Σάββατο 04.12.2021
More

  Συλλυπητήρια για την απώλεια του Γιάννη Δάλλα

  Τα συλλυπητήρια τους εκφράζουν οι Αρχές για την απώλεια του Γιάννη Δάλλα, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των Γραμμάτων μεταπολεμικά.

  Ο Πρόεδρος της Bουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, δήλωσε:

  «Μεστός ημερών, λογοτεχνικού και διδακτικού έργου, υπήρξε ο βίος του Γιάννη Δάλλα, ποιητού, συγγραφέως, δοκιμιογράφου, πανεπιστημιακού δασκάλου και μεταφραστού έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Καταγόμενος από την ηπειρωτική ενδοχώρα σπούδασε και δίδαξε τη φιλολογία, καλλιέργησε την ποίηση, μετέφρασε αρχαίους λυρικούς και συνέγραψε καίρια μελετήματα, μεταξύ άλλων, για τον Κ. Θεοτόκη, τον Κ. Βάρναλη και τον Κ. Καβάφη. Τιμήθηκε για το έργο του με το Κρατικό Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας και με το Βραβείο Δοκιμίου Ιδρύματος Π. Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών και σήμερα που συλλυπούμεθα εγκαρδίως τους οικείους του για την εκδημία του, ξέρουμε πως κάπως τους παρηγορεί η βεβαιότητα πως είναι πολλοί εκείνοι που «με τη δική του έκφανση του ωραίου συγκινούνται».

  Ο Γιάννης Δάλλας, όμως, πέραν αυτών, δίδαξε και στη μέση εκπαίδευση, στο Πρότυπον Λύκειον Ιωαννίνων της οδού Κουντουριώτου. Το πέρασμά του από την ηπειρωτική πρωτεύουσα των γραμμάτων αφήνει ανεξίτηλη μία μνήμη διδάχου ελληνικών γραμμάτων και ευαισθησίας σπάνιας ποιότητος, που σήμερα γίνεται όχι μόνο αξιοσημείωτη, αλλά και αξιοζήλευτη!»

  Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Γιάννη Δάλλα, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνήλθε και αφού άκουσε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή

  Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ο οποίος εξήρε την πνευματική προσωπικότητα του εκλιπόντος, το δημοκρατικό ήθος του, τη μεγάλη προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και τη συμβολή του στα ελληνικά γράμματα με το σπουδαίο ποιητικό και συγγραφικό έργο του, αποφάσισε τα εξής: Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του, να αναρτηθεί την ημέρα της κηδείας μεσίστια η σημαία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, να εκφράσει τα βαθιά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος και να εκδώσει ψήφισμα.

  Ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του Πανεπιστημιακού, ποιητή, συγγραφέα, δοκιμιογράφου και μεταφραστή έργων της αρχαίας γραμματείας Γιάννη Δάλλα, ο οποίος κατάγεται από τη Φιλιππιάδα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ