Σάββατο 20.07.2024
More

  Συνεχείς οι κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας

  Ημέρα πανυγειονομικής απεργίας η χθεσινή σύμφωνα με την προκήρυξη της ΠΟΕΔΗΝ με τη συμμέτοχη, ωστόσο, να είναι εξαιρετικά μικρή και πανελλαδικά και σε τοπικό επίπεδο. Αυτό αποτυπώθηκε από την ισχνή συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΕΙΝΗ με τη συμμετοχή των Συλλόγων Εργαζομένων των δύο νοσοκομείων της πόλης, ωστόσο απουσίαζαν και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου καθώς πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

  Στα Ιωάννινα, η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το διοικητήριο της Περιφέρειας είχε εξαιρετικά μικρή συμμετοχή με τον πρόεδρο της ΕΙΝΗ ωστόσο κ. Παππά να αναφέρεται κατά κύριο λόγο στις δηλώσεις του, σε όλα εκείνα που σηματοδότησε η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Μία επίσκεψη που όπως ανέφερε, επιβεβαίωσε τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις των εργαζομένων, καθώς μία και μοναδική εξαγγελία έκανε και αυτή αφορούσε στην επικείμενη απόλυση, όπως τη χαρακτήρισε, των 140 συμβασιούχων στην καθαριότητα και τη σίτιση στο ΠΓΝΙ.

  «Είναι ψέμα και κυνισμός ότι οι συμβασιούχοι γνώριζαν εξαρχής ότι υπέγραψαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και γνώριζαν ότι θα φύγουν. Η πραγματικότητα είναι ότι οι συμβασιούχοι εξαπατήθηκαν από το κράτος, αφού το ίδιο το κράτος όρισε ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που προκηρύχθηκαν θα κάλυπταν υποτίθεται εποχικές- έκτακτες ανάγκες. Στην πραγματικότητα όμως κάλυψαν πάγιες, μόνιμες διαρκείς ανάγκες ακόμη και μέσα στην πανδημία και είναι οι εργαζόμενοι αυτοί που εξαπατήθηκαν», σημείωσε αρχικά ο κ. Παππάς.

  Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΙΝΗ σχολίασε και άλλες αναφορές του υπουργού, όπως τα απογευματινά χειρουργεία, το έργο στο ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, αλλά και το περισσότερο προσωπικό από το 2019 στα νοσοκομεία της πόλης.

  «Στην πραγματικότητα από το 2019 τα νοσοκομεία έχουν απωλέσει λόγω συνταξιοδοτήσεων έμπειρο προσωπικό που αντικαταστάθηκε με συμβασιούχους και δημιουργήθηκαν νέα τμήματα χωρίς νέο προσωπικό. Ο υπουργός υποστήριξε πως εξελίσσονται τεράστια έργα για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων με χρηματοδοτικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης. Κουβέντα όμως δεν είπε για το γεγονός πως από 1,5 δις για την Υγεία, που προβλέπει το Ταμείο δε βρέθηκαν 22 εκατομμύρια για υλοποιηθεί ένα νέο, ολοκληρωμένο και ασφαλές ΤΕΠ στο ΠΓΝΙ. Αντίθετα μάλιστα τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες μέχρι το τέλος του 2025, ώστε και μόνο με 4,2 εκατομμύρια να φτιάξουν μια νέα καρικατούρα ΤΕΠ για ένα νοσοκομείο όπως το ΠΓΝΙ», ανέφερε.

  Από την πλευρά του ο Κων. Καλαμπόκας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Χατζηκώστα αναφέρθηκε στις διαχρονικές και πάγιες διεκδικήσεις του προσωπικού, με κύρια αναφορά επίσης στην αναγκαιότητα της παραμονής και μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ