Δευτέρα 03.08.2020
More

  Στο όριο η ενεργειακή αναβάθμιση και οι δεξαμενές υγραερίου

  Από μία κλωστή κρέμονται δύο σημαντικά έργα στο ΠΓΝΙ, που αποτέλεσαν εμβληματικούς στόχους της διοίκησης του νοσοκομείου, έφτασαν λίγο πριν την έναρξη υλοποίησής τους, αλλά κινδυνεύουν για τυπικούς ή και για άγνωστους λόγους.

  Πρόκειται για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του ΠΓΝΙ, με προϋπολογισμό 4,4 εκ. ευρώ και για το έργο εγκατάστασης δεξαμενών υγραερίου προϋπολογισμού 430.000 ευρώ.

  Το υγραέριο

  Ειδικά το δεύτερο έργο της εγκατάστασης και λειτουργίας δεξαμενών υγραερίου έχει φτάσει στο στάδιο ολοκλήρωσης του συνόλου των διαδικασιών, όμως έχει μπλοκαριστεί από την Πολεοδομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που δε δίνουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Ο λόγος, όπως εξήγησε ο διοικητής του ΠΓΝΙ Β. Τσίκαρης είναι, ότι οι προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις τέτοιων συστημάτων δεξαμενών προβλέπουν μόνο οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

  Όμως, το ΠΓΝΙ, όπως και τα ξενοδοχεία, δεν εμπίπτουν σε καμία  από τις δύο μονάδες, ενώ και η τρίτη λύση, που εξετάστηκε, δε μπορεί να εφαρμοστεί λόγω όγκου των κυβικών μέτρων κάθε δεξαμενής. Η μελέτη του έργου προβλέπει την εγκατάσταση δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 200 κ.μ, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τους οικιακούς καταναλωτές είναι 100 κ.μ.

  Έτσι, ο κ. Τσίκαρης σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε, ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση, πιθανότατα μέσω μίας υπουργικής απόφασης ή μέσω εγκυκλίου, ώστε να δοθεί η αδειοδότηση εγκατάστασης και χρήσης αυτής από την Πολεοδομία, αλλά και η άδεια πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

  «Υπάρχουν δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες, οι οποίες όμως δεν περιλαμβάνουν στους χρήστες ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τις ξενοδοχειακές μονάδες. Το ΠΓΝΙ όμως δε μπορεί να ενταχθεί ούτε στην κατηγορία των οικιακών καταναλωτών, ούτε σε αυτήν των βιομηχανικών. Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση για συμπαράσταση και βοήθεια προς όλους και έχουμε ζητήσει και τη βοήθεια της περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να τελειώσουμε το συντομότερο από αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Τσίκαρης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τη μελέτη, η εγκατάσταση του συστήματος υγραερίου, θα αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση 700.000 ευρώ στο νοσοκομείο, δηλαδή σε έξι μήνες από την εγκατάσταση θα έχει γίνει η απόσβεση και θα εξοικονομούνται χρήματα από τον πρώτο χρόνο.

  Πιλοτική η ενεργειακή αναβάθμιση, εάν γίνει…

  Το δεύτερο έργο που κινδυνεύει να πέσει στα βράχια, είναι αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου, με προϋπολογισμό 4,4 εκ ευρώ. Σε αυτό, οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, οι ανάδοχοι για την πλειονότητα των υποέργων έχουν αναδειχθεί, όμως εκκρεμεί η ανάρτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, των συμβάσεων, αφού γίνει πρώτα ο έλεγχος από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή, η οποία υποστηρίζει πως πρόκειται για τεχνικό καθαρά ζήτημα. Όμως ο κ. Τσίκαρης άφησε να εννοηθεί, ότι ενδεχομένως να υπάρχουν άλλα ζητήματα, με το σκεπτικό, ότι πρόκειται για τη μοναδική αντίστοιχη πρόταση νοσοκομείου της χώρας, που εγκρίθηκε και βαίνει προς υλοποίηση, και στην περίπτωση που αυτή ολοκληρωθεί θα αποτελέσει τον «πιλότο» αντίστοιχων έργων και για άλλα νοσοκομεία.

  «Ό,τι θα γίνει με το έργο στο ΠΓΝΙ, θα ανοίξει το δρόμο και στα άλλα νοσοκομεία. Ευελπιστούμε να μην μπλοκαριστεί το έργο που είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς και τους συνοδούς, όπως όμως και για το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, οι εργαζόμενοι», ανέφερε ο κ. Τσίκαρης.

  Τι προβλέπει το έργο

  Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του ΠΓΝΙ θα βελτιώσει, όχι μόνο την ενεργειακή απόδοση του νοσοκομείου κατά δύο επίπεδα, αλλά θα αναβαθμίσει και την ποιότητα νοσηλείας των νοσηλευόμενων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Η εγκατάσταση κλιματισμού στους δύο (2) πάνω ορόφους κάθε πτέρυγας Κλινικών θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο κατά τους θερινούς μήνες. Ταυτόχρονα ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που θα αποκτηθεί στο πλαίσιο του έργου θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες. Η ελάφρυνση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου με την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, που θα προκύψουν από τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, θα επιτρέψει την κάλυψη αναγκών και θα συμβάλλει στη διεύρυνση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες της περιοχής.

   

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Μητροπολίτης Μάξιμος- Προσέλευση στις εκκλησίες με προσοχή και ευθύνη

  Για την εφαρμογή των νέων μέτρων και τη χρήση μάσκας στους χώρους λατρείας μίλησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.

  Θετικό κρούσμα στα Γιάννενα- Το πρώτο μετά από καιρό

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών της γυναίκας από τα Ιωάννινα που βρέθηκε θετική στον κορωνοιό.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του σαββατοκύριακου 1-2 Αυγούστου.

  Τι αλλάζει για μάσκες, γάμους, νοσοκομεία και ΜΜΜ- Nέα μέτρα λόγω αύξησης κρουσμάτων

  Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες έφερε και νέα μέτρα, στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.  

  16.353 επιχειρήσεις έκαναν χρήση των μέτρων

  Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο έκανε χρήση των δυνατοτήτων που πρόσφερε το ελληνικό κράτος.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.