Πέμπτη 25.07.2024
More

  Το νομοσχέδιο δεν λύνει, αλλά δημιουργεί προβλήματα

  Στις επιπτώσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με την εισαγωγή τεκμαρτού εισοδήματος, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρης Γκίκας.

  Ο κ. Γκίκας διατύπωσε επίσης ενστάσεις του αναφορικά με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η διοίκηση του Επιμελητηρίου, αλλά συντάχτηκε με την κοινή επιχειρηματολογία και αντίδραση επί της ουσίας στο νομοσχέδιο.

  Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ επικεντρώνεται στις πολλαπλές δυνατότητες πάταξης της φοροδιαφυγής τονίζοντας ότι υπάρχουν  σύγχρονα εργαλεία ελέγχου όπως είναι η εγκατάσταση POS, η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το mydata «…και όμως το Υπουργείο εισάγει τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών;» διερωτήθηκε.

  Μίλησε για εξομοίωση όλων των κλάδων και των επιχειρήσεων και τάχτηκε κατά των οριζόντιών μέτρων εξηγώντας ότι είναι άδικο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και υπογραμμίζοντας ότι είναι εντελώς διαφορετικά τα όσα αφορούν τον κάθε κλάδο ξεχωριστά.

  Στην συνέχεια κατέθεσε την δική του πρόταση. Ο κ. Γκίκας διαφωνεί με το νομοσχέδιο αλλά εκφράζει τον προβληματισμό του καθώς πιστεύει, ότι θα έπρεπε να ζητηθεί από τους προέδρους των κλάδων των ελευθέρων επαγγελματιών, η τροποποίηση άρθρων του νομοσχεδίου μέσα από τις αρμόδιες επιτροπές.

  «Χρειάζεται διαπραγμάτευση καθώς ο κάθε κλάδος είναι διαφορετικός. Να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για τον κάθε κλάδο. Δεν μπορεί επτά στους δέκα να μη δηλώνουν εισόδημα. Να γίνεται μέσω κάρτας κάθε συναλλαγή. Έτσι μόνο μπορεί να παταχτεί η φοροδιαφυγή. Πρέπει να έχουμε αντιπροτάσεις να μην είμαστε μόνο αρνητικοί. Μέσα από το διάλογο να βρούμε λύσεις» είπε μεταξύ άλλων.

  Αναφορικά με τον δικό τους κλάδο και τις επιπτώσεις ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο δεν λύνει, αλλά δημιουργεί προβλήματα. «Σε ένα κλάδο που τα έσοδα έξοδα φαίνονται. Η διασταύρωση στοιχείων μπορεί να γίνει», κατέληξε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ