Παρασκευή 14.06.2024
More

  Συστάσεις της Περιφέρειας για το νέο «κύμα» αφρικανικής σκόνης

  Ενημέρωση και συστάσεις λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

  Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνει τα εξής:

  Από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης των Ιωαννίνων οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), σε μέση ημερήσια τιμή, δεν ξεπέρασαν στην περιοχή τα 50μg/m3.

  Σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και της ιστοσελίδας Copernicus του σχετικού προγράμματος της Ε.Ε. οι μετεωρολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται ευνοούν για τις επόμενες τουλάχιστον 3 ημέρες την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

  Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη  και την με αρ. πρωτ. Δ1(δ)/ΓΠ οικ. 25498/08.05.2024 (ΑΔΑ: Ψ9ΜΗ465ΦΥΟ-ΣΙΧ) εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας «Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης», ως την Δευτέρα 20.05.2024 ισχύουν για ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου οι παρακάτω συστάσεις:

  Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
  • Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

  Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

  • Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

  Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή και τις σχετικές προβλέψεις και  εφόσον απαιτηθεί θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού από την Περιφέρεια Ηπείρου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ