Πέμπτη 11.08.2022
More

  Σύντομα τα τελικά σχέδια για το Κλειστό Ξιφασκίας

  Κόντρα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που έκανε λόγο για «ρεσιτάλ ασυδοσίας και κατασπατάλησης κρατικού χρήματος»

  Η περιφερειακή αρχή επιταχύνει τις διαδικασίες εγκατάστασης του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας και σύντομα θα παρουσιάσει τα τελικά σχέδια της νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

  Αυτό αναφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου σε ανακοίνωσή της χθες το μεσημέρι, με αφορμή και τη συζήτηση που έγινε στην Οικονομική Επιτροπή, όπως όμως και την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν την συνεδρίαση, η Λαϊκή Συσπείρωση, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ ασυδοσίας και κατασπατάλησης κρατικού χρήματος» από την περιφερειακή αρχή. Αφορμή για την ανακοίνωση της παράταξης στάθηκε το θέμα της απευθείας ανάθεσης υπηρεσίας τεχνικού συμβούλου για τη μελέτη τοποθέτησης του Κλειστού της Ξιφασκίας στην περιοχή της πρώην ΔΕΛΙ. Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αναφέρει η Περιφέρεια, ο κ. Καχριμάνης έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεσε ως προς την εγκατάσταση του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γεώργιος Πρέντζας.

  «Μεταξύ αυτών και ο λόγος για τον οποίο ανατίθεται σε τεχνικό σύμβουλο η Μελέτη συναρμολόγησης κλπ της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Η μη ύπαρξη μελέτης είναι άλλωστε ένα από τα σημεία για τα οποία ήταν αντιμέτωπη με κριτική η περιφερειακή αρχή, η οποία βεβαίως δεν οφειλόταν σε παράλειψη, αλλά επειδή θα έπρεπε να ολοκληρωθούν πρώτα τα διαδικαστικά ζητήματα και να ολοκληρωθεί η μεταφορά του σκελετού. Μετά δε τη συνεδρίαση, ο περιφερειάρχης παρουσίασε στον επικεφαλής της κ. Πρέντζα τα έγγραφα που είχε ζητήσει η ίδια παράταξη με αίτηση κατάθεσης εγγράφων.

  Η περιφερειακή αρχή επιταχύνει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσει και τα τελικά σχέδια της νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Οπότε ας μη βιάζονται και ας μην εκτίθενται ορισμένοι, γιατί τότε θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ τα περί «ρεσιτάλ ασυδοσίας» και τα άλλα συναφή σχόλια…», καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφέρειας.

  Τι προηγήθηκε

  Η Λαϊκή Συσπείρωση στην ανακοίνωσή της επισημαίνει, πως ενώ έχει αποφασιστεί που θα τοποθετηθεί το Κλειστό, αναθέτουν τώρα μελέτη για να βρουν που θα το τοποθετήσουν.

  Αντί να γίνουν πρώτα οι μελέτες για να αποφασιστεί αν μας συμφέρει οικονομικά η αποσυναρμολόγηση , η μεταφορά και η επανασυναρμολόγηση, αντί να γίνουν οι μελέτες για να αποφασιστεί η χρήση του κτιρίου και φυσικά η χωροθέτησή του, η Περιφέρεια Ηπείρου δαπανά πρώτα  – άγνωστο πόσα – εκατομμύρια για την αποσυναρμολόγηση και τη μεταφορά ενός σιδερένιου σκελετού που «λιάζεται» στον Κατσικά και σκεβρώνει και μετά αναθέτει τις μελέτες.

  Αποδεικνύεται ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα οποιοδήποτε έγγραφο ή μελέτη για το Κλειστό της Ξιφασκίας, που έχει ζητήσει εδώ και μέρες η Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρει μεταξύ άλλων η παράταξη.

  Άμεση ανταπάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης

  Άμεση ήταν η αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία απάντησε με ανακοίνωσή της στην Περιφερειακή Αρχή.

  Όπως αναφέρει:

  «Η απάντηση της περιφερειακής αρχής αθροίζεται σε πολλές που έχει δώσει τους τελευταίους μήνες και είναι του τύπου «πετάω την μπάλα στην εξέδρα». Ξεχωρίζει όμως από τις προηγούμενες κι αυτό γιατί  φτηναίνει πολύ το περιεχόμενό της με ανακρίβειες και ψέματα.

  Η εισήγηση για το Κλειστό ήταν παραπλανητική για τα μέλη της επιτροπής, καθώς αναφερόταν σε μελέτη τοποθέτησης του κλειστού ενώ το μελετητικό γραφείο, όπως αποδέχτηκε, ο περιφερειάρχης θα αναλάβει το σύνολο των μελετών που χρειάζεται το κλειστό (αρχιτεκτονική, περιβαλλοντική μελέτη κ.α.). Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στην απάντηση της περιφερειακής αρχής αναφέρεται, σε αντίθεση με το τι γράφεται στην σχετική εισήγηση, ότι «ο μελετητής που θα προσληφθεί θα κάνει την μελέτη συναρμολόγησης.

  Υπάρχει αντίφαση στο γεγονός ότι ένα έργο που μέχρι στιγμής έχει αναλάβει το περιφερειακό ταμείο, τις μελέτες του τις χρηματοδοτεί όχι το ίδιο, αλλά η περιφέρεια δια της οικονομικής επιτροπής, αντίφαση την οποία επισήμανε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ και οδήγησε τον περιφερειάρχη να αποκαλύψει ότι το έργο από εδώ και πέρα το αναλαμβάνει η περιφέρεια, απλά ο ίδιος χρησιμοποίησε το περιφερειακό ταμείο στην αρχή για να πάρει τα 2,5 εκατομ. για την αποσυναρμολόγηση και την μεταφορά!!!

  Η αναφορά στην εισήγηση «περί ένταξης σε χρηματοοικονομικό σχήμα υλοποίησης του έργου» είναι αυθαίρετη καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνημένη πηγή χρηματοδότησης, γεγονός που οδήγησε τον περιφερειάρχη να απαντήσει ότι το μόνο που υπάρχει είναι κατ΄ιδίαν συζητήσεις με τον Υφυπουργό Αθλητισμού για να χρηματοδοτηθεί στο μέλλον.

  Το πιο ενοχλητικό ψέμα, όμως, της απάντησης της περιφερειακής αρχής αποτελεί η αναφορά ότι ο περιφερειάρχης έδειξε στον επικεφαλής της ΛΑΣΥ τα έγγραφα που έχει ζητήσει. Το μόνο που έδειξε ο κ. Καχριμάνης είναι μία πρόχειρη λογιστική σύγκριση με τίτλο «Μελέτη Ωφελιμότητας». Σε αυτήν αναφέρεται το κόστος του χύμα σίδηρου με βάρος ανάλογο αυτού που πήραμε με την μορφή σιδερένιου σκελετού, σε σχέση με το κόστος αποσυναρμολόγησης. Αυτό που ζήτησε όμως η ΛΑΣΥ, μεταξύ όλων των άλλων εγγράφων, ήταν η μελέτη από την οποία να προκύπτει το κόστος αποσυναρμολόγησης των 2,5 εκατομ, ποσό το οποίο στην «Μελέτη Ωφελιμότητας» λαμβάνεται ως δεδομένο και δεν υπολογίζεται από καμία μελέτη κόστους των εργασιών αποσυναρμολόγησης.

  Η περιφερειακή αρχή αποφεύγει να απαντήσει στο κύριο ερώτημα: με ποιο δικαίωμα ξοδεύονται εκατομμύρια την στιγμή που δεν ξέρουμε εάν υπάρχουν οι εγγυήσεις για να πραγματοποιηθούν τα επόμενα βήματα και αν αυτά οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του έργου.

  Δεν μπορεί ή δεν θέλει η περιφερειακή αρχή να κάνει μια ολοκληρωμένη μελέτη από την αρχή μέχρι το τέλος του έργου, ώστε να ξέρουν όλοι σε ποιο δρόμο, με ποια βήματα και με ποιο στόχο βαδίζει η περιφερειακή αρχή κάνοντας χρήση των χρημάτων του Ηπειρωτικού λαού;»

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ