Σάββατο 08.05.2021
More

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΤΑ – Ζητά παρέμβαση της ΠΕΔ για την προστασία των υπαλλήλων

  Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, απέστειλε στον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτση, επιστολή για να ληφθεί μέριμνα για την ασφάλεια των εργαζόμενων και την προστασία των πολιτών εξαιτίας της θερμικής επιβάρυνσης.

  Αφορμή για την επιστολή είναι οι υψηλές θερμοκρασίες των ημερών οι οποίες αυξάνουν τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων σε υπαίθριες εργασίες αλλά και στα ακατάλληλα γραφεία των υπηρεσιών όπου στην πλειοψηφία τους παρατηρείται συνωστισμός εργαζομένων, ελλείψεις κλιματιστικών (όπου υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιούνται) ή/και ελλείψεις στις συντηρήσεις των κλιματιστικών. Σε αυτή την κατάσταση ήρθε να προστεθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις καθιστά κυριολεκτικά αφόρητες τις συνθήκες εργασίας, κυρίως στα γραφεία που στερούνται κλιματισμό.

  Έτσι, ο Σύλλογος ζητά:
  – να εφαρμοστεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας με αρ.πρωτ.οικ.20716-23-06-2015 για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζόμενων κατά το θέρος με ειδική μέριμνα για τη μείωση της απασχόλησης κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00-16:00 για τις υπαίθριες εργασίας
  – οι γιατροί εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας όπου υπάρχουν, να παρέχουν επιπλέον πληροφορίες για προφυλάξεις
  – να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για να επιλυθούν τα προβλήματα με τη συντήρηση των κλιματιστικών

  – άμεση μέριμνα, με κάθε τρόπο, για την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία των πολιτών που προσέρχονται σε υπηρεσίες χωρίς κλιματισμό, εξαιτίας της θερμικής επιβάρυνσης και την αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων (θερμική εξάντληση, θερμοπληξία κ.ά.) που εγκυμονούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες καύσωνα για την υγεία τους.

  Τέλος ο Σύλλογος επισημαίνει πως σε όποιες υπηρεσίες δεν επιλύονται τα προβλήματα στον κλιματισμό θα πρέπει να δίνεται εντολή αποχώρησης των υπαλλήλων πριν τη λήξη του ωραρίου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ