Κυριακή 21.07.2024
More

  Τη νέα νομοθεσία αξιοποιεί ο Δήμος για την Κυρά Φροσύνη

  Από ανακολουθία μεταξύ λόγων και πράξεων χαρακτηρίζεται η στάση της δημοτικής αρχής στο ζήτημα της εφαρμογής ή μη του νέου Νόμου 5092/2024 που αλλάζει το στάτους κβο σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιών στην παραλίμνια περιοχή δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που έχουν νόμιμους τίτλους κτήσης να διεκδικήσουν από την Κτηματική τις περιουσίες τους ή να ζητήσουν νέα οριοθέτηση.

  Η ΔΗΑΝΕΤΑΙ που είναι η ιδιοκτήτης και διαχειρίστρια του δημοτικού ακινήτου στην Κυρά Φροσύνη, κατέθεσε συμβολαιογραφικούς τίτλους ιδιοκτησίας στην περιοχή και προσέφυγε στην Κτηματική, ζητώντας να γίνει εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, ώστε να απεμπλακεί η κατάσταση με το εν λόγω ακίνητο, που οδήγησε στην κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών από τον ενοικιαστή και στο κλείσιμο της επιχείρησης. Επίσης, η ΔΗΑΝΕΤΑΙ για την αναγνώριση της ιδιοκτησίας της στο εν λόγω ακίνητο αποφάσισε να ασκήσει και αγωγή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

  Επί της ουσίας, η ΔΗΑΝΕΤΑΙ ζητά σήμερα μετά την ψήφιση του νέου Νόμου να γίνει επανακαθορισμός της οριοθέτησης στο συγκεκριμένο σημείο, κάτι που ζητούν εδώ και χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή «Μάτσικας», όπως και στις παραλίμνιες περιοχές από Λογγάδες, Αμφιθέα, Πέραμα και άλλες που είναι εγκλωβισμένοι και όμηροι μίας κατάστασης για την οποία ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και άλλοι… σφύριζαν αδιάφορα.

  Η μεταμόρφωση σε διάστημα δύο μηνών…

  Από τον Απρίλιο όταν και ο Νόμος αυτός πέρασε από τη Βουλή και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, ο δήμος Ιωαννιτών που έχει κάθε έννομο συμφέρον και λόγο να ασχοληθεί επισταμένως με το ζήτημα καθότι υπάρχουν χρονίζοντα προβλήματα όπως ο παραλίμνιος ποδηλατοπεζόδρομος, οι ιδιοκτησίες στον Μάτσικα, αλλά και οι εξελίξεις στο δημοτικό ακίνητο στην Κυρά Φροσύνη, κράτησε μία αμυντική στάση απέναντι στις εξελίξεις. Μάλιστα, οι πρώτες αντιδράσεις του δημάρχου Θωμά Μπέγκα τόσο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 22 Απριλίου, όσο και τρεις ημέρες μετά στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γ. Μανιάτη ήταν απέναντι στις νέες προβλέψεις της νομοθεσίας. Ο κ. Μπέγκας χαρακτήριζε «λαϊκισμούς και μερεμέτια» τις προβλέψεις αυτές του νέου Νόμου, επιμένοντας ότι τα προβλήματα στην παραλίμνια περιοχή και γενικότερα στο λεκανοπέδιο μπορούν να επιλυθούν μόνο με τη θεσμοθέτηση του Π.Δ της λίμνης.

  «Ως δημοτική αρχή, μένουμε μακριά από τον λαϊκισμό και τα μερεμέτια και απαιτούμε ολοκληρωμένες λύσεις. Το Π.Δ θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα. Όλα τα υπόλοιπα είναι λαϊκισμοί και μερεμέτια», είχε αναφέρει ο κ. Μπέγκας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 22 Απριλίου.

  Λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα η «Ε» που είχε αποκαλύψει τις προβλέψεις του νέου Νόμου, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, είχε επισημάνει, ότι το ζήτημα που έχει προκύψει με το δημοτικό ακίνητο της Κυρά Φροσύνης είναι απόλυτα συναφές με την ανάγκη επανακαθορισμού των ορίων της λίμνης, με τον κ. Μπέγκα στις 25 Απριλίου να επαναλαμβάνει τους χαρακτηρισμούς για τα «μερεμέτια»…

  Σήμερα όμως σχεδόν δύο μήνες μετά, ο δήμος Ιωαννιτών αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι πλέον ο νέος Νόμος είναι εκείνος που καθορίζει το καθεστώς γύρω από την Παμβώτιδα, επανακαθορίζει τη δική του στάση και θέση και ζητά να ισχύουν οι ευνοικές διατάξεις στην περίπτωση της Κυρά Φροσύνης.

  Το ίδιο είχε επιχειρήσει να κάνει η ίδια δημοτική αρχή την περίοδο 2014-2019 με πρόεδρο της ΔΗΑΝΕΤΑΙ τότε την νυν αντιδήμαρχο Οικονομικών κα Γιώτη, όταν είχε επιχειρήσει να προχωρήσει σε σημειακό επανακαθορισμό της οριοθέτησης της λίμνης στο συγκεκριμένο σημείο.

  Η απόφαση όμως που έλαβε, ακυρώθηκε γιατί πέραν των άλλων ο δήμος δεν είχε φροντίσει να τακτοποιήσει με ξεκάθαρο τρόπο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του καταστήματος που ανήκει στη ΔΗΑΝΕΤΑΙ η οποία εισπράττει και τα μισθώματα της χρήσης του.

  Η ίδια η πράξη αποδεικνύει, ότι η αλήθεια και το δίκιο ήταν εξαρχής με τους διαμαρτυρόμενους ιδιοκτήτες, αλλά και με τα ρεπορτάζ της «Ε» που παρακολουθεί στενά το θέμα από τότε που «άνοιξε» εκ νέου, με τις δημόσιες δηλώσεις και τις θεσμικές παρεμβάσεις της βουλευτού Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ