Κυριακή 01.08.2021
More

  Υπάρχουν περιθώρια για την πρωτογενή παραγωγή

  Παρεμβάσεις από τον Δήμο Ιωαννιτών και στόχος η αξιοποίηση των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων

  Τον αναλυτικό απολογισμό των δράσεων, των πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων του τομέα προστασίας της λίμνης και του περιβάλλοντος, της ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής και των λαϊκών αγορών, παρουσίασε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ.

  Ο τομέας αυτός είναι από τους πλέον κρίσιμους, όπως αμφότεροι τόνισαν με τη δημοτική αρχή να έχει θέσει σαφείς προτεραιότητες και στοχεύσεις από την αρχή της θητείας της.

  Παρά τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν γενικά λόγω της πανδημίας και της αδυναμίας να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν περισσότερες δράσεις, όπως ανέφεραν οι κ.κ Ελισάφ και Βλέτσας αντίστοιχα, έχουν μπει οι βάσεις, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα, να γίνουν πολλά περισσότερα.

  «Βασική προτεραιότητα, αλλά και ανάγκη για την περιοχή αποτελεί η στήριξη και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Πέρα από τις παρεμβάσεις που έγιναν βασικός μας στόχος είναι η αξιοποίηση των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων. Ήδη ορισμένες έχουν μισθωθεί ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημιουργία τράπεζας αγροτικής γης.

  Φυσικά όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν ο δήμος θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις προβολής των τοπικών προϊόντων, αναπόσπαστο κομμάτι άλλωστε της τοπικής γαστρονομίας», τόνισε ο κ. Ελισάφ στην εισαγωγική τοποθέτηση επί του απολογισμού.

  Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

  Ο αντιδήμαρχος κ. Βλέτσας αναφέρθηκε αρχικά στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα μέσα από παρεμβάσεις που ήδη έγιναν ή σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών που έγιναν, στάθηκε στην αποκατάσταση προβλημάτων υδροδότησης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε προβλήματα λειψυδρίας το καλοκαίρι, αλλά και στη μείωση των ανταποδοτικών τελών από 30-70% σε αγροτικές μονάδες.

  Έγιναν ακόμη ενημερώσεις των τοπικών συμβουλίων Παμβώτιδας και Μπιζανίου για τις νέες καλλιέργειες και αυτές θα συνεχιστούν και στις άλλες ΔΕ. Καταβάλλεται ακόμη προσπάθεια αξιοποίησης δημοτικών αγροτικών εκτάσεων, για αγροτική χρήση.

  «Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη της περιφέρειας του δήμου θα έρθει με την αξιοποίηση των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων. Ήδη έχουν συζητηθεί προτάσεις για την εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων για νέες καλλιέργειες και ελπίζουμε αυτές να ολοκληρωθούν δίνοντας ζωή στην περιφέρεια του δήμου. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε για την δημιουργία τράπεζας αγροτικής γης, η οποία θα είναι διαθέσιμη για ενοικίαση σε αγροτικές επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Βλέτσας. Τέλος, στον πρωτογενή τομέα πραγματοποιήθηκαν ημερίδες για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων, ενώ προωθείται η συνεργασία με το ΚΕΚ του ΟΑΕΔ για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπως για τη μελισσοκομία και τα βιολογικά προϊόντα.

  Η λίμνη Παμβώτιδα

  Η λίμνη Παμβώτιδα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, με τον κ. Βλέτσα να τονίζει πως ο δήμος Ιωαννιτών, εργάζεται με συγκεκριμένο πλάνο για την υλοποίηση έργων όπως:

  Ίδρυση Υδατοδρομίου

  Περιβαλλοντική αποκατάσταση του αστικού παραλίμνιου μετώπου (περιοχή Μάτσικα ως τον Γεωργικό σταθμό).

  Ανάδειξη του αστικού παραλίμνιου μετώπου

  Αναδιαμόρφωση του τμήματος της ακτογραμμής, στο νοτιοδυτικό τμήμα της λίμνης – Τεχνητές ιχθυολεκάνες

  Επεξεργασία ιλύος και αξιοποίησή της (έργο της ΔΕΥΑΙ).

  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμη στη συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, τόσο στον τομέα των ελέγχων όσο και στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

  Ήδη ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκ περιτροπής και για όλο το 24ωρο, πραγματοποιούνται μικτές περιπολίες περιφρούρησης του περιβάλλοντος του δήμου Ιωαννιτών με την συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ,  της Δημοτικής Αστυνομίας και του Φορέα Διαχείρισης, με σκοπό την αποφυγή της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ζωικών και στερεών  αποβλήτων.

  Λαϊκές αγορές

  Η αναβάθμιση επίσης των λαϊκών αγορών είναι ένας κορυφαίος στόχος για τη δημοτική αρχή, που ευελπιστεί να τις μετατρέψει και σε επισκέψιμα τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος.

  Στην λαϊκή αγορά της Αγίας Μαρίνας ολοκληρώθηκε μία επίπονη γραφειοκρατική διαδικασία για την αλλαγή χρήσης χώρου από αθλητικό κέντρο σε χώρο λαϊκής αγοράς και τώρα ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν πιο μεγάλες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.

  Παράλληλα έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να συνταχθεί ένας σύγχρονος κανονισμός λειτουργίας.

  Στις υπαίθριες αγορές ο δήμος έχει ζητήσει προτάσεις και επισημάνσεις για την επικαιροποίηση του κανονισμού λειτουργίας.

  Στις υπαίθριες αγορές έχουν ήδη ολοκληρωθεί σημαντικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας των παραγωγών και εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

  Ενεργειακή Κοινότητα

  Τέλος, ο κ. Βλέτσας αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και την ίδρυση ενεργειακή κοινότητας που εγκρίθηκε πρόσφατα από το δημ. συμβούλιο.

  «Αισιοδοξούμε η ενεργειακή κοινότητα να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον δήμο μας αλλά και στον δήμο Μετσόβου με τον οποίο θα συνεργαστούμε».

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ