Παρασκευή 07.08.2020
More

  Υπάρχουν οι βάσεις για το Ενιαίο Μεταμοσχευτικό Κέντρο

  Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου της λειτουργίας ενός Ενιαίου Μεταμοσχευτικού Κέντρου στη Δυτική Ελλάδα με τη συνεργασία των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Ιωαννίνων και Πατρών αντίστοιχα, έγινε το περασμένο Σάββατο.

  Την ημέρα αυτή, πραγματοποιήθηκε στο ΠΓΝΠ «Παναγία η Βοήθεια» η μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή του Νοσοκομείου, από τον καθηγητή Χειρουργικής του ΠΓΝΙ Μιχ. Μήτση και τον συνεργάτη του, γενικό χειρουργό και επιστημονικό συνεργάτη στο ΠΓΝΙ Βασίλη Τάτση, με τη συμμετοχή ιατρικής ομάδας της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείο Πατρών.

  Για την ακρίβεια, ήταν η δεύτερη μεταμόσχευση που έγινε από τους ιατρούς των Ιωαννίνων στο νοσοκομείο της Πάτρας, η πρώτη όμως μετά την υπογραφή της απόφασης του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Οκτώβριο του 2019 και πιστοποιεί τη συνεργασία των δύο Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων.

  Το περασμένο Σάββατο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση νεφρού σε λήπτη 65 ετών, με δότη έναν 66χρονο που κατέληξε μετά από κρανιοεγκεφαλική κάκωση σε νοσοκομείο της Αττικής.

  Μιλώντας στο ITV, ο γενικός χειρουργός Βασίλης Τάτσης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να συσταθεί, κυρίως όμως να λειτουργήσει στην πράξη προς όφελος της υγείας των πολιτών της Δυτ. Ελλάδας, το Ενιαίο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, τονίζοντας, πως η συνεργασία των δύο νοσοκομείων είναι εξαιρετική.

  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΓΝ Πατρών αναφέρονται τα εξής: «Την μεταμόσχευση διενήργησε ο Μιχαήλ Μήτσης, Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με τον συνεργάτη του ιατρό Βασίλειο Τάτση. Στην μεταμοσχευτική διαδικασία συμμετείχε ιατρική ομάδα της Χειρουργικής Κλινικής με διευθυντή τον καθηγητή Χειρουργικής Ιωάννη Μαρούλη, ιατροί του Νεφρολογικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου με διευθυντή τον καθηγητή Παθολογίας-Νεφρολογίας Δημήτριο Γούμενο, ο οποίος είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού, καθώς επίσης ομάδα αναισθησιολόγων του ΠΓΝΠ».

  Ο νόμος περί τοπικού νεφρού και η δωρεά οργάνων

  Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για την πορεία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα, δεν είναι άλλο από την αύξηση της δωρεάς οργάνων. Επειδή όμως αυτό το στοίχημα δεν μπορεί να κερδηθεί από τη μία ημέρα στην άλλη, αυτό που θα μπορούσε να γίνει σύμφωνα με τον κ. Τάτση, είναι να θεσπιστεί ξανά ο Νόμος περί τοπικού νεφρού.

  «Αυτό ίσχυε και παλαιότερα και έδινε το δικαίωμα σε κάθε μεταμοσχευτική ομάδα, που κάνει λήψη νεφρών, να κρατήσει το ένα μόσχευμα για δικούς της ασθενείς, στην ίδια περιοχή και το δεύτερο να δοθεί στην εθνική λίστα. Από τη στιγμή που υπάρχει συνεργασία, υπάρχει η δυνατότητα να υποστηρίξουμε από κοινού το θέμα και να αυξήσουμε τις μεταμοσχεύσεις», ανέφερε ο κ. Τάτσης.
  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Αλ. Καχριμάνης: Να αρχίσει ξανά η ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία για τα τοπικά κρούσματα

  «Ως Περιφέρεια Ηπείρου και ως Πολιτική Προστασία δεν έχουμε την ενημέρωση που θα έπρεπε για τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται», ανέφερε σε σημερινές δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή τα τρία τελευταία που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα από τον Ε.Ο.Δ.Υ..

  Ταυτοποίηθηκαν τα άγνωστα κρούσματα των Ιωαννίνων

  Σε άτομα νεαρής ηλικίας ανήκουν τα δύο θετικά κρούσματα που ανακοινώθηκαν στα Γιάννενα από τον ΕΟΔΥ. 

  Αύξηση της ανακύκλωσης, ελάχιστη ταφή απορριμμάτων

  Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για τη δεκαετία 2020-2030, που φιλοδοξεί να επιτύχει την προσέγγιση της Ελλάδας με την Ευρώπη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 21 Αυγούστου.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του σήμερα Παρασκευή 7 Αυγούστου

  Τριετής φυλάκιση σε 53χρονο που προσέβαλε ανήλικες αθλήτριες από τα Γιάννενα

  Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλλε στον άνδρα την ποινή της τριετούς φυλάκισης με τριετή αναστολή

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.