερη περιοχή, ήδη το ΙΤΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων.

  Το μείζον ζήτημα βέβαια είναι η κάλυψη του κόστους, καθώς μπορεί το έργο να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, όμως λόγω του ότι θα έχει έσοδα από τις μισθώσεις των εγκαταστάσεων στις εταιρείες που θα εγκατασταθούν σε αυτές, η συνολική επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% του αρχικού προϋπολογισμού, που σήμερα εκτιμάται περίπου στα 40 εκ. ευρώ. Το άλλο 50% όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης θα βρεθεί από ειδικά δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Έμμεση απάντηση σε Στ. Καλογιάννη

  Ως προς το διοικητικό σχήμα, επανέλαβε, ότι θα διοικείται από ανεξάρτητο σχήμα, μέσω της Αναπτυξιακής Ήπειρος Α.Ε, ενώ απάντησε και στις ενστάσεις που έχει διατυπώσει αρκετές φορές και ο βουλευτής

  κ. Καλογιάννης, με την επισήμανση, ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει χωροθετηθεί με βάση το Ρυθμιστικό και το ΣΧΟΑΑΠ Μπιζανίου η Τεχνόπολη Ιωαννίνων.

  «Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Εκτιμούμε, ότι μόλις γίνει το Κέντρο η ευρύτερη περιοχή θα γεμίσει με παρόμοιες επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης για να προσθέσει πως πρόκειται για τη σημαντικότερη πρωτοβουλία των τελευταίων ετών στην Ήπειρο. «Μία πρωτοβουλία που έχει προκαλέσει τα θετικά σχόλια ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, που θα προσφέρει μέχρι και 1.200 καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, σε επιστήμονες Πληροφορικής. Μία πρόσφατη ανάλυση – μελέτη μάλιστα αναφέρει πως για 30 θέσεις εργασίας στο Κέντρο, ένα εκατομμύριο ευρώ καταλήγει στην τοπική οικονομία. Είναι μία πρωτοβουλία που θα αποτελέσει τη βάση για νέες επενδύσεις στην Ήπειρο», κατέληξε ο κ. Καχριμάνης.

  Χαμηλοί τόνοι

  Από την αντιπολίτευση ο Γ. Ζάψας ζήτησε ενημέρωση για το ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο business plan, σε αντίθεση με παρόμοια Κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου έχουν ήδη ανακοινωθεί μέχρι και τα διοικητικά συμβούλια.

  Η Τ. Ζέκα από την Λαϊκή Συσπείρωση μετέφερε την αντίθεση της παράταξης στο εγχείρημα με το σκεπτικό πως διατίθεται ένας πακτωλός χρημάτων από το ελληνικό δημόσιο για να εγκατασταθούν δωρεάν μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, που έρχονται στην Ελλάδα γιατί βρίσκουν φθηνό εργατικό δυναμικό.

  Τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς επίσης που υπάρχουν για την κατασκευή αλλά και για τη λειτουργία του Κέντρου εξέφρασαν επίσης οι επικεφαλής κ.κ Γαλατάς, Νουτσόπουλος και Αναγνώστου.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ