Τρίτη 07.02.2023
More

  Με πλωτό ασθενοφόρο θα καλυφθούν οι ανάγκες των νησιών

  Στην προμήθεια τουλάχιστον ενός πλωτού ασθενοφόρου προχωρά η κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ το επόμενο διάστημα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες διακομιδών από τα νησιά του Ιονίου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

  Η προσπάθεια αυτή μάλιστα έχει και αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, αφού την πρωτοβουλία εγκαινίασε η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που υλοποιεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα προμήθειας ενός πλωτού ασθενοφόρου που θα καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν στα μεγάλα νησιά, αλλά στις Διαπόντιες νήσους για την διακομιδή ασθενών είτε στην Κέρκυρα είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα.

  Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, από τα Γιάννενα, η κεντρική διοίκηση εξετάζει επίσης την προμήθεια και άλλων μέσων που θα καλύψουν περισσότερες ανάγκες.

  «Δε θεωρούμε, ότι είναι επαρκής ούτε και με τον τρόπο που πρέπει να γίνεται, η διακομιδή των ασθενών με ασθενοφόρα που χρησιμοποιούν τα ανοιχτά επιβατηγά πλοία», σημείωσε αρχικά ο κ. Παπαευσταθίου.

  Για την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά η βάση αεροδιακομιδών του Ακτίου κάλυψε ένα μεγάλο κενό, όπως ανέφερε, αν και ο τύπος του ελικοπτέρου εξυπηρετεί αεροδιακομιδές μόνον από το πρώτο μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.

  Έτσι, για την κάλυψη και των επιπλέον αναγκών προχωρά η διαδικασία προμήθειας πλωτών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ για τις διακομιδές ασθενών προς τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, αλλά και της Πάτρας.

  Η πανδημία περιόρισε τις μη αναγκαίες κλήσεις

  Ο κ. Παπαευσταθίου βρέθηκε χθες στα Γιάννενα στην έδρα του παραρτήματος της 7ης περιφέρειας του ΕΚΑΒ και συναντήθηκε με τον διευθυντή Μιχ. Τσοβίλη και τους εργαζόμενους, έχοντας τη δυνατότητα να συζητήσει προβλήματα που τους απασχολούν.

  Το ΕΚΑΒ διαδραμάτισε ως φορέας έναν καθοριστικό ρόλο στην περίοδο της πανδημίας, με απόλυτη ασφάλεια για τους διασώστες και για τους ασθενείς. Ωστόσο όπως επισήμανε ο κ. Παπαευσταθίου, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ίδιας περιόδου, ήταν ο σημαντικός περιορισμός σχεδόν σε ποσοστό 50% των τηλεφωνικών κλήσεων των πολιτών προς το ΕΚΑΒ, κάτι που συνεχίζεται και μέχρι σήμερα.

  «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απευθύνουμε την ίδια έκκληση στους πολίτες, να καλούν το ΕΚΑΒ, για πραγματική ανάγκη και όχι ως μεταφορικό μέσο», σημείωσε.

  Αντικείμενο επίσης των συναντήσεων που είχε στα Γιάννενα ήταν και το ενδεχόμενο προμήθειας νέων ασθενοφόρων, κάτι που υλοποιείται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν οι περιφέρειες μέσω του ΕΣΠΑ.

   

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ