Πέμπτη 18.08.2022
More

  Συγκρατημένη αισιοδοξία για περιορισμό της διασποράς

  Με εντατικό ρυθμό συνεχίζεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Παραμυθιά με τους εκπροσώπους των υγειονομικών αρχών να εμφανίζονται προς το παρόν καθησυχαστικοί προς τους πολίτες, βασιζόμενοι στο ότι το σύνολο των κρουσμάτων ανήκει σε στενές επαφές των δύο πρώτων γυναικών, η μία εκ των οποίων ωστόσο από χθες, διασωληνώθηκε στο ΠΓΝΙ λόγω της επιδείνωσης της υγείας της.

  Το βράδυ της Τετάρτης, ανακοινώθηκαν δύο ακόμη θετικά κρούσματα στην Παραμυθιά από το σύνολο των 139 δειγμάτων που εστάλησαν την ίδια ημέρα στο Εργαστήρια των Ιωαννίνων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη Θεσπρωτία σε 12, σε διάστημα πέντε ημερών.

  Και τα δύο αυτά κρούσματα όμως είναι στενές επαφές των δύο πρώτων κρουσμάτων κι αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη συγκρατημένη αισιοδοξία των υγειονομικών αρχών, ότι η διασπορά του ιού έχει περιοριστεί σημαντικά.

  Η εστία κρουσμάτων στην Παραμυθιά ήταν το ένα από τα δύο βασικά θέματα που συζήτησαν ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιωτακόπουλο, που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, συνοδευόμενος από την αντιπεριφερειάρχη Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνοχής και Δημόσιας Υγείας Αγνή Νάκου- Δασούλα.

  Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, ανέφερε πως οι ιχνηλατήσεις στην Παραμυθιά συνεχίζονται και βρίσκονται σε καλό επίπεδο, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός στους κατοίκους.

  Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ για τις δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια τόσο για τις ιχνηλατήσεις των θετικών κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί στην Ήπειρο, είτε στο παρελθόν, είτε τελευταία στην Παραμυθιά, όσο και για τη συνδρομή της σε εξοπλισμό και υλικά προς τις Δημόσιες Δομές Υγείας.

  Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη καλύτερης ενεργοποίησης και διασύνδεσης των Διευθύνσεων Υγείας των Περιφερειών της χώρας σε ζητήματα που αφορούν τη μετάδοση του κορωνοϊού.

  Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά

  Το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση των δύο ανδρών αφορούσε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα χερσαία σύνορα της χώρας στο εξής, αφού ήδη εντείνεται η ανησυχία στις συνοριακές διαβάσεις με την Αλβανία, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα, σε συνδυασμό με τους μηδενικούς προληπτικούς ελέγχους στα σύνορα.

  Ενώ σε αεροδρόμια και λιμάνια έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα, δεν έχει γίνει το ίδιο σε συνοριακές διαβάσεις, όπως είναι στην Ήπειρο, σε

  Κακαβιά, Μαυρομάτι και Μέρτζανη, στις οποίες εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

  Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ για την προμήθεια εκ μέρους της Περιφέρειας καμπίνων ελέγχου και απολύμανσης, οι οποίες ζήτησε να πλαισιωθούν με κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

  Ο κ. Παναγιωτακόπουλος εξήγησε πως αρχικά δόθηκε βαρύτητα στους ελέγχους στα αεροδρόμια, για να προσθέσει ότι έγινε πλέον κοινωνός για τα ζητήματα που υπάρχουν με τις χερσαίες διαβάσεις, για τα οποία πρέπει να υπάρξει συνεργασία Υπουργείων, Περιφέρειας και ΕΟΔΥ.

  Λίγο νωρίτερα ωστόσο, το ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε την εγκατάσταση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς για την διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων στους διερχομένους.

  Η ενημέρωση έγινε από τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας, Δημ. Μαυρογιώργο. Είχε προηγηθεί συνάντηση των πρόεδρων του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων και της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου –Κέρκυρας-Λευκάδας, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη και τον διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας, Δημ. Μαυρογιώργο.

  Οι πρόεδροι των φορέων ζήτησαν την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να ενισχυθεί η υγειονομική ασφάλεια της χώρας, όσο και των εργαζομένων στους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς, Μέρτζιανης και Μαυροματίου.

  Τα αιτήματα μεταφέρθηκαν άμεσα στην πολιτική ηγεσία και έτσι προέκυψε η δέσμευση για την τοποθέτηση του κλιμακίου στην Κακαβιά.

   

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ