Παρασκευή 27.11.2020
More

  Σταθερά ενάντιοι στις μονάδες καύσης βιορευστών

  Κάτοικοι σε χωριά του Δήμου Ζίτσας και του Δήμου Δωδώνης

  Αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι την οριστική δικαίωσή τους που θα αποτελέσει η μη εγκατάσταση και λειτουργία των προτεινόμενων μονάδων καύσης βιορευστών φέρονται οι κάτοικοι πολλών τοπικών κοινοτήτων του δήμου Ζίτσας και του δήμου Δωδώνης αντίστοιχα.

  Μία υπόθεση που ήρθε στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες, αρχικά σε επίπεδο άτυπης πληροφόρησης και στη συνέχεια με την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης σε επίπεδο Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Περιφέρεια Ηπείρου που έχει γνωμοδοτικό ρόλο και χαρακτήρα, έχει κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών.

  Έτσι, ο Αύγουστος που παραδοσιακά είναι ο μήνας που στα περισσότερα χωριά αυξάνεται ο πληθυσμός αποτέλεσε μία καλή ευκαιρία για ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις, στις οποίες εκφράστηκε η κάθετη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην προοπτική λειτουργίας των μονάδων αυτών αλλά και η αποφασιστικότητα για την εξάντληση κάθε ένδικου μέσου, ώστε να αποτραπεί η λειτουργία των μονάδων.

  Το πρωί της Δευτέρας αντιπροσωπεία από τοπικές κοινότητες του δήμου Ζίτσας και του δήμου Δωδώνης συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη ο οποίος σύμφωνα με την Καίτη Φωτίκα, καταγόμενη από την κοινότητα Λύγγου Δήμου Ζίτσας και νομικό στο επάγγελμα, εξέφρασε την αντίθεση της περιφερειακής αρχής στην προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων, που θα χρησιμοποιούν πρώτες ύλες οι οποίες θα εισάγονται από το εξωτερικό.

  Τουλάχιστον αυτό περιγράφεται στη ΜΠΕ για την πρόταση λειτουργίας των Μονάδων, κάτι που εντείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία και ανησυχία των κατοίκων.

  Η κα Φωτίκα σε δηλώσεις της στο ITV αμέσως μετά τη συνάντηση έκανε λόγο για οχλούσες δραστηριότητες και μονάδες που δεν μπορούν να προσφέρουν καμία αναπτυξιακή προοπτική και διάσταση στις περιοχές, ενώ παράλληλα το ενδεχόμενο λειτουργίας τους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση και δραστηριοποίηση των νέων με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

  Επίσης έκανε επίκληση και στο πλήθος των πολιτικών μνημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και αντίστοιχης αξίας και αναγνώρισης στις ίδιες περιοχές που προτείνεται η λειτουργία των μονάδων, με παραδείγματα αρχαιολογικών χώρων αλλά και βυζαντινών μνημείων όπως ο ναός των Ταξιαρχών στην Κωστάνιανη του Δήμου Δωδώνης.

  «Έχουμε ήδη προχωρήσει σε συλλογή υπογραφών, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων και οι αποφάσεις τους είναι δεσμευτικές για τη συνέχιση του αγώνα μας. Ο κ. Καχριμάνης μετέφερε την αντίθεση της Περιφέρειας στην χρήση πρώτων υλών που θα εισάγονται από το εξωτερικό, όμως η άδεια εκδίδεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Περιφέρεια γνωμοδοτεί. Είμαστε αποφασισμένοι να το φτάσουμε ως το τέλος», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Φωτίκα.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ραντεβού στις 11 Δεκεμβρίου για τους Ηπειρώτες

  Σε ΦΕΚ το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ»

  Αγώνας δρόμου για την πρόσβαση όλων των μαθητών

  Αναζητούνται λύσεις για συνδέσεις και συσκευές

  Πιο κοντά στην αποχέτευση Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο

  Ξεκίνησε η διαδικασία δημοπράτησης του έργου αποχέτευσης Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου

  Όταν η απεργία συνάντησε τους… αστυνομικούς ελέγχους

  Με μέτρα πρόληψης και χωρίς συγκεντρώσεις οι αντιπροσωπείες των σωματείων

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.