Σάββατο 04.12.2021
More

  Θετική στροφή προς την εθελοντική αιμοδοσία

  Η ανταπόκριση νέων εθελοντών αιμοδοτών, όχι μόνο νέων σε ηλικία, αλλά νέων σε αυτό τον αδιάκοπο αγώνα υποστήριξης των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, αναδεικνύεται ως μία από τις πλέον σημαντικές αλλαγές που επέφερε ο κορωνοϊός στη χώρα.

  Οι εθελοντικές αιμοληψίες που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 20ήμερο μπροστά στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ηπείρου και οι αιμοληψίες από διάφορους άλλους φορείς, εκτός από τις απαραίτητες μονάδες αίματος για τα τμήματα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων, ανέδειξαν και μία ακόμη σημαντική πτυχή. Την απαρχή της διαμόρφωσης ίσως και της απόκτησης μίας διαφορετικής κουλτούρας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με την ένταξη νέων εθελοντών αιμοδοτών, που αιμοδότησαν για πρώτη φορά και το στοίχημα είναι να παραμείνουν ενεργοί αιμοδότες για όλη τους τη ζωή.

  Όπως ανέφερε η διευθύντρια της Αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ, Ελευθ. Ζερβού είναι ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα των ημερών της υγειονομικής κρίσης, η αυξημένη προσέλευση νέων εθελοντών.

  «Το είδαμε σχεδόν σε όλες τις αιμοδοσίες που πραγματοποιήσαμε με κύριο χαρακτηριστικό αυτό που έγινε πριν λίγες ημέρες στο Μέτσοβο, όπου είχαμε σταθερά τους ίδιους αιμοδότες. Στην αιμοδοσία που κάναμε όμως πρόσφατα, σε σύνολο 84 μονάδων αίματος, οι 20 ήταν από εθελοντές που ήρθαν για πρώτη φορά και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας, γιατί οι ανάγκες θα συνεχίσουν να είναι μεγάλες και να παραμένουν και μετά την κρίση του κορωνοϊού. Τα μέτρα θα αίρονται σταδιακά, θα επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, όμως όταν αρχίσουν να γίνονται τα τακτικά χειρουργεία που έχουν αναβληθεί, θα χρειαστούμε ξανά μεγάλες ποσότητες», ανέφερε η κα Ζερβού.

  Έτσι, ένας από τους στόχους, που τίθενται από τα δύο νοσοκομεία σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου και τους τοπικούς φορείς είναι η διενέργεια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, της εξωτερικής αιμοδοσίας, για να διατηρείται ένα καλό επίπεδο μονάδων αίματος, προς διάθεση.

  Μεγάλη ανταπόκριση

  Στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» πραγματοποιήθηκε χθες και συνεχίζεται και σήμερα Μεγ. Πέμπτη, η εθελοντική αιμοδοσία της ΕΠΣΠΗΠ, με δεκάδες ανθρώπους του ερασιτεχνικού αθλητισμού και όχι μόνο του ποδοσφαίρου, να ανταποκρίνονται και να δίνουν αίμα. Η κα Ζερβού εξέφρασε τις θερμέ της ευχαριστίες προς το σύνολο των εθελοντών και ειδικότερα προς την ΕΠΣΗΠ, που έχει σταθεί πολλές φορές στο πλευρό των μεταγγιζόμενων ασθενών. Ο Παναγ. Δαβής, Γεν. Γραμματέας της ΕΣΗΠ επισήμανε, ότι στον αγώνα αυτό, με αντίπαλο τον κορωνοϊό, η ανθρωπιά θα βγει και πάλι νικήτρια.

  Στην Περιφέρεια

  Μεγάλη ήταν η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών και στην εθελοντική αιμοδοσία, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το νοσοκομείο Χατζηκώστα, η οποία θα επαναληφθεί και την επόμενη Πέμπτη 23 Απριλίου στον ίδιο χώρο. Η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου – Δασούλα στάθηκε στην μεγάλη ανταπόκριση σε όλες τις ανοιχτές εξωτερικές αιμοδοσίες, που αποτέλεσαν στην πράξη και την απάντηση στο φόβο που αισθάνονται πολλοί, που ήθελαν να δώσουν αίμα, δεν ήθελαν όμως να προσεγγίσουν τα νοσοκομεία. Ευχαριστίες προς τους συμπολίτες που ανταποκρίθηκαν για πολλοστή φορά εξέφρασε επίσης και ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας.

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ