Σάββατο 13.07.2024
More

  Τηρήθηκε και φέτος το έθιμο του «Καγκελάρη» στο Καλέντζι

  «Συ που σέρνεις το χορό

  Σαν κλωνί βασιλικό

  Σαν κλωνάρι αμάραντο

  Κάνε κύκλες στο χορό

  Κάνε καγκελίσματα

  Κάνε τετρακάγκελα

  Κι είμαι ξένος και θα δω

  Και θα πάω να μολογώ»

  Είναι μία μόνο από τις πολλές στροφές που έχει ο «Καγκελάρης», το τραγούδι που λένε οι ντόπιοι και όχι μόνο, στο Καλέντζι και στα άλλα χωριά των Τζουμέρκων, συνήθως πλέον τη Δευτέρα του Πάσχα μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τηρώντας την παράδοση κι ένα έθιμο αιώνων από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

  Το έθιμο με ελάχιστες παραλλαγές – όπως η ημέρα που διεξάγεται καθώς παλαιότερα γινόταν την Τρίτη του Πάσχα και όχι τη Δευτέρα – τηρήθηκε και φέτος στο Καλέντζι του δήμου Βορείων Τζουμέρκων όπου στον περίβολο του Ιερού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου, μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι, μόνιμοι κάτοικοι, ετεροδημότες και απόδημοι, αλλά και επισκέπτες, μπήκαν στο χορό στον περίβολο της Εκκλησίας και τραγούδησαν τον «Καγκελάρη».

  Η παράδοση θέλει τον «Καγκελάρη» να αφορά κατά το πλείστον θρησκευτικά έθιμα, στην πορεία όμως και ειδικά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, εξυπηρέτησε και άλλους σκοπούς, όπως η γνωριμία μέσω της άμεσης οπτικές επαφής μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς ήταν ελάχιστες οι φορές που είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε απόσταση αναπνοής, κοιτώντας ο ένας τον άλλον στα μάτια.

  Αυτό γινόταν τη στιγμή που ο πρωτοχορευτής, συνήθως κάποιος μεγαλύτερος σε ηλικία, ξεκινούσε να κάνει τις «κύκλες», κάνοντας διπλοκάγκελο, τριπλοκάγκελο ή ακόμη και τετρακάγκελο, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες πότε να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο και πότε πλάτη με πλάτη.

  Η τήρηση του εθίμου στο Καλέντζι όπως και στα άλλα χωριά της περιοχής αποτελεί μία ηθική περισσότερο υποχρέωση των καταγόμενων από το χωριό που είδαν και φέτος με ικανοποίηση και να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, αλλά κυρίως να είναι πολλά τα νέα παιδιά που θα είναι οι συνεχιστές της μακραίωνης αυτής παράδοσης.

  Ο «Καγκελάρης» ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών και την προσφορά πασχαλινών κουλουριών στους συμμετέχοντες.

  Δείτε το βίντεο από το έθιμο του «Καγκελάρη»

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ