Κυριακή 13.06.2021
More

  Στα Γιάννενα για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Επανάσταση η Γ. Αγγελοπούλου

  Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η ενημέρωση από την πρόεδρο της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

  Η κα Αγγελοπούλου μετά την σύντομη συνάντηση με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη, βρέθηκε στα παλιά σφαγεία, όπου ουσιαστικά έγινε μια παρουσίαση όλων όσων πρόκειται να γίνουν στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, στα Ιωάννινα.

  Παρόντες εκπρόσωποι των τοπικών αρχών φορέων, αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Ιωαννίνων, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα όσα πρέπει να αναδειχτούν, «όχι μόνο τα καλά, αλλά και τα στραβά», όπως είπε.

  Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τρ. Αλμπάνης, ως μέλος της Επιτροπής, αναφέρθηκε στη χαρά για τη συμμετοχή στην επιτροπή, αλλά και την ευκαιρία για το Πανεπιστήμιο να αναδειχτεί. «Θα είναι “παρών” σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος. Στην διοργάνωση συμμετέχουν σχεδόν όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου. Καλή επιτυχία στο έργο σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Η πρόεδρος του πνευματικού κέντρου της πόλης, Ελένη Ακονίδου, αναφέρθηκε στην σημασία που έχουν αυτές οι εκδηλώσεις για την ανάδειξη της ιστορίας από εδώ και πέρα. «Είναι όλοι εδώ μέλη φορέων που θα συνεργαστούν για την επίτευξη ενός κοινού στόχου», είπε.

  Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μ. Ελισάφ, καλωσόρισε την κα. Αγγελόπουλου και τους συνεργάτες, όπως τον Σταυρό Ζουμπουλάκη. «Το 1821 είναι το ξεκίνημα της αυτονομίας μας», είπε ο κ. Ελισάφ. «Η ιστορία διδάσκει αρκεί να την διαβάζουμε όπως είναι. Συνυπάρχει η μνήμη, το παρόν και το μέλλον».

  Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο σύνολο των εκδηλώσεων που είναι πολλές, ενώ ξεχωρίζουν δύο μεγάλα συνέδρια που θα διοργανωθούν και θα έχουν επίκεντρο την ιστορία της επανάστασης του ’21.

  Επίσης, ξεχωρίζει η δράση της δωρεάς οργάνων με την Ιατρική σχολή της πόλης να αναλαμβάνει τον κεντρικό ρόλο.

  Ο κ. Ζουμπουλάκης αναφέρθηκε στη μία πλευρά των δραστηριοτήτων. «Δεν έχουν υποβάλλει όλοι οι δήμοι σημαντικά προγράμματα. Ο Δήμος Ιωαννιτών μετέχει με ουσιαστικό και σημαντικό τρόπο. Τα συνέδρια που πρόκειται να λάβουν χώρα εδώ είναι ουσιαστικά και σημαντικά», είπε λέγοντας ότι το ’21 δεν φτάνει να αναστοχαστούμε την επανάσταση. «Χρειάζεται να γιορτάσουμε το μεγάλο αυτό γεγονός. Να σκεφτούμε, να συζητήσουμε, αλλά και να το γιορτάσουμε. Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην Επιτροπή και να ακούσω την σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στα Ιωάννινα.

  Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στους Ηπειρώτες ευεργέτες, αλλά και στην τέχνη της αργυροχοΐας που άνθησε στα Ιωάννινα κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

  Τόνισε ότι χρειάζονται γιορτές αλλά πρέπει να γίνουν με σύνεση και χωρίς να σπαταληθούν χρήματα. «Να το γιορτάσουμε, αλλά να δούμε τι θα μείνει για την επόμενη μέρα, την επόμενη γενιά», είπε η κα Αγγελόπουλου δείχνοντας την οδό που θέλει να ακολουθήσει.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ