Τρίτη 30.05.2023
More

  Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της Ε. Κοέν

  Από τη Μ. Τζούφη με κοινωνικές και ιστορικές προεκτάσεις

  Μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στο παρελθόν και τη συνύπαρξη ατόμων διαφορετικών θρησκειών στα Γιάννενα, κάνει η βουλευτής Μερόπη Τζούφη στο συλλυπητήριο μήνυμά της για τον θάνατο της Εσθήρ Κοέν.

  Στο μήνυμά της αναφέρει μεταξύ άλλων:
  «Η πόλη μας έκανε πολλά βήματα τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν αναφέρομαι στην αποφράδα 25η Μαρτίου του 1944, όταν οι Εβραίοι συμπολίτες φορτώθηκαν στα καμιόνια, αλλά αργότερα: όταν η κόρη της Κοέν χαρακτηριζόταν «παλιοεβραία», σύμφωνα με μαρτυρία της ίδιας και εξαναγκαζόταν σε μετανάστευση. Όταν το νεκροταφείο βεβηλωνόταν κατ’ εξακολούθηση -αλλά σχημάτισαν «αλυσίδα» οι Γιαννιώτες για να το προστατεύσουν, μια πηγή περηφάνιας για την πόλη. Μια συγγνώμη, για ό,τι δεν μπόρεσαν, ίσως, να πράξουν νωρίτερα.

  Σήμερα που οι τελευταίοι των στρατοπέδων φεύγουν, να θυμηθούμε τα αυτονόητα. Η πόλη μας υπήρξε κάποτε μια πολυεθνική μητρόπολη. Η πολυμορφία της ήταν ο πλούτος και δύναμή της, πνευματική, κοινωνική, οικονομική. Το ίδιο συμβαίνει ξανά στην εποχή μας σε πόλεις που αποκτούν νέο σφρίγος και δυναμικότητα. Το Πανεπιστήμιό μας μπορεί και πρέπει να καταστεί ο φάρος μιας νέας πολυμορφίας, που μέσα από τις σπουδές ήδη ενώνει λαούς από πολλές χώρες και περιοχές. Είναι μια τάση που πρέπει να ενισχυθεί για να γίνει πηγή μιας δεύτερης, ακόμα πιο ρωμαλέας «νεότητας» των Ιωαννίνων.

  Την ίδια στιγμή, η μνήμη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Από την πόλη λείπει μια κεντρική οδός που θα τιμά και θα θυμίζει την 25η Μαρτίου 1944. Πλάι στα ιστορικά πρόσωπα που υπηρέτησαν καλά τον τόπο τους από τη μια ή την άλλη θέση, δεν μπορεί να μη στέκεται μια ολόκληρη κοινότητα που έφυγε τόσο σκληρά, τόσο αναπάντεχα, τόσο άδικα. Είναι μια παράλειψη που είμαι βέβαιη πως ο Δήμος μας σύντομα θα απαλείψει».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ