Δευτέρα 26.10.2020
More

  Συνάντηση του Εργατικού Κέντρου με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου

  Κάλεσμα σε κινητοποίηση αύριο Παρασκευή 12.00 μ.μ στο Δημαρχείο Ιωαννίνων

  Κλιμάκιο συνδικαλιστών του ΕΚΙ, με επικεφαλής τον γραμματέα, Κώστα Ηλία, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου για τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας στις σχολικές μονάδες.

  Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, από τη συνάντηση καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στις σχολικές μονάδες του Νομού.

  Συγκεκριμένα:

  «Διαπιστώθηκε η ανάγκη άμεσης πρόσληψης μονίμου προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων, επιπλέον του αριθμού του προσωπικού που προσλήφθηκε με τον τρέχον διαγωνισμό της κυβέρνησης, αφού αυτός κρίνεται ανεπαρκής και συντελεί στη  διαιώνιση και δημιουργία πρόσθετων προβλημάτων.

  α. Η μεγάλη πλειοψηφία των σχολικών καθαριστριών εργάζεται με καθεστώς ημιαπασχόλησης παρά το γεγονός ότι καλείται να αντεπεξέλθει σε αυξημένο φόρτο εργασίας.

  β. Σχολικές καθαρίστριες που εργάζονται με πλήρη απασχόληση καλούνται στο ωράριο τους να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε 2-3 σχολικές μονάδες, πρακτικά αδύνατο και με σοβαρό κίνδυνο άθελα τους να συντελέσουν στη διασπορά του ιού  σε ενδεχόμενο εκδήλωσης θετικού κρούσματος.

  γ. Σημαντικός αριθμός σχολικών καθαριστριών με πολυετή εμπειρία έμειναν άνεργες  λόγω της απαράδεκτης διάταξης περί ιθαγένειας και της απαίτησης προσκόμισης πιστοποιητικού ελληνικής γλωσσομάθειας.

  Καταγράφηκε η ανυπαρξία μέτρων ατομικής προστασίας, μέσων και υλικών προς το προσωπικό καθαριότητας για τη διεκπεραίωση των εργασιών (ατμοκαθαριστές, γάντια, στολές μιας χρήσης κ.α.) στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων. Αποτελεί πρόκληση η παρούσα κατάσταση όταν, για παράδειγμα, μόνο στη Δήμο Ιωαννιτών το αποθεματικό στη σχολική επιτροπή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι 600.000€ και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 400.000€, χρήματα ανεπαρκή για την κάλυψη όλων των αναγκών που όμως δεν διατίθενται.

  Διαπιστώθηκε η ύπαρξη κατ’ αρχήν στα σχολικά συγκροτήματα, στις έδρες των Δήμων και ιδιαίτερα στην πόλη των Ιωαννίνων, πλήθους τμημάτων με μεγάλο αριθμό μαθητών (25-26 μαθητές ανά τάξη) όταν αποδεδειγμένα σε αριθμό σχολικών μονάδων υπάρχουν κενές αίθουσες λόγω συγχωνεύσεων των προηγούμενων χρόνων.

  Στη βάση της παραπάνω επικίνδυνης κατάστασης για τη δημόσια υγεία μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικού προσωπικού κι εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, το ΕΚΙ ζήτησε η ΠΕΔ Ηπείρου να εισηγηθεί προς τα μέλη της να προβούν άμεσα σε ενέργειες στην κατεύθυνση:

  1. Επανεξέτασης του προγραμματισμού προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων για το 2021. Να αρθεί με Νομοθετική Πρωτοβουλία της Κυβέρνησης η άδικη διάταξη περί Ελληνικής ιθαγένειας και πιστοποιητικού Ελληνικής γλωσσομάθειας.

  2. Οι Δήμοι να αιτηθούν πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών σε μέσα ατομικής προστασίας, διενέργειας επαναλαμβανόμενων τεστ covid κτλ. σε όλες τις σχολικές μονάδες.

  3. Με πρωτοβουλία του ΕΚΙ και της ΠΕΔ Ηπείρου άμεσα να λυθεί το ζήτημα της εκπαίδευσης  του προσωπικού καθαριότητας, στην τήρηση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ, κατά Δήμο, από επιστημονικό δυναμικό μέσα από τα προγράμματα επιμόρφωσης που προβλέπονται για το προσωπικό των Δήμων.

  4. Κάθε Δήμος να διερευνήσει για επιπλέον χώρους (ΚΑΠΗ, Κληροδοτήματα, ενοικίαση χώρων κ.α.) που μετά από αναγκαίες ενέργειες μπορούν να φιλοξενήσουν σχολικά τμήματα στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης των ήδη μεγάλων σχολικών τμημάτων. Οι Δημοτικές αρχές να αιτηθούν τη συγκρότηση νέων τμημάτων προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

  Το ΕΚΙ με αίσθημα ευθύνης διεκδικεί να καλυφτούν άμεσα οι παραπάνω τρέχουσες ανάγκες χωρίς καμία επιβάρυνση γονιών κι εργαζομένων, χωρίς τη μετάθεση των ευθυνών από την κυβέρνηση στους Δήμους που θα έχει σαν αποτέλεσμα να κόψουν από άλλες ανάγκες των δημοτών.

  Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία του λαού χωρίς να μεταθέτει το κόστος αυτής και την ατομική ευθύνη στον καθένα μας.

  Αναμένουμε το ταχύτερο δυνατό τις αναγκαίες ενέργειες από την πλευρά της ΠΕΔ Ηπείρου στην παραπάνω κατεύθυνση.

  Ανάλογο αίτημα συνάντησης έχουμε καταθέσει προς τη Δημοτική αρχή Ιωαννίνων χωρίς  μέχρι στιγμής θετική ανταπόκριση.

  Καλούμε σε κινητοποίηση τις σχολικές καθαρίστριες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αύριο Παρασκευή 12.00 η ώρα στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.»

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  715 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη χώρα

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Με βροχές η 28η Οκτωβρίου- Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

  Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία  

  Στα Γιάννενα η υφυπουργός Υγείας, Ζ. Ράπτη

  Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωννίνων, θα πραγματοποιήσει αύριο η Υφυπουργός Υγείας σε θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη

  Κατέληξε 84χρονος από κορωνοϊό

  Ένας 84χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και προσκομίσθηκε μετά από επιπλοκές της νόσου, καθώς βρισκόταν σε κατ'οίκον απομόνωση

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.