Πέμπτη 13.06.2024
More

  Συγκεκριμένες προτάσεις στην Μ. Κεφάλα για το στεγαστικό θέμα

  Το μεγάλο θέμα της στέγασης έθεσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Μαρία Κεφάλα το προεδρείο του Συλλόγου Μεσιτών Ιωαννίνων

  Το μεγάλο θέμα της στέγασης ειδικά για νέους ανθρώπους, αλλά και τα κίνητρα που μπορούν και πρέπει να δοθούν έθεσαν στην διάρκεια της συνάντησης με την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, το προεδρείο του Συλλόγου Μεσιτών Ιωαννίνων με επικεφαλής τον πρόεδρο Θεόδωρο Μπάσιο.

  Τα μέλη του συλλόγου έθεσαν υπόψη της υπουργού συγκεκριμένες προτάσεις.

  Όπως εξήγησε ο κ. Θόδωρος Μπάσιος πρόεδρος του συλλόγου, το πρόγραμμα Ανακαίνιση με Επιστροφή φόρου  τρέχει από 01-01-2024 με νέο ποσοστό επιδότησης στην ανακαίνιση ακινήτων με συνολική δαπάνη τις 16.000 ευρώ , η επιδότηση εκπίπτει από την φορολογία εισοδήματος με απόσβεση σε βάθος 5ετίας , το πρόγραμμα επιδοτεί 100% στην παροχή υπηρεσιών και 1/3 του ποσού των υπηρεσιών για τα υλικά.

  Η πρόταση του Συλλόγου είναι στο πρόγραμμα να προσαρμοστεί στα υψηλότερα ποσοστά επιδότησής η μετάβαση σε αντλίες θερμότητας για τις περιοχές της Ελλάδας που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια αιθαλομίχλης. Μια προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου που αντιμετωπίζουμε κάθε χειμώνα στα Ιωάννινα και φέρει σε κίνδυνο την υγεία μας.

  Επίσης οι μεσίτες αναφέρθηκαν στην περίπτωση επαναφοράς του Προγράμματος «Το Σπίτι μου». Όπως εξήγησε ο κ. Μπάσιος το πρόγραμμα που έτρεξε αφορούσε νέους από ηλικίες 25-39 για την απόκτηση ακινήτου με ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης . Προϋποθέσεις ήταν τα ακίνητα να είναι αξίας έως €200.000, με μέγεθος έως 150 τ.μ. . Να έχουν παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη κατά τον χρόνο της αγοράς.

  Το ποσό δανείου έφτανε έως το 90% της αξίας του ακινήτου βάσει συμβολαίου αγοράς με μέγιστο 150.000€ . Η χρηματοδότηση από τη Δ.ΥΠ.Α. καθιστούσε άτοκο το 75% του δανείου και ευνοϊκό επιτόκιο για το υπολειπόμενο 25% του κεφαλαίου.

  Ο σύλλογος προτείνει από τη μεριά του, διεύρυνση των ηλικιακών περιορισμών, πέραν των 39 ετών, δυνατότητα αγοράς και νεότερων ακινήτων και όχι περιορισμός 15ετίας, αύξηση ποσού δανείου από το όριο των 150.000 που υφίσταται τώρα,  δυνατότητα ακόμη και ανέγερσης ακινήτου, κοινωνική αντιπαροχή.

  Από τα 10 ήδη επιλεγμένα οικόπεδα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ θα παραχωρηθούν προς ιδιώτες χωρίς το Δημόσιο να χάνει την κυριότητα της γης. Από τα σπίτια που θα χτιστούν από τις τεχνικές εταιρείες τα μισά θα διατεθούν για εμπορική αξιοποίηση και τα υπόλοιπα θα δοθούν με χαμηλό ενοίκιο για κοινωνική στέγαση. «Προτείνουμε την εύρεση του κατάλληλου οικοπέδου και στην πόλη των Ιωαννίνων από συνεργαζόμενους οργανισμούς του Δημοσίου ή ακόμη και από εκτάσεις αγνώστου ιδιοκτησίας που θα επέλθουν στο Δημόσιο με την λήξη των ενστάσεων από το Κτηματολόγιο», κατέληξε.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ